Pinky Momma: May 2012

❀✿ PinKy Hearts ✿❀

❀✿ celoteh manis MISS LIBRARIAN ✿❀

❀✿ entry TERKINI Pinky MoMMa ✿❀

Thursday, May 31, 2012

* kesian..owhh memang kesiannnn..

mama..lambat lagi ke nak habis kerja? mama..nanti kita pergi jalan macam dulu yer..
mama..abg long nak tido sebelah mama malam ni boleh? mama..naper kena balik malam?
mama..gosok belakang ma..nak tido.. (yang ni paling mengader namanya ni)

betapa mama berhutang masa dengan kalian berdua..genang doh air mate kite..
kalaulah mama boleh undur masa seperti dulu..makan bersama..tido bersama..
main bersama..gaduh pun selalu jugak bersama..merajuk bersama..rindunyer saat itu..

Allah dah tetapkan rezeki kita dengan cara ini sayang..tapi percayalah anak..
ini sekejap jer..semoga rezeki dan perjalanan dobi pink itu akan lebih baik..insyaAllah..
barulah mama dapat luangkan masa 24 jam bersama kalian selalu..mama janji ok.. (",)


buat masa ni..sila tido berpanasan di dobi pink menemani mama dan papa..
betapa sayunya hati seorang mama tengok muka anak tatkala mereka tido..
ewahhh tatkala kejuadahnya huahuahua..sastera berpuitis terlebih sudeh..puihh~

saper ada nombor telefon agensi untuk pekerja indon yang tak bermasalah huhu..
boleh tinggalkan komen tak sayang sayangku..macihhh~


Tuesday, May 29, 2012

* genap sebulan..perubahan lagi!

tanggal 21 mei 2012 genaplah sebulan kami suami isteri mengusahakan dobi pink!
duk gebang part citer yang best best jer tapi tak semua tahu yang susah & sedihnya..
bukan tak nak citer yang sedih..nanti menjatuhkan mood orang yang nak berbisnes kan..
tapi ari ni rasa macam nak share yang sedih syahdu syahdan itu boleh? boleh?

sepanjang sebulan ni..ada macam macam pe'el manusia kami jumpa..ada yang kelakar..
ada yang bukan warganegara malaysia tapi belagaks nak mampss! owh geram..geram!
ada yang mat salleh wannabe hahaha..dok lah sebut ekceli..ekceli..tepuk dahi okeh!
ada yang suruh buka kedai merayu rayu pukul sebelas malam! sebelas malammmmmm..
orang dah feeling dah nak tido..dia call cakap tak de baju nak pakai esok..aih hang ni kan..
tapi apa pun customers ni..kita kena layan dengan sebaiknya..sabar itu penting..

sekurang kurangnya mereka ini ada yang boleh menghiburkan hati..ekceli miahahaha..
adeh..sakit ulu perut kenangkan perkara perkara ni semua..sangat mat salleh ;p
itu yang customers..bila masuk bab sales pulak..tak setiap hari ada orang ramai..
bila ada ramai orang..rasa macam nak nangis duduk depan iron board huahuahua..
bila tak de orang..sales cuma RM9..yer cuma RM9..bahagi gaji kami suami isteri..
dapat lah sorang RM4.50..sila sengih kebil kebil pandang muka laki sendiri..


^_______^ camni..kebil kebil lagi..uhuks..


tapi..walau apa pun nilai yang Dia bagi pada kita..kena bersyukur..sentiasa..mesti..
bila hati terdorong nak merungut walau sekelumit rasa pun..cepat cepat block!
block mind dari terus cakap..alar RM4.50 jer..minyak kete pun tak lepas..no! never!
lagi banyak kita bersyukur..lagi banyak Dia akan menambahkan nikmatNya..serius ni!

di mana pun kita sekarang ni..apa yang kita lakukan sekarang ni..bersyukur..
sebutlah alhamdulillah sebanyak mungkin..buat dulu baru tau impak bersyukur tu..
ai bukan motivator tapi sekadar share jer..u suka..u folo..tak suka? senyap jer..
selepas kerja keras selama sebulan..ini lah hasil yang kami dapat..alhamdulillah..

segalanya seperti magika yang tak tau mana datang banyak banyak ni..wowww!
eh wow pulok kiter hukhukhuk..nyampah jer..alhamdulillah patutnyer ye dak..ish ish..
stand ini bertambah dari dua kepada empat..dan kini rasanya perlu tambah keenam!
dah tak de tempat nak gantung lagi..ramai orang cakap harga kami murah..singgit jer..
biar murah janji permintaan itu luar biasa kannnnnnn..strategi untuk bersaing ;)


tempat letak toto pun tak cukup ruang jadinyer..tumpang letak di atas rak baju..
nak pegi ikea beli kayu kayan itu sangat tidak sempat..atas itu pun ok jer uols..
toto bukan semudah mencuci jer..kalau ada koyak..kami akan jahit dulu..amacam?
servis mau tip top..alhamdulillah ramai pelanggan suka itu..terima kasih kak jemah..


