Pinky Momma: September 2011

❀✿ PinKy Hearts ✿❀

❀✿ celoteh manis MISS LIBRARIAN ✿❀

❀✿ entry TERKINI Pinky MoMMa ✿❀

Tuesday, September 20, 2011

* the SMURFS..si biru yang diidam oleh abg long akhirnya dapat juga..

sebenarnya dah lama abg long teringin nak sangattt kan si biru SMURFS ni..
setiap kali iklan tu keluar di tv..mama..abg long nak ni ma..aihh budak budakkan..
kalau sepuloh kali dia tengok iklan ni..sepuloh kali dia akan minta yer..OK! mama cari..
jadinyer untuk tidak mengecewakan anak anak yang jarang dibeli barang mainan..
encit papa ON jer nak ke mekdi bersebelahan mydin mall di terengganu ni..

abg long belom apa apa dah tunjuk dia nak yang mana..PAPA SMURF :)
tapi sayangnyer papa smurf dah abis stock hukhukhuk..tak de rezeki..
kami plan beli happy meal 2 sets plus sundae coklat..kami nyer tak dok..

nak mainan kena makan dulu..kalau tak, confirm dia tak kan sentuh burger tu..
nak tak nak..kena la abg long dan adik rifqy memaksa tekak untuk makan huhuhu..
yang kecik ni pun faham dan mengerti mengikut arahan..kalau tak...no toys!

aduk rifqy pun gigih nak makan..sebab tak nak melepas mainan smurf untuk dia..
owh kena dua lar uols..kalau tak kang..perang dunia meletus dalam kete..

haaaaa..ni gabungan yang ideal..fries celop sundae coklat! perghhhh lazat..
ni mama dan papa nyer bahagian..alor sweet pulak terasanyer..kongsi berdua..
feeling zaman cintan cintun..dushhhh sekali...feeling tak habis lagi hahaha...

satu untuk abg long..Hefty Weight Lifter..angkat berat daaa..
jadi lar abg long..walaupun muka dia sedih tak dapat yang apaknyer..

untuk adik rifqy pulak..Clumsy's Magic Wand..yeahh ada lampu merah menyala..
suka lar adik dapat mainan jugak..tapi mulut tetap terkonyel makan huhu..

tapiiiiii....dah last last part tu kan uols..cer tengok bawah..tak sah kan abg long?

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

kedua duanyer jadi milik abg long sorang muahahaha..mamanyer dah agak dah!
nasib baik adik rifqy tengah khusyuk makan lagi time ni..so tak de hal lah..
di sebabkan masih ciwi lagi..tido pun bawa smurfs...alahai abg long huhuhu... ^___^

macam macam ragam anak anak ni..mampu buat kita tergelak sorang :)

Monday, September 19, 2011

* IKEA SALES..tak sah kalau tak pergi.. ;p

kalau duk bercakap tentang Ikea ni..hurmm tak sah kalau tak beli di sana..serius..
bila dah masuk sini..mesti beli juga akhirnya..walaupun bawah RM10 muehehe..
di Ikea ni aku suka benda kecik kecik dia jer..sebab masih berbaloi untuk dibelikan..
bukanlah perabot besar gedang yang menjadi pilihan utama kalau ke sana..tak mampo!


maka berangkatlah kami ke sana..misi utama mestilah mencari curtain rod..
trust me! curtain rod kalau di kedai kedai lain mau nak dalam RM50 - RM60 satu..
dah kalau untuk satu bahagian tingkap tu kita nak guna 2 batang..pheww..banyak tu..
yer lah satu batang untuk day curtain dan satu batang lagi untuk night curtain kan..


masa sales ni harganya cuma RM19.90 untuk sebatang! mega penjimatan di situ..
beza dalam RM30 - RM40 untuk sebatang kan..yeahhh itu berita gumbira ye..
kalau untuk satu bahagian tingkap akan jimat dekat RM80..amacam? menarik?
sebab tu la kami memang rajinnnnnn bab survey survey ni..puji skit boleh? hahaha..

