Pinky Momma: November 2011

❀✿ PinKy Hearts ✿❀

❀✿ celoteh manis MISS LIBRARIAN ✿❀

❀✿ entry TERKINI Pinky MoMMa ✿❀

Thursday, November 10, 2011

* suka ria abg long di harijadi yang ke 4!

kesian abg long..dah berapa kali tanya bila boleh makan birthday cake dia..
asyik kena tunda dari hari ke hari sebab keadaan demam keluarga kecik hari tu huhu..
jadi bila agak agak encit papa pun dah ok skit..abg long pun dah baik demam..
dan adik rifqy kembali mengaktifkan diri..jom papa mari kita realisasikannya..

feeling feeling beroutdoor keluarga kecik hari tu..amik angin segar la kununnyer..
beli A&W sebab encit papa teringin nak pekena float dia..buat sendiri pun boleh..
tapi tak sesedap tunjuk dan bayar hakhakhak..kalau malas cakap jer lar kan..senang..
set ayam memang tak dilupakan..dah birthday boy tu kan terkenan Upin Ipin..

no camera mama..getix tak anak ai uols..haha..masa ni dah tak sabar nak dapat hadiah..
encit papa tetap control cool..sengih jer dia..ke malu orang lalu lalang pa? hakhakhak..
berpicnic bagai dengan tikar & bola untuk anak anak main time tu..gigih mengangkut!
bola siap bawak dari umah sebab takut kena paw ngan anak anak kat sana huhu..

yang sedihnyer..abg long nak cake besaaarrr tapi terdapat cake paling coet kahkahkah..
malas nak singgah banyak persinggahan ari tu..hadiah lagi..A&W lagi..berpusing pusing..
by da time nak sampai kat sini..takut cake pun terlembik..jadi ni pun ok je lar ye nak..

marilah tatap wajah wajah riang abg long tanpa sikit pun unsur paksaan di situ..
semuanyer candid yer..orang kalau dah gigam memang ler rela hati berposing nox..
senang hati dapat tengok wajah gumbira yang ikhlas terpancar diwajah si gigam mama..
hover pun hover lar abg long..orang pandang ke aper ke..dulik hahaha..janji kita eppy..

kami hubby wifey memang dah plan tak nak belikan abg long toys sebagai present..
sebab? sebab dah tak mampo nak kemas bekas mainan dia yang lebih muatannyer..
so kami belikan semua barang barang ke school untuk dia tahun depan..ada faedah kan..

cari punyer cari..yang dia berkenan semua nyer kete..papa apa lagi..memang la sokong!
terkena kami dengan bag kete ni..sebab merah sama dengan kaler kete papa dia..huhu..
pencil box pun bagai nak berkete jugak..aihh kalau dah lelaki tu..lelaki jugakla..

masa untuk menciwikan diri bersama hadiah hadiah..kembang kembang idong bangga..
boleh show off dengan adik sebab adik tak dapat hakhakhak..kepit kuat kuat..
bila nampak jer tangan adik dia nak pegang hadiah tu..terus terjerit jerit tanda kedekut!

hope abg long happy hari tu..walaupun terlambat skit..huhu bukan sengaja sayang..
semoga barang barang baru ni..dapat memberi semangat untuk abg long ke school..
nanti ku sharekan proses pendaftaran abg long eh..mamanyer yang lebih teruja..ngehh..

anak dan papa sama jer..suka kobek kete..tak faham sungguh mama!