normal wash kami juga bertambah..nak nak dari golongan adik adik bola yang bujang..
satu umah dah kontrak hantar ke sini..ni semua geng nakal nakal tapi tak pe..
ahkak bedah terima perangai sengal korang yang ntah aper aper tu..biasalah budak!
mereka ni semua pak lawak yang selalu datang memberi baju untuk dibasuh..tq adik!

dari tak de cucian untuk karpet..ni 1st time kami dapat cucian untuk karpet..
suka dapat karpet..sebab kerja tak de lah seremeh mana tapi pulangan menguntungkan..
murah jer sekaki RM1..nak raya nanti..jangan lupa hantar karpet korang yer hahaha..
biasa lah kak bedah..time raya semua kasi keluar la kan..tak pe kami suka ^___^

serius kerja ku sekarang tak semudah housewife dulu..berdiri dari pukul 9 pagi..
sampailah kadang kadang keadaan memaksa sehingga 11 malam..mampoo? gigil der..
hanya Allah yang tahu betapa ku sedang memaksa diriku untuk kerja kuat..pheww~
kalau ku tak buat..siapa lagi yang nak buat untuk encit papa..ini baru permulaan..
insyaAllah kalau dimurahkan rezeki..dapatlah kami cari pembantu untuk membantu..

buat masa sekarang..biarlah kudrat kami suami isteri yang menjalankannya..
penat memang penat..tapi demi anak..demi cita cita..demi hidup senang..kami buat!
kami dah minta pada Dia..dan Dia dah makbulkan..moga kami tak lupa diri nanti..
semoga lebih banyak orang yang kami dapat menambahnilaikan hidup mereka ;)

terima kasih untuk segala doa dan kata kata semangat pada sahabat yang mendoakan..
ku doakan kalian semua kaya dan berjaya dunia dan akhirat..ku yakin dengan doa itu..
Allah mendengarnya..orang Islam wajib kaya..ingat itu..fikirkan tersiratnya..
kita semua mampu..percayalah..guna dan manfaatkan kelebihan yang Allah kurniakan..

setiap nikmat kalau tak disyukuri akan jadi ujian..ujian itu tanda Dia sayang kita..
positif sehabis baik nih..yeah! eh..eh yeah pulok doh.. ;p



Friday, May 25, 2012

* 6 tahun berdua membawa kad nikah JAIS bersama sama..

kata orang..yang kita benci tu laaahhh yang kita dapat..yang akan kita sayang nanti..
hurmm mungkin ada benar di sebalik kata kata orang itu huhu..kata kami?
yang tak suka itu lah yang melengkapkan hari hari kami bernafas di bumi Allah ini..
yang benci itu lah yang akan mengembirakan hari hari sedih kami sekarang..

diimbas kembali 6 tahun saat mula mula bersama hidup berdua di bawah satu bumbung..
uihhh aihhh sukaa! tak de orang nak kacau..nama pun hanya berdua hukhukhuk..
tapi tak semua akan jadi suka..lama lama akan ada salah faham, cemburu, menyampah!
ish ish ish..mula lah rasa nak lari balik umah mak..tengah marah kan..hewhewhew..

dari satu fasa ke satu fasa..semua kita akan rasa bila bergelar isteri..tak mudah..
banyak pergorbanan yang kita akan lakukan untuk melihat keluarga kita bahagia..
perjalanan hidup tak kan jadi semudah yang disangka..sentiasa diuji keteguhan itu..
tapi percayalah..ujian itulah yang akan menguatkan kasih sayang itu nanti..

sebak!

alhamdulillah..walaupun encit papa bukanlah lelaki idaman hati malaya dulu..
miahahaha statement kurang hasam nampaknya..mahap pa..terjujur pulak jadinyer ;p
tapi ku bersyukur dipertemukan dengan lelaki sesabar kamu..kamu sangat tenang..
itu yang membuatkan ku rasa nak menitis air mata..ni pun dah bertakung air mata..
serius..dia sangat sabar berhadapan dengan setiap kerenahku dan ujian hidup yang diberi..
mungkin itu yang meruntuhkan tembok kedegilan diri sendiri..terima kasih Allah..

untuk 6 tahun bernikah bersama..bercakaran bersama..berselimut bersama..meoooww..
eh salah..salah..suka terbabas dari landasan kalau berciter tu kan wahahaha..
seperti yang sedia maklum..kami sangatlah dilanda kesibukan tahap atomen..lap peluh!
pukul 11 malam pun ada customer call suruh buka kedai nak amik baju..serius uols..
takut nak angkat call sekarang ni hukhukhuk..tapi ini semua rezeki dari Allah..

disebabkan huru hara itu..jadi kak bedah dah awal awal set mind..tahun ni biasa jer..
tak de suprise..tak de hadiah..tak de celebration..nangis hentak kaki dalam mimpi!
nak buat betul betul kang..encit papa tak ngaku isteri..baiklah behave seadanya..
dah ada anak dua pun..baik buruk pasangan dia..kakak pasrah..pasrah lah sangat..
dua dua tangan bengkok ke bahu..sambil mulut cebik cebik.. %p$^*@&!~

macam biasa..memang ku jadi orang pertama yang akan wish encit papa di awal subuh..
tak gosok gigi lagi..eppy eniberSeri pa..kobar kobar walau dalam hati pasrah jer..
laki ai memang tak alert! nyampah! sambil sengih sengih dia jawab..eppy eniberSeri ma..
dah tu jer! sengih dan sekadar membalas ucapan itu jer..ko hader nab? ok itu sedih!
eniberSeri yang tak berseri mana pung..wuuuu..nasib badan lar der..haihhh..