walaupun bilik abg long dah ada lampu..tapi beli juga la lampu tidur ni untuk dia..
at least ada lampu kecil yang dibuka masa dia tido..tak lah takut sangat nanti..hope so..
tak mahal pun..cuma RM29 sahaja..mampu milik..ada bunga, bintang dan bulan..
macam macam ada..pilih jer yang mana berkenan..abg long minat ngan kumbang hijo..

frame ni? haaaa ni adalah projek DIY diri ku nanti..mau kasi cat kaler putih..
lepas tu? lepas tu ada lahhhh..kena tunggu teratak qaseh siap dulu..hiks..

kalau dah ke sini..tak sah lah kalau tak layan abg long main main dulu..
nasib baik dia tak minta main kat playland Ikea tu..kalau tak fenat nak menunggu..
main ngan anak mat salleh uols hahaha..sorang cakap malay..sorang cakap english..
janji korang faham sudah lah kids...mak pak nyer sengih dari kejauhan je huhu..

sebenarnya..untuk barang kecik dalam umah..tak semestinya kena yang mahal..
kalau mahal pun tapi tangan keras..dia akan nampak murah bila dideco..
bila sesuatu barang itu murah..tapi kita cuba kreatifkan diri skit..imaginasi ler..
try and error kekdahnyer..kalau tak cuba sendiri, kita tak tahu kan..ngerti?

dia akan menghasilkan satu deco yang menarik lagi meletops uolsss...cer cuba!
jadi uols..sila timbang kira duit keluar masuk untuk setiap pembelian tu ;)
yang mana boleh jimat..kita jimat kan..plus kena rajin survey..penat tapi berbaloi!

masuk rumah bukan sikit sikit duit nak pakai ooo..rancanglah dari awal ^__^

**kisah keluarga kecik kami dr bandar ke kampung**

Thursday, September 15, 2011

* Kluang Station...pening dengan tukang amik order huhu..

bila kami ke Ikea sekali lagi..ajak la encit papa makan di sana..please pa..please..
konon konon nak makan bubur ikan yang sedap tu la uols..ngidam nafsu dari puasa ni..
tapi yang peningnyer..kat sana ramai myanmar yang keje..rasa nak katok katok je..
dan mungkin jugak lar kami dapat staff baru yang amik order kan..jadi haru sekejap..

ku order air soda lime 1 tapi ku dapat 2..padahal dah tunjuk jari 1..aiyoyo tepuk dahi~
betapa suci murni niat nak bagi dia faham..tapi tak faham faham jugak..dah camner?
tolonglah majikan..sila amik pekerja yang pandai berbahasa melayu..english pun ok..
ni dah macam itik dengan ayam bercakap..sampai sudah memang tak kan betul..

ni gaya papa penyayang abad ini..hakikatnya boleh dapat title papa tergarang kot..
encit papa nampak jer cool kanmm..hanya keluarga kecik jer yang tauuuuu wuwuwu..
dia kalau dengan anak..memang tak de istilah manja manja..bab makan ok..bab lain tidak
dengan bini pun ada part jer dia manjakan haha..ada part ko sentap lah sorang sorang..

lihat air ku..hijo cik jah..sama kaler ngan baju heroes..ikut tema kekdahnyer..all green!
perlu ke? huhuhu..kebetulan jer pun tekak teringin nak telan air masam itu..tapi bergas..
tu yang tiba tiba tak habis..sedut dua tiga kali..aku dah fed up..kembong gas dalam perut..
terasa rugi di situ...nak masam sangat..baiklah order iced lemon tea tadi..kompem habis..

encit papa macam biasa lar..kalau dah ada kambing..jangan ditanya dia nak makan aper..
 sebab dia memey minat kambing! jadi mesti la order berkaitan ngan kambing sesajer..
kasi angkat nasi lemak kambing satuuuu...wifey pulak cakap busukkkk hakhakhak ;p
ai tak minat youuuu..sampai sudah tak suka kambing..daging lembu ok lagi nak telan..

