Pinky Momma: October 2011

❀✿ PinKy Hearts ✿❀

❀✿ celoteh manis MISS LIBRARIAN ✿❀

❀✿ entry TERKINI Pinky MoMMa ✿❀

Monday, October 31, 2011

* MiQaiL DaRwiSy di kelahiran ke 4..tawa dalam kesedihan!

30 october 2011 genaplah 4 tahun my BFF a.k.a putera sulungku..kamu dah besar!
alhamdulillah..walaupun dah 4 tahun..sakit beranak tu masih tak dilupakan..huhu..
sakit sampai berpusing pusing tangan membelit belit di besi katil hospital..phewww..
terasa diri seperti hulk si gedang hijau ko masa tu..kuat sikit lagi ku berpaut di besi tu..
konpem! mesti patah punyer hahaha..dah merosakkan harta hospital tak pasal pasal..

tapi tak sangka Dia nak anugerahkan anak sepesen seacuan dengan diri sendiri..ekeke..
ermm semua orang cakap dari muka..perangai..semua tiruuuu mama! kesian papa..
eh tak per..anak lelaki ikut mama akan jadi sejuk kan..orang kataaaa lar nox..ahaks..
mamaku idolaku lar kunun..kuat merajuk pun ikut mama hahaha..ni encit papa cakap..

tapi birthday tahun ni..tak dapat nak beriya sangat..sebab abg long demam..
pakai acara muntah muntah lagi..kesian sangat tengok keadaan dia..
walaupun hanya seteguk air..pasti akan di bweeekkkan balik..perut protes kekdahnyer..
masuk vitamin yang doktor wan bagi pun..terus keluar balik..hurmm..dah camner?

semalam jer masa jumpa doktor wan..4 kali muntah di sana..nasib ada plastik..
kalau tak..mama kena lar jadi bibik tolong mop lantai..bersihkan muntah anak ;p
dah lar time sampai tu..ada orang nak beranak..adeh kena tunggu dekat 2 jam..

masuk jer bilik..terus doktor wan masukkan ubat tahan muntah ikut muntut dia..
biasa kalau demam jer masukkan ikut muntut tu..tahan muntah pun ada yer..jakun!
semoga abg long cepat sihat..tak muntah muntah lagi lepas ni..mama sangat risau..
mesti perut muncit abg long tu akan mengempis lar camni..aihh..tak sexy dah..
tak pe slim skit yer abg long..kalau tak, baju semua dah terik terik ni huhuhuhu..

mama dan papa doakan abg long berjaya dunia dan akhirat..tak lupakan kami..
eppy bornday yang ke 4 tahun sayang..tahun depan kamu masuk school k..
tak sangka anak dah besar..esok esok dah kawin pulak huhuu..dush! verangan lagi?

thanx pada ummi dan nenek abg long yang beriya iya menyanyikan dari kejauhan..
at least dia ketawa dan enjoy..moment yang sangat tacing uols masa tu..
dah listkan hadiah yang dia nak dari nenek dan ummi hahaha..take note eh ladies..
mama dan papa bagi kasih sayang dar la eh abg long..save bajet..giler kedeks!

dalam pada tak sihat tu..siap request cake besaaaarrr untuk dia..sempattt kan..

**kisah keluarga kecik kami dr bandar ke kampung**


Thursday, October 27, 2011

* sangat bercintaaaaa nak hadap benda ni!

ini tahun kedua kami merasa musim tengkujuh di terengganu..winter sonata huhu..
tapi ni belum hebat lagi penangan tengkujuh..masih berpeluang rasa panas..
mungkin 3 hari hujan..1 hari panas..ok lar dari tak de panas langsung kan nox..
tapi ku suka jugak bila tengkujuh ni..sebab suasana tu sejuk jer..dingin..nyaman..