**kisah keluarga kecik kami dr bandar ke kampung**


Wednesday, November 9, 2011

* hidangan paling sedih di pagi raya..nangissss~

raya aidiladha kali ni merupakan raya paling biasa bagi keluarga kecik huhu..
mana taknyer..bila pak encit ku jatuh demam..anak anak kecik ku jatuh demam..
jadi tak de acara mengacau rendang apatah lagi dodol di luar umah ngeh ngeh ngeh..
beriya ke haper nak kacau dodol bagai kan..chaittt feeling diri ada di melaka ;p

encit papa pun tak larat nak ke pasar untuk membeli barang barang basah..aihh..
tak kan nak buat derkkk jer di pagi raya..sambil bertemankan maggie..sedihhh..
tapi nasib baik mak mertua macam kesian skit kat menantu ati tisu dia ni..wuwuwu..
lalu diberinye ketupat 10 ketul sumbangan ehsan pada kami..macih mok..lap airmata..

malam raya tu pulak..mak sedara antar ketupat 10 ketui ke umah kami..nangis lagi..
dah macam bersamamu kekdahnyer..nasib baik ada sumbangan ikhlas hakhakhak..
boleh juga di buat goreng goreng untuk santapan di pagi raya..tsk..tsk..sedih ai uols..
jadi dah ada 20 ketul ketupat di umah..at least rasa lar mood nak beraya tu kan..
owh yang bawah ni version ketupat yang digoreng lagi rangup kesukaan encit papa..

masih susah hati ni..terpikir tak kan nak makan ketupat saje saje di pagi raya?
bukak peti..pikir otak pikir..tengok ada kuew teow..ayam..daun kuchai..fishball..
aarrghhhh belasah lar..lebur je semua dalam kuali..basah basah..berasap asap skit..
taraaaaaa dah ada juadah nak makan bersama keluarga kecik tanpa rendang di meja..
dulikkkkk janji ada something daripada nak hadap 20 ketui ketupat tu jer kan..

encit papa panggil kuew teow air mata hahaha..nama menu pun dah sedih kan nox..
sebab pagi tu baru lepas tepon mak..bersedu sedan feeling raya di perantauan..
ayah pulak cakap..naper lar ko jauh sangat yong..sape nak makan rendang aku ni..
huwaaaaaaaaaa...statement apa yang ayah bagi ni..menangis hati ini kak bedah..
kali ni pakej ngan hingus meleleh..prutttt prutttt buang sumbat lobang idong..adeh..

tu yang dapat kuew teow air mata tu...goreng sambil menitik nitik air mata..
hahahaha kecohhhh tul..suka lelebih perasaan emo tu..nak buat camner kan..
tak puas hati lagi dengan hanya kuew teow dan ketupat..buka peti lagi..hurmmm..
goreng chicken scallops buat lawan ngan kuew teow tu..dah kreatif abis dah ni..
nak goreng kepok pun dah habis stok di dapur kecik..aaargghh ni pun ok jer..

tapi alhamdulillah..raya tahun ni..peti kami penuh dengan daging korban..banyak!
gigih pulak diri ni nak pikir lauk bertemakan daging hari hari uols..hakhakhak..
hadap lar encit papa ngan senang hati makan daging jer wuwuwu..kesian lakiku..

abg long tak puas hati sebab tak dapat duit raya hahaha..siap ngadu ngan nenek..

**kisah keluarga kecik kami dr bandar ke kampung**


Thursday, November 3, 2011

* buah lonjong lonjong untuk suami..bulat bulat untuk isteri

dah nama pun suami isteri..bukan kembar kan..citarasa pun mesti la berbeza beza..
yang ku suka sangat tu..belum tentu encit papa suka..camtu jugak sebaliknyer..
dulu kalau ku suka cencalok..encit papa setia pada budu cap ketereh dia hahaha..
tapi nasib baik sekarang rasa nak bersetongkol berdondon..yer la..yer la..budu sedap..

tapi part buah ni masih tak boleh nak setuju dengan encit papa..hukhukhuk pahit!
encit papa suka sangat lar buah lonjong ni..tiap tiap jumaat beli nox..seplastik besor..
sebab buah lonjong ni ada kat pasar tempat encit papa borong lauk seminggu..
oooppsss bab pergi pasar memang dia pergi sorang..wifey dan anak anak tak ikut..
sebab nanti adik rifqy akan main lari lari riang dalam kebecakan pasar tu..tak sanggup~

saper pernah makan buah ni? encit papa kata namanyer buah peroh..ejaan betul kot..
isi dia lembut lembut jer tapi rasa dia..ya Allah..pahit kelat melekat kat tekak..
sejak sejak menetap di bumi penyu ni macam macam makanan encit papa bagi..huhu..