kalau part kuar makan di luar..memey lar encit papa terbaik part handle anak anak..
plus mungkin anak anak takut kot ngan dia ngeee..garang wei..gambar tu tipu hahaha..
sila nganga mulut anak anak..makan kenyang kenyang..dialog klise encit papa..dah hafal!
cer mama yang suap..nanti lah...itu lah..ini lah..bila nak habisnyer..kalau papa, laju jer.. 

your turn adik..yang ni jer tak reti takut dengan encit papa..selamber yaya jer dia ok..
kuat makan tapi badan tak besar besar..anak papa lar katakan..slim ler..anak mama?
ngeh ngeh ngeh sihat membesar bagai juara lar badannyer..harussslar..genetik kan..
 kena lah sorang kurus..sorang lagi ehemmm..baru saling melengkapi kekdahnyer kannn..

pilihan diriku pada mulanyer bubur ikan sedap tu..tiba tiba bertukar pada mee sup..
selalu camni tau..lain nak dimakan..lain yang di order..keliru dengan diri sendiri huhu..
so dah makan sup kena la mintak cili kan..baru ada umphh..skali lagi waiter tu dipanggil..
sebab dia jer yang terpacak kat situ pun..yang lain tengah sibuk amik order orang lain..

lepas dah terangkan yang ahkak ni nak cili..tunggu punyer tunggu dalam 15 minit..
cili tak sampai sampai okeh..huwaaaaaa ko paham ke tak apa yang dimintak ni..
 malas nak panjangkan citer..makan jer la tanpa rasa mencileh dimulut..eiii eiii...
dalam hati dah membebel bebel..tak de ke pekerja melayu kat sini? geramnyer..tulunn..

dengan fries pun tak sampai lagi..hadoiii..terus bagitau manager dia..fries tak dapat lagi..
tak sampai 5 minit..fries untuk my kids dah siap terhidang..sah dia tak faham kann..
nak kena panggil manager baru nak dapat..kalau tak, memang tak dapat la gayanyer..
terstress betul makan kat sini..sebab komunikasi jer faktor dia..hurmm take note please

mungkin nasib kami dapat pekerja baru kot ari tu..sebelum ni tak pernah ada problem..
semuanyer dapat seperti yang di order..tak de masalah percakapan ayam dan itik..
plus masa bayar tu nasib baik kami check resit..my drink double charged..suka suka jer..
kes salah antar air 2 tadi lar nox..manager baik hati terus kasi balik duit kami..pffftt...

stations lain pun ramai myanmar jugak ke? saper tau?

**kisah keluarga kecik kami dr bandar ke kampung**

Wednesday, September 14, 2011

* Kedai Lampu MURAH di Puchong..Houses Lightings semua terbaik!

kami hubby wifey sanggup meredah banyak kedai untuk dapatkan harga terbaik..
encit papa pun sangat rajin melayan kerenah wifeynya yang sangat rajin mensurvey ni..
atau yang lebih tepat sebenarnya memey kami kuat berjalan...itu lebih tepatkan..
kalau boleh murah, kita cari yang murah la tetapi masih cantik..kan boleh jimat di situ..

kalau semalam bab langsir dah jumpa yang berkenan di hati..satu bab dah setel..legaa..
kali ni kami ke bahagian lampu dan kipas pulak..yang pasti murah & masih cantik..
sebenarnya dah banyak kedai kami pergi sini..terutama di kawasan puchong..penat okeh..
tapi satu kedai ni yang paling besttt dan murah sangat sangat! ohh sila lah percaya..

kedai ni terletak di Bandar Puchong Utama bersebelahan jer dengan kedai perabot jati..
Houses Lightings ni beroperasi setiap hari kecuali Isnin ditutup..so mark ur date!
dibuka dari pagi sampai malam..staff dia serius ramah...jadinyer proses pembelian..
akan jadi lebih cepat dan teratur..sistematik sungguh..semuanya tip top i tell you..

yang bestnya..kami jumpa downlight termurah abad ini..RM2.80 je miahaha..suka hati..
kalau nak mentol philip..kiranya kualiti yang ok lah..cuma tambah lagi RM7 jer..
kedai lain aku tak pasti korang boleh dapat tak harga semurah dan sehebat ini..
sila survey kalau rajin..tapi aku rasa sini dah murah tahap menyawankan diri haha..