cuaca pulak mendung mendung ala ala mengundang kemalasan hukhukhuk..
masa tido anak anak menjadi semakin panjang..jimat duit letrik pun yer jugak..
bayangkan kalau biasanya bil letrik kami mesti RM100++..semput nak membayar..
tapi bulan ni hanya RM60++ jer huhuhu..penjimatan berlaku..amalan mulia tu..

see...banyakkan kelebihan tengkujuh ni..tapi untuk encit papaku tak kot..
sebab kerja di luar macam dia..memerlukan panas sang suria setiap hari..
kalau tak..tempahan cabinet untuk customer akan menjadi lambat huhu..
al maklum nak jemur kat celah mana pulak warna warna yang dispray itu kan..

dan persediaan dari segi fizikal diriku pun bermula..ceh fizikal lar sangat..
bila kain baju yang dijemur di ampaian akan memakan masa 2,3 hari untuk kering..
maknanyer tiada adengan melipat baju hari hari yer uols..owh tu sangat suka!
tapi bila ada cuaca panas dan baju baju semua mengering..haaaaa hadaaaapp ko..

sekali bertambun tambun..mampoooo? ketinggian ni bukan standard bukit bukit eh..
menangis tengok tahap ketambunan baju macam gunung everest..robek hatiku!
adeh..sakit pinggang pinggang nak bertahan selama mungkin untuk melipat..
boleh kematu buntut keras duduk bersila..dah macam macam aksi masa melipat ok..
sekejap bersila..sekejap melunjur..nasib tak tergolek dan krooooh jer huhu..

sila amik sweet time untuk kasi settle melipat dan seterusnya menyusun..
selagi tak settle..selagi tu lar encit papa punyer mata serabut..tarik muka ketat..
jadi sila jangan delay kalau baju dah kering..lipat dengan hati terbuka huhu..
kalau tak nanti menangis sentap sorang sorang kena ayat smash laki sendiri..

ni ok lagi yer kak bedah..tunggu time langsung tak de panas nanti masa bulan 12..
masa tu..hubby wifey kena bergabung tenaga duduk bersila iron baju hahaha..
sanggup nak berdiri sejam gosok baju satu satu..owh tidak..baik bersila..
apa yang penting aper adik adik..kerjeeeeesama! gituuuu baru saling melengkapi ;p

sejaaammm jugak lar nak kena mengadap gunung everest tu..fffenaat~

**kisah keluarga kecik kami dr bandar ke kampung**


Tuesday, October 25, 2011

* tetamu tak diundang datang menjengah di subuh hari..halamak!

macam biasa lar kalau bangun di subuh hari..mata ni rasa tak boleh nak buka..
jalan pun gayanyer macam heret kaki jer..macam anak tapir berjalan..
lemahnyer badan..ke malas lebih tepat hukhukhuk..eh normal..manusia kan..
tengah gigih kaki melangkah ke bilik air dalam keadaan mata melekat..

dalam samar samar mata kuyu..nampak satu objek berterbangan..eh mimpikah?
abaikan lagi..mungkin ku tak sedar 100%..almaklum mata kabur lagi..
lepas selesai segalanya di bilik air..muka dah segar..mata dah terang!
nampak lagi objek terbang terbang..uittt burung masuk dalam umah ke?

duk termenung jap dalam 1 minit..sempat lagi nak memaksa otak untuk berfikir..
apasal benda ni kejap besar..kejap kecik jer..aihh tak faham sungguh!
jengket kaki untuk tengok benda terbang terbang tu secara dekat..
ni lar kekurangan orang kemetot..terpaksa terjengket jengket..usaha kena lebih..
nampak tak kesungguhan di pagi hari nak jadi penyiasat CSI wahahahaha..

bila dah pasti apa yang dinampak..otak cakap jerit! jerit! apa lagi waaaaaa!
OMG..OMG..eh orang islam..ya Allah..ya Allah..eh nak capai aper ni? ke lari jer..dush!
papaaaaa..kelawar dalam umah..mula lar nak kelam kabut..cemas ler kunun..
encit papa? lari ke dapur..a'ah lar kelawar..dia pun panic dan blur..
teringat kata kata mak..mak cakap kelawar ni bawak kutu..uittt bencinyer..

cepat cepat lari ke depan cover rambut hakhakhak takut kena kutu!
kang sebulan terkerok tak berenti camner..kecoh keluarga kecik di subuh hari..
dengan papanyer..mamanyer..anak anaknyer..eh macam kat jom heboh jer miahaha..
boleh bayangkan tak..bila abg long pun berdrama di pagi hari hahaha..kecoh betul!