#$^&*%^!@ LAGIIIII! up and down my emosi okeh!

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

pergi keje kat dobi pink macam biasa..bila dah busy..lagi lar lupa nak mesra mesra!
baru terasa diri nak fefeeling ala tuan puteri ler konon 19 Mei ari tu..nan hadooo! grrr...
ok lah nampaknya encit papa memang seperti tiada perasaan di hari special kami..
balik umah..eh apasal umah mak penuh nih? adik bradik semua ada..oowh malam minggu..
so mungkin sajer nak berkumpul kat umah mak kot..masuk umah macam biasa..hurm..

bila dah jumpa adik bradik..sembang itu lah..ini lah..ngumpat sanalah..huhuhu..
tengah tengah syiok ku menganyam ketupat! tiba tiba encit papa datang dari dapur..
bawak cake..untuk mama..mama? untuk aper? owhh sangat blurrr...siap tanya..
saper punyer ni? mama laahhh..eppy eniberseri darling..tatap kesengihan laki lagi..
then tiba tiba mak cakap..ini semua untuk ayong dari zamri..kiteorg ikut jer..

blur lagi...susah nak percaya sebab ku sendiri tahu encit papa bukan romantik!
diulangi dia bukanlah suami stok stok yang ai lebiu..u lebiu me..jangan harap..nangis~
dia bukanlah awal ashaari..hukhukhuk dia tetap menjadi encit papaku yang dulu jugak..
bila ku buka kotak kek dari resepi rahsia itu..tertulis papa love mama..tahan..tahan..
cukup untuk buat air mata jatuh dengan lajunya..eh kamu ingat rupanya..diam terkedu..
sebab air mata lebih tak malu untuk jatuh sampai bengkak bengkak mata..tisu mana?

terima kasih pa..ku bukan terharu tengok cake itu atau tulisan itu..owh bukan!
tapi terharu dengan kesungguhan dia untuk merancang perkara kecil seperti ini..
dilaksanakan bersama mak, ayah dan adik bradik tersayang..itu cukup perfect tahu..
diraikan bersama keluarga memang sangat indah..kasih sayang itu sangat mahal..
kemain kuning ang ang sungguh warna kek itu huhuhu..janji sedap..warna tak penting ;p

then adik dan mak bawak keluar lagi pizza segala macam..tak sempat amik gambar!
terlalu sedih kekdahnyer..sangat hindustan pulak malam tu hahaha..camera dah lupa..
ada lah sekeping dua yang sempat di snap secara buru buru..aiseyman..tak gigam dah..

untuk papa..walaupun tahun ke 6 ini..kita tak date bersama di hari istimewa ini..
tapi awok ajak satu umah date..ramai nyer..tak leh nak manja ngader ngader haha..
janji kita sentiasa date bersama di bawah satu bumbung mencari rezeki berdua..
moga setiap dugaan hidup akan menguatkan rasa sayang dan cinta kita ini selamanya..
mama akan tetap berdiri rendah skit sebelah papa selagi nafas ini dipinjamkan di dunia ini..

dia terror sangat lipat baju sekarang ni..wuwuwu....

Ya Allah..
Kau jadikanlah kasih sayang ini hanya untukMu & suamiku..
Kau tetapkanlah ketaataan ini hanya untukMu & suamiku..
Kau pimpinlah diri ini hanya mengutamakanMu & suamiku..
Amin..Amin..Amin Ya Rabb..

Selamat Ulang Tahun Pernikahan yang ke 6 Papa..
Papa tau Mama Sayang Papa sebanyak mana..

ada orang baru diantara kami..eh sambung nanti lar eh..mau kerja! ;)



Wednesday, May 23, 2012

* Smart Reader Sport Day 2012..bila mama menjadi Ultras Malaya hahaha..

aiseyman hari rabu tiba tiba nak termuncul bila dah seminggu tak hapdet kannn..
tu pun sebab hari ni..encit papa dah isytiharkan rabu sebagai cuti rehat kami..
kalau tak, badan dah macam mesin..kerja..kerja..kerja..sangat wondergirl..heh?
alhamdulillah..dapat rehat sehari setelah sebulan mengerah keringat..hewhewhew..
cepat cepat edit gambar..letak watermark yang melecehkan itu..terus tekan publish!