naper kami pilih dan amik downlight yang jenis bulat dan bukan 4 segi? sebab?
haaa...meh dekat sikit nak citer sebabnyer..berdasarkan pengalaman umah mak kami..
yang 4 segi ni cepat terbakar sebab tertutup plus yang bulat ni ada yang terbuka..
dan ini akan mengelakkan mentol tu sendiri cepat terbakar disebabkan panas..gituu..

sekarang ni..kite beralih arah ke lampu jurai jurai idaman qolbu pulak yer kawan kawan..
ya Allah serius murah dan cantik la kak bedah oiii..tergoda sungguh melihatnyer..
untuk design ni harganyer cuma RM270 tapi dia bagi RM210..murahnyer kamu ni..
ada 2 warna..hitam dan putih..ikut mana yang korang suka..meletops kan..sexy okeh..

yang kat bawah ni pulak coraknyer..hadoiii modern lagi memikat hati..hoi hoi hoi..
ermmm korang agak agak kan berapa ratus harganyer? tak capai ratus pun okeh..
percaya lah cuma RM99 sajork..kasi sambar dua terus..kami tak fikir dah time ni..
tiba tiba perasan..taste kali ni suka yang bertempurung semuanyer..haha fedulik..

gerak ke lampu jurai jurai yang lain..siap dengan lamp shade..kerlass ko jah..
punnnn cuma RM99..ko tak nak? tak per..ahkak nak! aiyoyo..jin dah merasuk dah..
tapi yang ni aku tak beli lampu dia..aku beli tempurungnyer jer..jimaatt kan..
sebabnya aku dah ada lampunyer..so kreatifkan sikit dengan tempurung hitam itu..

haaa tu baru lampu yang di dalam umah yer kak bedah..di luar umah pulak camner?
meh nak tunjuk meh..betapa murah dan cantiknyer lampu lampu kat sini..terbaik!
mula mula masa tunjuk kat encit papa..mana pa? kasi can la dia pilih pulak kan..
kang jadi wifey durhaka pulak tak minta pendapat suami..tergiler koser namanya..

eh tiba tiba boleh pulak encit papa cakap..tak disangka terkeluar dari mulutnya..
tak mo yang ni lah ma..tak modern..cari lain..siap geleng geleng tanda tak nak!

wahhh sejak bila lakiku ada taste ni miahaha..sebelum ni semua pun tak kisah jer..
pandai jugak memilih rupanyer..ok yang ni reject..kita pilih modern sikit yer..

so aku tunjuk yang di bawah ni..terus encit papa berkenan..sebab masih murah lagi..
lebih modern dan simple kan..dah macam umah mak nyer jer huhu..tiru lagik hahaha..
harga pun murah..cumalah RM39 sahaja yer korang..pengsan lagi tengok harga kan..
siapa bawa isteri kat sini sila tenangkan bini korang hakhakhak..pegang tangan kuat kuat..

sudah!!!
cukup cukup lar di bahagian lampu yang murah..kita beralih ke arah kipas jom..

*

*

*

*

*

*

*

*

ni kipas idaman hati kecik abg long..wah dia pun nak pilih untuk bilik dia uols..
seceria kanak kanak riang yang baru nak membesar..warna warni si kumbang..
harga kipas ni kalau tak salah RM200++..ermm tak ingat pulak harga sebenar..
dia pakej skali ngan lampu..owh mama tak sabar nak deco bilik abg long nanti ;)

kipas di ruang lain kami beli jenama wings jer..tiru umah mak lagi hewhewhew
sebab? sebab kipas ni sangat laju..KDK pun tak laju macam wings..ooops jujur~
dekat kedai lain, harganya ada yang letak RM170 dan ada yang RM150..
dah lar tahan lama, laju dan murah..di sini cuma RM138 untuk satu kipas..