1st time menatang eksotik masuk umah..jakun campur takut lar kekdahnyer..
eh kelawar eksotik ke? hakhakhak bedal lar labuuuuu..yang pasti dia berbulu..
kalau yang kelawar bawah ni..tak pe nox..ensem hahaha ai tak takut uols..
tapi terpegun dan terpengsan..eh halamak mahap..imaginasi lagi di pagi hari huhu..

encit papa dah buka tingkap..tapi kelawar tu tak nak jugak terbang keluar..
baru teringat yang kelawar ni buta..dia terbang hanya berpandukan pada cahaya..
ni hasil banyak tengok channel national geography lar ni..ada kebaikannya kan..
ntah camner encit papa amik penyapu ditepuknye kelawar itu..ketepekkk!

ish ish tamat ajalnyer dipagi hari nox...mahap banyak banyak cik kelawar..
ini jer tindakan terbaik sebelum awak kokak & membawa bakteria ke kami..kesian~
tamatlar kisah huru hara keluarga kecik di subuh hari dengan kisah kematian..
sedih pulak ending..hahahhaa apakah? ok ok mau angkat baju ke dalam..hujan!

orang kata kalau kupu kupu masuk umah ada orang nak datang..kalau kelawar? hukhukhuk..

**kisah keluarga kecik kami dr bandar ke kampung**


Monday, October 24, 2011

* nasib baik hari dah nak hujan..kalau tak?

hujung minggu maknanyer hari jemaat..memang lar hari yang dinantikan..
hari untuk 4 ketol keluarga kecik duduk berlonggok longgok bersama sama..
kalau tak..seketol di luar..dah nak malam baru yang seketol tu nak balik..
dan dua ketol kenit dah nak tido..nak main bersama pun waktu dah terhad..
jadi bila ada time camni..memang lar suka berketol ketol jadinyer..miahaha..

dah nak masuk bulan sebelas ni..makin cik hujan suka duduk kat ganu ni..
tapi nasib baik petang tu cuaca mula mula agak baik dan terang benderang..
maka kami bawak lar abg long dan adik rifqy amik angin pantai..tak plan pun!
bila dah sampai pantai..puas lar mamanyer bagi pesanan penaja kat abg long..

yer..abg long akan terlupa diri bila tengok air..janji nak berdiri jer..
pelan pelan akan diturunkan buntut nyer tu..sajer jer dia kenakan air..
tu dah pesan tu..kalau tak pesan..agaknyer meniarap macam super man gamaknyer..
ni kira acara abg long syok sendiri la kiranyer..sambil melayan perasaan sendiri..

ok tak mama camni..aihh lompat pulak dah..itu pun puas mama nak ngelak..
bukan aper..kalau dah lompat kang..baju pun basah..dah lar tak bawa baju!
tapi biasalar budak budak..yang tak bagi tu lar..yang dia nak buat..

eh adik mana adik? huahuahua...yang ni kena perintah berkurung dengan papa..
uihhh aihhhh kalau yang ni pun lepas mau haruuuuuu keadaan petang tu..
ni lagi terkinja hyper kalau nengok air..so encit papa..tugas kamu pegang dia huhu..

hari makin petang makin macam nak hujan..ermm air pun dah mula nak pasang..
dah makin tinggi naik ke paras keting orang tua..ok abg long masa untuk pulang!
tapi ko ingat dia senang nak diajak pulang camtu jer..owhhh silapp der..
kena kasi extra time lagi 15 minit..ok tunggu lagi..biarkan dia jakun lagi..