utamakan entry peraman purba jala beta boleh? entry terkini? mari peram lagi..
kisah di sebalik hari sukan abg long..owhhh mamanyer lagi excited dari anak..
almaklum..ni kira pertama kali lar abg long menjebakkan diri dengan sukan..
kalau nak tau, dia tu semput..aktif sikit jer..kena picit gas masuk dalam mulut huhuhu..
nasib baik masa sport day hari tu..tak yah nak memicit micit bagai..under control..

kali ni punyer sport day..smart reader bergabung dengan 23 centres..pengsannn!
nasib baik kiteorang satu family keluar awal pagi tu..hover memang begitu..huh! ;p
jadinyer park kete pun betul betul depan padang huahuahua..sangat VVIP..nyampah..
tak perlu nak nempuh jam masuk dari pintu depan UM sampai sejam..selamat ahkak..

kalau dah maknyer gigam..pastilah anak akan dipaksa untuk senyum di pagi hari..
walaupun muka adik macam tak ikhlassss jer..yang ni memang kurang skit gen mama eh..
inilah hasil paksaan senyum atas padang hakhakhak..pepagi pulak tu kan..laaahai..
mohtip? kena ada aura gumbira di awal pagi tu uols..mana leh buat muka karipap basi..
rejeki nak masuk pun takut..jadi mari senyum atas padang berjemaah adik bradik ;p

with ayra yang sangat comel dan banyak mulut..nak berkepit je ngan abg long..
sampaikan masa nak amik gambar ni, dia nak peluk abg long hahahaa..anak i pemalu!
tak biasa perempuan peluk peluk ni hukhukhuk..terus abg long senyum pun tersepit..

beratur dulu ikut centres untuk acara masuk ke padang untuk nyanyi dan menari huhu..
mula mula tu nampak lar mana satu abg long..dah sampai ke tengah padang tu..
eh mana anak aku? adeh..terketot pulak sampai tak nampak di mana kamu abg long..

yang beriya menari bukan bebudak ni tapi teachers hahaha..nak gelak ku tengok..
gigih okeh tengok teachers ni..nasib baik mama tak tau step..kalau tak, dah join..haperkah?
hewhewhew..terseronok pulak tengok diaorang joget joget macam tak de masalah jer..

sebelum start game, mari makan dulu makanan yang teachers bekalkan..roti & air..
jadiler dari tak de..janji tak kebuluran sangat..alas perut sebelum berpeluh peluh nanti..
nasib baik encit papa dapat handle adik dengan jayanya..lega rasanya hati kecik ni..
dapat lah ku focus pada abg long masa dia main nanti..amik gambor sepuas hati benornya..

masa nak start game untuk 5 tahun..ku dah debor debor ni..boleh ke abg long ni?
ketot bukan sebarang ketot..muka serius sangat abg long melompat huahuahua..
mana tak serius koo..mama eh jerit macam nak keluar anak tekak sokong anak!
dah macam ultras malaya hahaha..selamanya abg long..adeh apsal ku terlupa diri ni..

tepuk dahi!

nasib baik encit papa tak nampak okeh..kalau tak,mesti dia sound..dah ma jom balik..
aahhhh dulik..janji anak ku dapat lompat dengan laju dan jayanya..hewhewhew..
baru anak main sukan kepit kepit bola je pung kan..belum wakil negara.. ^_____^

geng geng merah yang dah ready untuk berjuang..huahuahua..darwisy & danish!
apa lah yang dibincangkan agaknyer..mengatur strategi?? ermm mungkin..
kemam bibir tu trademark okeh..itu tandanya diri tengah focus terlebih..hakhakhak...

dan hasil mama terlupa diri 3 minit..akhirnya berjaya jugak abg long dapat gold!
eceh gold medal tak menahan! anakkkk mamaaaa...oopss cuma jerit dalam hati jer huhu..
suka terberi reaksi luar batasan tau hahaha..mahap mahap..saya cuma mau enjoy!
ni lah masa yang ku ada sekarang ni bila bersama anak anak..kalau tak, tak merasa..
sangat sibuk dengan kedai dobi pink itu..kesian kenit kenit kesayangan hati beta..

jadi bila ada time camni..mama akan buat apa saja demi lihat senyuman dari abg long..
mama kamu suwiiittt kan abg long..lagi skali statemeng minta kena lempang..ngeee~
cer korang tengok teachers yang lebih teruja dari budak budak..hahaha..hover jugak!
kaum perempuan memang begitu kot..suka teruja tanpa sebab hahaha..naluri keibuan..

selesai sesi sukan berpeluh peluh..diakhiri dengan bacaan doa berjemaah dari students..
principal abg long yang agak tegas tapi sangat sporting masa ni..kemain joget tau..
teacher ida memang best..sempat nyanyikan lagi mothers day untuk kami kami..suka!

kesimpulan..happy walaupun penat..tapi bila dah banyak sangat centres yang join..
dia terjadi agak huru hara bila nak kena handles macam macam perangai bebudak ni..
biasalah bila cuaca dah panas..ada yang menangis..ada yang buat buat pengsan haha..
ada yang nak terkencing kencing..dah la toilet jauh nak mampsss..air pulak tak de!
eh banyak lah nak senaraikan..bukan senang nak handle situasi merimaskan camnikan..

balik sukan terus buka kedai balik..betapa kuatnya ku bekerja sekarang ni..
bedah nak cari pembantu je rasanyer..sape nak? uhuks..