tapi malangnyer bini dia tak suka buah lonjong..suka buah bulat kenit kenit jer..
dah survey dah kat sini..nasib ada di astaka..mahaiiiii uols harga sikenit ni..
buah berangan..ni mesti korang pun makan kan..jadi jangan jakun ahaks..senyum jer..
selalu kami beli sepuloh hengget..tapi dapat lar sepaket kecik jer uols..sah sah tak cukup!

naper la ko mahal sangat..makan rebut rebut dengan anak anak..lagi lar skit je..
ada lar serpihan serpihan skit yang melekat kat celah gigi..ish ish kesian..
nak jadi taik gigi pun tak lepas huahuahua...anak anak pun suka kekdahnyer..
yang papanyer buah..tak de siapa pun nak makan..so dia pulun sorang sorang..

ko tengok..pandai kan strategi encit papa..dia jugak yang untung..ahkak jugak yang rugi!
dah semua pakat dok pulun buah berangan mama..makan lar buah peroh pahit papa tu..
asyik mama jugak yang kena beralah..taste anak anak sokmo ikut maknyer..
mungkin sebab taste apak pelik pelik..layak masuk fear factor..helkum kental berpahitan..

patutla kuat berangan..banyak sangat makan kuat berangan rupanyer..hurmm..

**kisah keluarga kecik kami dr bandar ke kampung**


Wednesday, November 2, 2011

* kalau awak ada..saya pun kena ada! ngerti loh?

senario biasa yang kita lihat..kalau jiran sebelah pakai gelang emas besor lengan..
aihh kita kat umah pun dah susah hati nih! dengan harapan boleh merasa lar jugak..
ngendeng laki nak jugak gelang bapok lengan! size anak anak tak main..pffffttt!
eh tu kes jiran celah mana ntah hahaha..tak de kena ngena ngan keluarga kecik..

malas nak tulis dan amik pot sangat kisah orang..blog hanya untuk keluarga kami..
dia nak pakai emas ke..pakai timah ke..pakai gangsa ke..ai pakai tali rapia jer..
hakhakhak..dah dah suka nak merepek sebelum ke tajuk sebenar..phewww~
ni kisah anak anak je sebenarnya uols..alar 2 hero kenit yang kami ada tu..

dah terbiasa..kalau beli barang mesti beli satu je..sebab adik kan masih kecik..
rupa rupanyer adik rifqy jugak feeling dah besar macam abg longnyer..mama salah!
kalau kata abg long dapat sesuatu..dia pun akan jeles..nak lar jugak si kenit ni..
tak sedor diri awak tu comel coet lagi..aihhh..tak pe la, malas nak bising bising..
apa pun yang kami beli sekarang ni..semuanyer kena serba dua..abang 1..adik 1..

sebelum ni abg long memang akan minum air masak tiap tiap hari dalam botol..
bukan botol susu yer..tu dah lama tinggal..tapi botol air macam nak pergi school tu..
dia memang kuat minum air masak..bergelen gelen pun dia mampu..macam anak cina..
mama dia jer tak berapa nak suka..air masak macam rasa pahit jer muahahaha..

mula mula kongsi ngan adik botol air lama tu..tapi setelah nak bergaduh jer kejenya..
jom papa..kita cari botol air baru untuk anak anak tercinton ni..sorang satu..adil di situ..
tapi tak boleh lar beli yang besar..beli kecik coet jer..masalahnyer skali abg long seduttt..
terus kering kontang hahahaha..banyak keje pulak mama nak kena isi air selalu..

belikan yang kecik jer nox..sebab adik mana mampu nak ngengkeh yang besar!
almaklum orang nyer pendek jer kan..so abg long punyer pun terpaksa kecik jer la..
begitu jugak dengan selipar..sejak sejak adik dah boleh berlari dan berjalan ni..
baru teringat nak belikan dia selipar basahan di rumah..untuk jalan di petang ari..
kalau tak encit papa letihhhhh nak mengendong anak ke hulur hilir..senget bahu!