ada juga yang datang sini untuk memancing..walaupun hari nak gelap kekdahnyer..
pakcik tu masih congok sorang sorang atas batu huhu..caiyok pokcik!
cantik sangat ciptaanNya kan..duduk sini rasa sangat tenang di hembus angin..
wahhhhh start dah nak feeling feeling..mata rasa sangat luas..damai..

ok dah tu jer nak citer weekend buat aper huhu..sekarang pun masih hujan..
cuaca macam dah nak senja..kaki pun dah start sejuk sejuk..ok nak masak dulu eh..

jangan lar hujan minggu ni..banyak plan nak buat untuk abg long huhu..

**kisah keluarga kecik kami dr bandar ke kampung**


Monday, October 10, 2011

Terengganu Equestrian Resort: uiksss buat aper tu?

cuaca di Terengganu hari ni memang mengundang untuk tarik comforter balik..
sambil guling guling bersama anak anak bersama bantal kepam yang lembik..uihhhh..
semalam sangat la panasnyer..tapi ari ni sangat lar gelapnyer..buat taik mata aci?
ok kite pikir selepas ini muehehehe...ada terselit juga niat tu kan..

disebabkan sekarang ni di sini..macam nak menyambut kedatangan tengkujuh..
maka keluarga kecik pun decide nak pergi tempat yang berbumbung jer..
kang ada pulak adengan memori daun pisang..main kejar kejar bawah hujan uols..
kalau main kejar kejar ngan encit papa jer tak per lagi..menarikk!
dah dua orang ketapi tu nak letak celah mana pulak kan..hahaha ok lupakan..

jadi berangkatlar keluarga kecik ke Terengganu Equestrian Resort..
bukan untuk adengan kudaku larii gagah beraniiiii..owh no no..
verangan nak feeling ala ala amy mastura dalam citer puteri impian..mengerikan..

tapi untuk membaling bola bola berat ke longkang hahaha..bowling ler!
kunun kunun nak main satu game jer..tapi sudah syiok lar..
walaupun pada hakikatnyer banyak ke longkang jer muahahaha..tangan tak de ong!
cer perhatikan abg long..hi semua..saya teruja ari ni sebab dapat main bowling..
dia ingat bolanyer tu ringan macam angkat telur rebus ke huhu..gasak ler..

masa sampai tu ya Allah ramainyer oranggggg..kena tunggu lane kosong dulu..
penantian selama 5 minit berbaloi..akhirnya kami dapat main juga..
dan bermula pertempuran antara cik puan mama VS encit tuan papa..
dah sah sah lar encit papa yang menang hahahaha..sajer kasi can..ececeh...
heroin memang kalah dulu kan..see u in next match bebeh..wahh gituu...

ni 2 orang pekerja part time a.k.a sukarelawan nak nyusun bola bola..jakun!
apa yang pentinggggg..kerjeeeesama hahaha comel kan mereka..owh anakku..
yang pasti..abg long buat dulu..yang kenit tu ngikut jer lar kan hahaha..

dan semestinyer mesti ada aksi tunjuk perasaan dari abg long..
nak ler juga merasa main bowling kekdahnyer..walaupun ngengkeh nak angkat bola..
nasib baik encit papa awak mood ok abg long..kalau tak, golekkan sendiri je bola tu..
tertonggeng tonggeng encit papa nak ngajar abg long pegang bola..yer la berat..
eh tiba tiba mamanyer rasa..ok itu sangatttt sweettt..kasih seorang papa!

ok ready abg longgggg...balinggggg..dalam erti kata lain campak sesuka hati..
muahahaha orang kiri kanan gelak jer tengok pe'el dua branak nih huhu..

ok pa..camner..masuk semua? lebih kurang lar camtu ayat dia..uish tolong lar..
dah lar baling guna nama mama..masuk lar..masuk ke longkang..kesian mama..
markah ciput jer hukhukhuk..ini tidak adil..sentap tengok markah kat skrin nox..