Wednesday, May 16, 2012

* hadiah di hari ibu..1st time dalam hidup..

hari ni baru ada kesempatan mengetuk kembali keyboard..paksa diri untuk ketuk!
padahal mata sangat kengantukan..terkuap kuap dari mula sampai laaa..la ni..
sepertinya ku sedang PUSH diriku untuk kerja kuat sekarang ni..alhamdulillah..
agak penat tapi seluruh badan tersenyum dengan limpahan rezeki dari Allah ini..

ok back to hari ibu..ramai orang kata, hari hari pun hari ibu..owh memey doh kan..
tapi bila ada satu hari yang istimewa untuk semua orang kenang..itu lebih indah..
hari di mana kita buat insan sekuat ibu kita rasa terharu..terfeeling ratu..
teringat pulak kat mak hehe..mak ku memang suka fefeeling ratu..hover macam anak..
nasib dia tak lambai lambai tangan ala dewi remaja..adeh mak..u memang wonder girl!

tak seperti tahun lepas..kami pegi makan di luar..ecehh special lar sikit kekdahnya..
disebabkan tahun ni baru buka dobi..ku hanya berdiri menggosok di depan iron board..
kebengkakkan kaki terbalas di subuh hari bila abg long sengih sengih dan cakap..
mama..ni abg long buat untuk mama..cantik tak mama? hebat kan? hebat kan?


aisey..belum apa apa dah minta dipuji anakku ini hahaha..sah! kuat genetik mama ;p
saat membukanya.hati rasa tersentuh..dah besar rupanya abg long sekarang ni..
tapi mama masih rasa abg long kecik lagi sayang..mula sebak..berkaca kaca mata..
dah boleh menulis walaupunnnn..hukhukhuk..sengih mama tengok tulisan kamu..
tulisan itu pulak ada yang besor kecik..senget atas bawah hewhewhew..tak pe!
mama tak pandang semua itu..mama cuma pandang kesungguhan abg long buat mama..

Ya Allah..Ya Tuhanku..
Kau panjangkanlah umur anak anakku Miqail Darwisy dan Rifqy Danish..
Kau jadikanlah anak anakku..anak anak yang soleh dan taat pada perintahMu..
Jadikanlah mereka hamba yang sentiasa mengutamakanMu dalam setiap perkara..
Jadikanlah mereka imam yang mampu memimpin keluarga ini ke jalan yang diredhaiMu..
Jadikanlah mereka anak yang menyayangi dan mendengar kata kedua orang tuanya..
Berikanlah perlindunganMu ke atas anak anakku dunia dan akhirat..
Anugerahkanlah kebijaksanaan di dalam pelajaran dan kehidupan mereka Ya Allah.
Jadikanlah anak anakku..anak yang kaya dan berjaya dunia dan akhirat..
Berikanlah perlindunganMu ke atas setiap hembusan nafas mereka Ya Allah..
Berikanlah mereka kesihatan dan kecergasan tubuh badan yang baik di dunia ini..
Kau turunkan dan limpahilah rezeki dari langitMu untuk anak anakku Ya Allah..
Amin..Amin..Amin Ya Rabb..

mungkin sekarang mama terlalu bz..tapi percayalah anak..
setiap nafas ini..mama sentiasa mendoakan kalian.. (tacingg mode)


Friday, May 11, 2012

* Smart Reader Kids Langat Ceria..abg long dan sekolah baru..

aisey..banyak betul entry entry peraman budu ku hukhukhuk..baru teringat..
masa mula mula nak pindah KL balik..sebelum tu lagi kami dah survey kindy abg long..
macam lah nak masukkan anak universiti hahahaha..pusing sana tak nak..sini tak nak!
last last..encit papa decide nak hantar ke Smart Reader Kids Langat Ceria ni..
dekat dengan kedai dan umah..jadi senang untuk kami ulang alik..1 jalan kan..

niat di hati nak masukkan abg long di Genius Aulad sebab dia focus more Islamic..
and masih mengekalkan english sebagai pengantara..plus Genius Aulad murah skit..
hukhukhuk..rasanya beza dalam RM40 jugak dengan Smart Reader..tapi jauh lar pulak..
nak kena ada orang lain tolong jemput dan hantarkan..hurmm cancel..cancel..

lepas tanya abg long dia ok ke tak dengan school ni..dia nampak macam happy!
nampak bukan pasti hahahaha...adehh anakku..lain pulak ceritanya di hari pertama..
masa hari pertama tu, ya Allah..abg long terbuat drama korea jejak kasih yang sedih!
tepuk dahi diriku masa tu..sedih sampai muntah muntah tak nak masuk kelas..
part muntah ni yang ada lemah skit ni..bayangkan betapa kuat dia nangis..apa daaa..