terus kami ke giant baru ni..nak belikan selipar adik lar kununnyer..adik jer tau uols..
alih alih abg long pun nyibuk nak jugak..eh selipar dan sandle dia jer dah ada tiga..
hadoiii...sah sah lar ni mama dan papa kena paw lagi sepasang untuk abg long..

kalah macam orang yang ada anak kembar..serba serbi nak sama..nak kena berdua..
kalau tak..mampu nak dengar sorang ni menjerit jerit..bingit gegendang telinga..
nasib baik benda tu semua memey berguna..jadi tak rasa nak marah sangat lar kan..
cuba bila dah beli..pastu guna sekejap jer..hohoii hangin puting beliung kak bedah..

masa baru beli, abg long tido pun pakai selipar baru hahaha...ciwi anakku!

**kisah keluarga kecik kami dr bandar ke kampung**


Tuesday, November 1, 2011

* riadah keluarga kecik..anak anak tak penat..mak pak yang fenaaatttt!

walaupun sekarang ni musim tengkujuh melanda bumi penyu..hujan sokmo sining..
tapi..tapi tak membataskan semangat keluarga kecik untuk beriadah..ceh kunun..
ayat sangat tak menahan..nak riadah ke nak jalan sebenarnya tu? kuikuikui..
riadah lar lebih sopan dan skema skit..membuang lemak lemak dalam badan..pffttt~

apa lagi..hero hero kenit kami memang suka lar kan dapat lepas kat kawasan luas..
boleh terkinja kinja..nak lari dalam umah, kecik jer nox..naaahhhh kasi lepas sini..
abg long turun jer kete..ting ting ting ting dah bergayut gayutan kat palang tu..
proses meninggikan diri lar kununnyer..dah atok asyik cakap dia kemetot sangat..
apa lar atok ni..kecik lagi kan..tunggu la besor nanti..menggalah macam papa ;p

yang kenit pun tak nak kalah gak ni..ni lagi tak boleh kasi can lepas..berdesup dia lari..
harus digunakan sebaiknyer..tak padan ngan kaki pendek oooo..laju okeh dia lari..
selamber jer jatuhkan badan dalam semak..alahaiii mama dah rasa nak balik!

tu belum lagi adengan dia tertonggek tonggek atas benda alah ni..gerun uols..
nak dipegang tak bagi..feeling diri dah besar kuat bagai juara koooo..eh kamu niiii!
orang duduk sini nak buat sit up..adik rifqy tertonggek macam nak uk'uk..
nasib tak tertonggeng berguling guling..tak pasal jadi hero hindustan wahahaha..

encit papa jugak setia menemani anak anak di mana mana..yang tu kena puji skit..
anak berlari..dia berlari..anak duduk..dia duduk hahaha kesian laki ai..
mana lar tak keding..terpaksa melasakkan diri juga..dah anak ghuper itu kan..
moga anak anak tak lupa jasa papa mereka..adeh tersentimental pulak hukhukhuk..

ok hari sudah gelap! sebelum hujan menitik nitik..masa untuk pulang anak anak..
jom abg long tak yah nak sengih lagi..masa bergigam dah tamat untuk ari ni..
owh masa ni abg long sihat lagi..esoknyer tu baru dia demam..terus melepek!

hujan hujan pun sibuk nak berjalan jugak kan huhuhu..tak reti sungguh duk umah..
nasib encit papa memahami dan kesiankan wifey nya..angkutlar bawak jalan jugak..
kang nangis dalam bilik tutup muka ngan bantal..lagi tak sanggup dia nak hadap!

sekarang ni dah tak de panas langsung kat sini wuwuwu..

**kisah keluarga kecik kami dr bandar ke kampung**


link within

 

Copyright © 2011 Reserved to Pinky Momma Design with love by CikBulat