amacam? menarik? yer memey saangaaat menarik lagi tertarik..kasi angkat lar.. ;p
kami pergi 2 hari kedai ni..sebab rasa macam seronok duduk kat situ huhu..
mungkin rasa selesa dengan staff yang mesra alam juga sebenarnya kan..wiii..
dan ini lah hasil borongan keluarga kecik kami ari tu..nak tengok tak? tadaaaa~

hambikkkk..penuh daaa van tua tu...nasib baik bawa van..sumbat depan belakang..
itu yang kiteorang berkenan lar kann..ada banyak lagi..memang banyak pilihan..
nak lagi sawan dan sakit tengkuk..sila la berkunjung sendiri ke Houses Lightings..
pssttt..pegi kedai lampu memang mendongak je ye kak bedah..hukhukhuk..

moga perkongsian ini dapat membantu kalian yang masih mencari :)

**kisah keluarga kecik kami dr bandar ke kampung**

Tuesday, September 13, 2011

* Langsir murah di Nilai 3..yang mana? ingat nama kedai ni!

kali ni kita kasi story pasal penyiapan secara berperingkat untuk teratak qaseh..
yang sebenarnya kepulangan kami ke KL baru ni bukan stakat nak beraya jer..
tapi menyiapkan barang secara berperingkat dan sikit sikit untuk teratak qaseh..
segala perbelanjaan dalaman dan luaran untuk teratak qaseh..mesti ikut bajet..
supaya tak terduduk nanti..barang sekarang ni kan mahaiii uols..mana yang mampu..

tengok harga..peluh peluh nak membayornyer! gigil tangan kak bedah hahaha..
jadi untuk langsir..kami hubby wifey sepakat nak pegi Nilai 3..dah lar 1st time..
seawal pagi dah ada di sana..seingatku masa sampai tu kedai baru je buka..pecah telor!
lengang dan sunyi jer..cuaca pun redup..so leh pegi survey banyak tempat ;p

survey punye survey..yeahhhhh..jumpa dengan kedai langsir yang murah..
ikut citarasa dan bajet poket sendiri la kan..murah ada..mahal lagi ada wahaha..
yang penting jangan ukur ikut poket orang lain yer..poket sendiri jer..bahaya uols..
prinsip biar papa asal bergaya tu jangan guna yer kawan kawan..tak de manfaat!


tapi yang membuatkan aku rasa nak meluat dan menyampah..ni apa kes pulak ni kan?
bila pekerja dia buat dan tarik muka!!! hohhh...menyirap rasanyer hati kecik ku..
korang scroll bawah lagi eh..ai sangat hot hari tu..geram betul rasanyer!


*

*

*

*

*

*

*

aku tanya staff tu dengan muka tersenyum dan bernada lembut lagi sopan santun..
sila bayangkan tahap kesengihan dan baik hati aku..sangat berbudi bahasa okeh..
harga langsir ni berapa semeter dik?
kalau beli banyak boleh tak bagi murah lagi?

dah lar muka kami yang comel ni tak dipandang langsung..korang tau respon dia haper?
geleng sambil muka dia mencebik kat aku..wahhhhh kasi panas betul la budak ni..
encit papa pun perasan perangai cantik dia tu..mana la perginya budi bahasa anak gadis?
aihh nak cakap pun susah..bangsa sejenis..angin di pagi hari..tak sesuai okeh..pfftt..
u pandang ai sipi sipi..ai pandang u macam kuman jer tau..tak hengennnnn..chaittt!

mentang mentang lar kami datang naik van buruk jer..bukan alphard kan..
ko pandang pun sipi sipi je yer dik non..aduhh lom jadi tokey dah berlagak ni!
tak mo lar diri terjadi gergasi lembah yang mengaum di pagi buta..
menyembolkan mata dan menyingsingkan lengan..aih usap dada laju laju..

jadi kami pilih untuk deal ngan staff indon kat kedai tu..sangat baik hati..
masalahnyer..kedai ni je yang murah harganya..kedai lain RM8.90 semeter..
yang kami berkenan tu, tokey dia bagi RM6.40 semeter..jimat RM2.50 hehe..
tokey pun okeh tak berlagak..senang nak kawtim..pekerja pulak macam eiii eiii

jadi ini lah yang menjadi idaman qolbu kami..grey black & grey silver katanyer..
terus grab 100 meter untuk seluruh teratak qaseh..untuk day and night curtains..
nasib la si sombong tak dapat komisen..suka dapat jeling kepuasan huhu..tak de keje!
100 meter itu banyak kan..kalau ko layan ok tadi..dah dapat rezeki di awal pagi..