puas dipujuk..dipsiko..teacher pujuk pun tak jalan! banyak betul air mata dia..
tiba tiba dia cakap dia ngantuk la..kang cakap dia demam lar hahahaha alasannn!
dulu masa kat Yayasan Islam..1st day tak lah seteruk ni..masih boleh control!
tapi 1st day kat Smart Reader dah terlupa diri anakku..melolong macam kena dera..

abg long suka compare life di Terengganu dan KL..KL tak best! KL tak de umah papa..
KL tak de kawan nama danish dan mimi..abg long benci KL..tak suka! tak suka!
ko tengok bedah..drama king okeh! memberontak..mungkin kejutan kot pada dia..
abg long mungkin dah selesa dengan life ganu yang sangat tenang..selesa untuk dia..

serius! diriku yang memang berkad pengenalan 14 ni pun, rasa susah nak terima..
sebab kami dah selesa dengan kehidupan di sana..ku lebih prefer di sana dari sini..
susah nak gambarkan betapa ku suka kehidupan di sana..umpama tak de masalah..
walaupun tempat lepak kami cuma sawah bertemankan angin kuat dan kerbau..
walaupun shopping mall kami hanyalah mydin dan giant..tapi ai tetap suka lagi di sana..

tapi tak pe lah..demi cita cita untuk hidup berjaya dan jauh dari Si Tua..
eh Si Tua..hukhukhuk tiba tiba teringat kejahatan dia pada kami..pfftt..grrrrrr!
tapi mungkin ini hikmahnya..kalau tak kerana Si Tua..mungkin kami masih di sana..
tak de laundry yang perlu diusahakan dan dimajukan..aturan Allah itu indah kan..

moga abg long dapat menerima kehidupan di sini dengan hati yang terbuka..
dan alhamdulillah sekarang ni pergi school tak nangis..tak payah psiko lagi..
boleh masuk kelas dengan senyuman tanpa air mata genang genang dah..dah ada kawan..
dah boleh bercakap dengan teacher dan paling friendly kata teacher..mulut mama!

hahahahaha...encit papa cakap sebijik copy paste diriku..dengan ati tisunyer..
dengan mulut pok pek..pok pek nya..aihh anak mama pulak..kalau ikut papa..
tak dengar suara lah anakku..pemalu dan berat mulut kekdahnyer macam papa kannnn..
mama doakan abg long berjaya dalam kehidupan dan pelajaran..dunia dan akhirat..

ahad ni sport day abg long di Padang UM..owh mama teruja..hoverrr itu biasa..


Thursday, May 10, 2012

* HURU HARA Pinky Momma Laundry di minggu yang pertama!

entry ini sekadar berkongsi dengan apa yang ku lalui sepanjang 7 - 10 hari pertama..
hari hari terawal bergelar bisneswoman hukhukhuk..takut dan serams memang ader..
tapi pegang balik kata kata my mentor..FAST ACTION! FAST RESULT! tarik nafassss..
ayuh! start perniagaan laundry yang memang dari ZERO to HERO..ececehhh..

berbekalkan ilmu strategi strategi pemasaran dari Dr.Azizan Osman yang ku belajar..
campur skit dengan semangat yang tinggi dan kuat untuk mengubah nasib keluarga..
dengan duit simpanan yang ada untuk dibuat modal..dah la pihak bank tak bagi pinjam..
yer la prosedur bank kena ada pay slip baru boleh melayakkan kami..hurmm sedih!

ku pulak dulunya tak kerja..almaklum suri rumah hati suami huahuahua..nyampah!
encit papa pun bisnes sendiri jer..mana la ada pay slip bulan bulan untuk ditunjuk..
tak pe! tak sikit pun mematahkan semangat kami..dengan duit simpanan yang ada..
kami ON jer..kalau ikutkan memang tak cukup nak start modal..tak kan nak bertangguh?
lagi lama bertangguh..lagi lama kita akan rasa..aahh nanti lah..tunggu lah..

macam yang ku beritahu dalam entry sebelum ni..ku guna pakai ilmu yang ada..
tengok mana yang boleh diaplikasikan dengan laundry kami..dan alhamdulillah..
di hari pertama buka laundry jam 9.00 pagi..lama juga menunggu pelanggan masa ni..
sampailah jam 11.30 pagi..waktu ini tak kan dilupakan..di mana hidup mula huru hara!
sebahagian bil yang belum dibereskan..alhamdulillah..permulaan yang baik ;)

banjiran baju baju yang perlu dicuci dan dilipat..pengsannn nak lipat sebanyak ni..
tapi tak pe..kami suka! ini rezeki untuk anak anak kami..murah jer RM2 sekilo..
siap lipat dan wangi wangi..saper tak nak? balik umah boleh terus golek golek kann..

rak rak dry clean yang penuh dan padat dengan baju baju customer..luarbiasa!
dry clean cuma dari serendah RM5..dah tak reti reti lagi nak hantar sini muahahaha..

yang ni pulak deretan baju yang dah digosok cuma tak de tempat nak letak kat depan..
ok kasi letak belakang dulu..dah ada ruang nanti baru transfer di depan..
memang huru hara tapi kami enjoy dengan huru hara ini! rezeki Allah bagi :)

terpaksa upgrade ampaian ke ampaian yang lebih besar dan kukuh dalam masa singkat!
permintaan untuk toto dan comforter yang banyak dari customers tersayang..
dulu ampaian kami yang kecik jer..ala yang merah sebelah kiri..senyum dengan rezeki ini..
comforter promosi cuma RM7.20 dan toto hanya RM9 sahaja..aaa mari..mari!