ok sudah habis game! mari pulang..nak pegi mydin ni abg long..jalan cepat..
jangan nak mengader..dah puas hati kecik dapat main bokang (bola longkang)..
eh tiba tiba abg long nak buat aksi pose gedix membodek papa..owh please lar..
mama yang tertonggeng tonggeng kat rumah 24/7 tak nak pulak kan..
tu dengan harapan minggu depan papa bawak lagi ler tu..politik anakku hahaha..

dapat habiskan masa bersama heroes memang menyeronokkan..
walaupun ada part memberontak..memprotes..tak de hal..telinga ku dah lali hahaha..
janji weekend bersama keluarga kecik pasti happening..happening ke?
happening lar kalau dah anak melalak semua orang pandang kuikuikui..

minggu ni lagi tak sabar nak tunggu jemaat datang..lalala..

**kisah keluarga kecik kami dr bandar ke kampung**

Thursday, October 6, 2011

* Air buah gelas besaaarrrr bergabung dengan yong tau fu!

dah lama tak layan air buah gelas besor..sejak dari sebelum puasa lagi rasanya..
disebabkan kiteorg dah tak tau nak jalan mana lagi kat ganu ni..huhu sedihkan..
so encit papa decide nak pegi menyejukkan anak tekak dengan air buah..
ok better than nothing..air buah pun air buah lar..dari congok kat umah jer..

tapi sebelum tu sempat juga singgah kat bundle..ingat di hati nak usha baju..
tapi lately rasa keinsafan nak bershopping datang duk dalam badan..
so cancel..turun ke bundle hanya untuk membeli yong tau fu..boleh?
sebab dah lama tak makan..jadi amik lar skit melepaskan ngidam perut..
aih meleleh nyer tengok yong tau fu dengan sos yang sedap itu..

dan macam biasa keluarga kecik terus tuju ke kedai feberet air buah..
alar yang tukang amik ordernya..asyik nak cepat jer tu huhu..
nasib baik kami dah beli yong tau fu..jadinyer tak yah lar fikir menu nox..
hanya fikir nak minum aper jer..jadi tak stress sangat nak order kan..
manggo untuk diri sendiri dan abg long tercinton..encit papa belimbing kurma..

dulu boleh jer nak kongsi air dengan abg long tapi sekarang nehiiii..
sekali dia sedut..mamanyer terkelip kelip mata..nganga jer la tengok air habis..
nahhh tatap lar wajah kesayangan hamba yang gigam melantun lantun ni..

encit papa yang pada mulanyer tak nak makan..termakan juga mee bodo tu..
walaupun mee bodo jer tapi dia basah basah..uihh aihhh sedap sungguh!

dah nama pun orang ganu..kalau makan tu mesti lar nak ulam kepok kan..
kasi angkat RM2 kepok lekor panas panas..lembutttt...sila bayangkan kak bedah..

tengok muka serius macam nak akad nikah dapat makan mee bodo..wahahaha..
sedaaap sangat kot kan nox..kuah kepok tetap duk skali sebab senang nak layan..
nasib baik lar duduk terengganu..boleh hari hari beli kepok buat stok..

otakchin ku pun mesti lar nak makan jugak..tengok jer memang tak lar kan..
semua pun adik rifqy pulun..yong tau fu skit..mee skit..kepok skit...

air pun dua dua dia sebat..tapi dah mungkin baka ikut belah apaknyer..
makan lar banyak mana pung..badan keding semacam jer..tak besar besar..
kalau ikut mama lain citer lar kan uols hahaha..mama terlebih bitamin ngeeehh..
orang ganu..mana lagi tempat nak berjalan ni? sekarang musim hujan daaa...

**kisah keluarga kecik kami dr bandar ke kampung**


link within

 

Copyright © 2011 Reserved to Pinky Momma Design with love by CikBulat