ooop sebelum terlupa, tempahan langsir kat sini dari serendah RM5 jer..
tokey kedai ni baik dan ramah..tehee..senang nak minta kurang..tenkiu aaa boss..
tapi memang cadangkan..saper saper nak cari langsir..sila pegi sini..murah!
kedai langsir ni belah belakang skit..berdekatan ngan 7 eleven kalau tak silap..

nanti aku kongsikan lagi tempat shopping barang umah yang best k..

**kisah keluarga kecik kami dr bandar ke kampung**

* Flaming Steamboat Buffet Setapak..makan slagi mampoo ;p

ok semua..disebabkan waktu makan tengah ari dah dekat..makan time bebeh..
jadi molek la kiranyer kite share entry ternak lemak yang dah lama di peram huhu..
kalau nak tau, masa ni masa last day ramadhan yang lepas..giler lama tak ku peram haha..

tak pe niat suci murni nak berkongsi jalan jalan cari makan tu lebih penting ;p
kot kot la ada mak yong yang teringin nak makan steamboat..tengah duk survey tempat..
yang bukan mak yong pun boleh terjah..dun worry eh..kite melantak sama sama uols..

encit papa dah niat nak belanja familyku di KL makan..yer la kami jarang balik..
so ni la kesempatannyer..berkumpul secara jemaah..memey happening!
maka berangkatlah keluarga kecik bersama mak, ayah dan adik bradik yang lain ke..

*

*

*

*

*

*

*

Flaming Steamboat Buffet di Danau Kota Setapak..
plus kat sini buffet style..makan selagi perut korang mampoo dan senak..


tapi semestinyer yang seafood menjadi pilihan ramai..ketam..udang..tiram..siput..
bertambah tambah orang amik..sama naik jer meja sebelah ngan meja kiteorg haha..
kesian ku tengok yang ball ball tak de sape nak..yang tu senang nak dapat kan :)


harga pun tak mahal mana..campur tax dalam RM30 rasanyer..berbaloi la orang cakap..
selain steamboat ada macam macam foods lagi..macam fries..wedges..noodles..aih banyak!
and yang anak anak ku suka haruslah choc dan eskrem..owh yummeh..sejuk je lalu di tekak..
yang tu mok dia pun suke lalala~


kami sebayaaaa!
cuma rifqy danish lahir tengah tahun..aydin mirza hujung tahun..beza 6 bulan jer pun..
yang sorang bz nak makan biskut cicah coklat..comot anakku..yang sorang lagi gigam hehe..
owh comelnyer mereka..tapi dari pemerhatian, naper omok aydin lagi besar dari rifqy nih?
aihh camner ni dik..makan banyak pun badan kenit jer..tak cukup bitamin anakku huhu..

penaja malam itu..encit papa yang paling khusyuk dan bz nak makan!
aihhh sampai kan tak pandang dah bini duk terkebil kebil nak bergambar berdua..
sampai hati u darlingggg...owh kicik hati ai tau uols...tsk tsk..lap air mata..
anyway thanx ya hero tuaku....mama doakan papa dimurahkan rezeki lagi..amin..

untuk sesaper yang nak tau lokasi restoran ni..senang sangat nak cari..dia ada banyak..
Flaming Steamboat Buffet yang ni terletak di Platinum Walk Danau Kota Setapak..
betul betul terletak berdepan ngan Uptown Setapak..senang nak jumpa..

interior restoran cantik..so saper yang gigam jgn lupa bawa camera hukhukhuk..
ooopp parking hanya RM1 lepas jam 6 petang..murah kan :)

selamat mencuba yer..
makan berjemaah bersama keluarga memang menyeronokkan :)

**kisah keluarga kecik kami dr bandar ke kampung**

link within

 

Copyright © 2011 Reserved to Pinky Momma Design with love by CikBulat