1st time dapat job sari dari customer india..sekali aunty ni hantar 11 helaiiii..
sari ni sangat sensitif nak mencucinya..sebab turun warna..kena lebih hati hati..
alhamdulillah kepayahan kami terbayar bila dapat melaksanakan kesemua 11 helai!

rak toto pun agak penuh..bila kosong balik..ada je ruang yang akan dipenuhkan..
terima kasih beribu kasih pada yang sudi mempercayai khidmat Pinky Momma Laundry..

lambakan langsir yang perlu dicuci..langsir cuma RM5 sekilo sahaja..sebab dia besar..
kalau normal wash biasa untuk baju tu cuma RM2 jer sekilo..budak bujang memang suka!
langsir perlu dicuci dengan tangan terlebih dulu untuk membuang habuk habuk yang ada..
biasalah langsir dah pakai setahun baru nak hantar cuci kan..owh tak mo okeh..
nanti kain uols senang reput..at least sebulan sekali kamu cuci kain itu..sayang kain ooo..

sejadah dan telekung yang perlu diputihkan dan dibersihkan untuk stesen Petronas..
kerja kerja spotting bagi membersihkan make up yang ada di telekung terlebih dulu..
huhuhu..baru boleh masuk mesin untuk cucian yang lebih bersih..teliti itu perlu!

baju baju pengantin yang perlu di dry clean dan diberi keutamaan untuk bawah kaki..
almaklum kaki jenis meleret leret..pengantin jalan kan..haruslah kotor dan berdaki..
serahkan pada yang pakar..kami boleh menampakkannya seperti baju baru huhu..kerlazz!

kalau ku yang tak de apa apa pengalaman dalam berniaga ni pun boleh melakukannya..
apatah lagi korang yang dah ada banyak pengalaman..cuma yang kita perlu ada..
Mentor..Elmu..Sistem..Tindakan..Impian..dan selebihnya kita serahkan pada Allah..
bangun pagi kena bersyukur dan bersyukur supaya Allah menambah lagi nikmatnya..

indah sekiranya kita boleh pegang semua ini..dan hasilnya memang akan luarbiasa..
10 hari yang terindah di awal perniagaan ini harap akan berterusan ke akhirnya..
semoga cerita ini dapat memberikan sedikit sebanyak semangat kepada kalian semua..
kita semua mampu kaya dan berjaya asalkan kita tau caranya..dan yang pasti..

jagalah hubungan kita dengan Allah..dan kita akan nampak betapa besaaaaarrrnya..
kasih sayang Pencipta kita yang Maha Esa pada kita...ku sentiasa berdoa untuk itu..
janganlah Dia membalikkan hati ini dan biarlah dalam setiap urusan dan perjalananku..
ku akan sentiasa mengutamakanNya..Amin..Amin..Amin Ya Rabb..

berdoa moga 5 tahun dari sekarang..kehidupan kami anak beranak akan jadi luarbiasa..
perniagaan laundry ini akan maju dan ke depan..mampu memberi saingan yang hebat!
Pinky Momma Laundry Kaya dan Berjaya..sebutlah hari hari..semoga menjadi kenyataan!

Allah sentiasa menguji kita dengan kesenangan dan kesusahan..
moga kita tak pernah alpa..


Wednesday, May 9, 2012

* WW: pemberian suami yang menjadikan isteri termudo 10 tahun..


selipar baru tebal untuk menggosok baju supaya tak sakit tumit...alololo..
eh warna tetapppp..tutup muka... ^____^


Monday, May 7, 2012

* DOA buat MAMA..tersentuh hati ini..

serius korang sejak sejak ku balik dari kelas Dr.Azizan..ada satu aura positif..
aura yang sentiasa membakar bakar diri ini untuk jadi hamba dia yang lebih baik..
maaf! ini bukan cerita khurafat..khufarat yang perlu anda baca dan fahamkan..
tapi kisah benar di mana segalanya bermula dan menukar hidupku menjadi "someone"
hari di mana ku dan keluarga mula bertukar dari penakut kepada berani!

sebelum ku attend kelas DAO, ku hanya tengok muka mentorku ni dalam tv jer..
alah....dalam Nasi Lemak Kopi O tu..dalam hati berkata..yer ke ni? betul ke ni?
biasalah..dalam diri kita ni...ada sorang budak kecik yang sering menghalang!
nak buat aper pun..mesti ada perasaan tak yakin tu kannnn..hahahaha bewoks!
macam DAO cakap..manusia ni kita kena touch dia 6x....baruuu dia akan percaya ;)

ntah dari mana..tiba tiba lepas tengok DAO di NLKO tahun lepas, aih lamanya..
tahun lepas tengok..tahun 2012 baru nak bertindak..sangat negatif okeh ai dulu!
nak buat keputusan pun lembabs..kenapalah ku dulu camni? aih sedar diri uols..
bila minta izin encit papa..dia terus bagi keizinan..dan cepat cepat book flight..
wahhh kalau smangat dan iktizam dan membuak buak tak boleh nak tahan! muahahaha..
dari terengganu ku terbang ke KL dengan satu semangat baru untuk majukan diri..

sampai je kelas DAO..wahhhh! tengok kiri semangat..tengok kanan semangat!
tak de ayat lain nak gambarkan pada korang bila kita dikelilingi oleh mereka ini..
semua datang dengan 1 tujuan iaitu ingin KAYA dan BERJAYA..sampai gelombang tu..
tak cukup dengan 1 kelas..ketagih nak join lagi..dan lagi dan lagi..dasyatt!

jenis ku ni pulak apa sahaja yang DAO cakap..ku buat dan buat..dari sekeciknya..
walaupun dalam hati tetap merintih..ish DAO ni betul ke ni..ada lagi tu hahaha..
tapi..dalam pada tak percaya tu..buat jugak! hahaha bendul kan..mihahaha..
DAO kata buat banner 30 keping..ku buat! DAO kata selawat 1000x kali sehari..
mula mula, ku mulakan dengan 100 selawat jer sehari..tapi sekarang dah 300 sehari..
alhamdulillah..dari satu perubahan ke satu perubahan..berjaya laksanakannya..

sedangkan dulu tak pernah buat pun! pagi pagi bangun kena bersyukur..buat jugak!
hari hari mulut sentiasa sharekan perkara perkara yang positif..punnn buat jugak!
ai pegang prinsip DAO..SHUT UP & MOVE ON! insyaAllah memang luarbiasa hasilnya..
bila kita bergaul dengan orang orang yang berjaya..no choice..kita pun akan berjaya!
PUSH diri untuk berjaya! PUSH dan PUSH..jangan mengeluh! Allah Maha Hebat!
Dia dengar apa yang kita minta..Dia nampak apa yang kita buat..cukup! simple kan?
orang lain punya pendapat yang tak membina..kita tolak tepi..Ada Aku Kisah miahaha..
credit untuk FB Alumni Dr. Azizan

dan sekarang ni..satu amalan dalam umah ni..semua menggunakan ayat yang sama..
daripada suamiku..diriku..ibuku..anakku..haaaa ambikkk satu keluarga guna okeh..
mak, pak, nenek, atok, cucu semua mendoakan benda yang sama..alhamdulillah..
setiap kali ku nak keluar ke Laundry, mak akan cakap..KAYA dan BERJAYA YONG!
owh mestiii..ku balas balik KAYA dan BERJAYA MAK! doakan ye mak..hari hari okeh..
doa ibu oooo..jangan main main eh..besar impaknya..kata kata itu kan satu doa..

suami sendiri pun..sebelum naik motor akan cakap padaku..KAYA dan BERJAYA MA..
dan yang paling best..anakku yang berusia 5 tahun tu pun pandai doa sekarang ni..
aih saper lagi kalau bukan abg long kan..bila dia duduk sorang sorang..mesti dia berdoa..
memang kami sentiasa bagitau dia..abg long kalau nak apa apa..doalah pada Allah..
dia ikut dan amalkan..tenkiu sayang..moga Allah memakbulkan doa kamu wahai anak..
tapi doa abg long berlagu lagu skit lah rentaknya huhu..ahhh tak kisahlah..

Ya Allah Ya Tuhankuuuuuuu..
(panjang betul yang kuuuu itu..)
Kau bagilah Mama dan Papaku KAYA dan BERJAYA..amin..

oopss gambar diambil tanpa flash dan kesedaran sipemberi doa huhu..mamarazzi ;p
hari hari okeh..dalam satu hari tu ada dalam 3,4 kali abg long berdoa yang sama..
walaupun doa tu simple tapi ku sebagai mama sangat sangat terharu dan sebak..
korang lihatlah betapa besarnya impak bila dari atas dan kepala dah positif..
apatah lagi yang bawah bawah ni..tenkiu DAO untuk perubahan luarbiasa ini..
perubahan bukan dari segi hidup dan pemikiran tapi cara hidup sekali gus! baguskan..

entry berikutnya akan ku kongsikan huru hara minggu pertama berbisnez..
moga perkongsian ini dapat menjadikan anda dan anda semua mula berubah..!
bukan berubah nanti..jangan berlengah atau bertangguh..but NOW! NOW! NOW!
Pinky Momma Laundry KAYA dan BERJAYA..Amin..Amin..Amin Ya Rabb..

kita semua sama CUMA yang membezakan kita..SEMANGAT tu jer ^_^


link within

 

Copyright © 2011 Reserved to Pinky Momma Design with love by CikBulat