Pinky Momma: August 2011

❀✿ PinKy Hearts ✿❀

❀✿ celoteh manis MISS LIBRARIAN ✿❀

❀✿ entry TERKINI Pinky MoMMa ✿❀

Tuesday, August 23, 2011

* akhirnya misi memBATUkan baju berjaya! siap baju rayaku..

hadoiiii setelah mengharungi cobaan dan dugaan dari para assistant kenitku..
akhirnya berjaya juga nak membatu dan membling blingkan baju di pagi Syawal..
almaklum dapat assistant yang terlebih lebih rajin ni..kesabaran memang teruji skit..
sesekali memang terjadi tarzan kampung sekejap diri ini..aihhh mana tak nyer nox..
sorang baling baling batu..yang sorang lagi main lilit benang sampai bersimpul..huh!

memang niat di hati ni nak habiskan menjahit sebelum pulang ke KL esok..
sebab malas nak bawa segala jarum dan peralatan menjahit bersama..tak kuasa kot..
baju baju pun dah penuh dalam bag..ni nak selit pulak pekakas jahit..owh lupakan!

ni adalah kain sutera crepe pemberian encit papa..dah dia yang bagi mesti la purple kan..
walaupun bukan sepenuhnya pink..tak pe..tak jadi masalah pun..ada sikit pun dah ok..
sikit pun akan ku selit warna pink sebab tu kan warna yang penting dalam hidup..huhu..
baru la nampak jambu di pagi raya kan hakhakhak...tolooooong la mengerti yer korang..

maaf kualiti gambar kurang memuaskan..camera cap ayam pencen je pung..

tak nampak sangat kemeriahan dan kesilauan bling bling nyer tu bahahaha..perlu ker? ;p
mula mula nak selayer jer..tiba tiba terajin dan terjadi la 2 layer di situ..kasi lagi silau..
mak aiii dah terasa berat tanganku hakhakhak..nak raya punye pasaaal kan..gigih okeh..
tunjuk tang tangan jer la dulu eh..yang satu badan punyer..tunggu raya la kak bedah ye..

oooppp petang ni nak tawaf satu kampung dulu..kena cari mak mak sedara yang ada..
almaklum pagi raya tak dapat beraya di ganu..tahun ni kan turn KL..owh yeahhh ;p
jadi keluarga kecik akan mulakan upacara memohon maap petang kang..huhu semangat!

balik KL mau cari selai lagi utk raya kedua huhu..jalan tar? fengsan!

Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!


**kisah keluarga kecik kami dr bandar ke kampung**


* baju dah simpan dalam bag..esok kita balik kampung!

MEGA gotong royong kerja kerja umah dah semakin diberesi..legaaaa rasa kepala ni..
peti ais dah bersih dan susun cantik cantik hahaha..peti ais pun ku godek..rajin terlebih ni!
umah dah vacuuummm dan sedut semua habuk habuk (fasa bersin bersin dah berlalu)
cuma tinggal nak basuh cadar dan mop umah jer...phewww..ada lagi yang belum selesai..

owh ya..baju semua dah disusun dan disempitkan smuanyer di dalam satu bag..berjaya!
wahhh beratttnyer bag kami ni...macam nak balik sebulan kekdahnyer..huhu..
tu pun dah masuk..eh keluarkan balik sebab kes tak muat nak sumbat barang..haiyoh..
fenin nak mengadjust space dalam bag..alahai..ke bag ni yang kecik sebenarnya? hahaha..

rasa macam baju untuk anak anak yang banyak ni..sedangkan anak baru 2 je huhu..
owh ku memang akan bawa baju diaorang lebih..spare itu penting yer..jangan kurang..
budak budak kan cepat berpeluh..bila dah mucuk macam kenalah ganti..kalau tak, comot!

baju mama dan papanyer..ala kadar je nox..lagipun baju basahanku tak yah bawa dah..
kat umah melambak lambak huhu..kata balik umah mak sendiri kan..tak perlu runsing..
just bawa baju rayo, kasut rayo, mekap rayo dan yang sespesis ngan rayo je cukup..

esok kami dah nak berangkat pulang uols..wohooooo..KL here we come bebeh!
mula lah aktiviti masak memasak di stopkan serta merta..ngeeee (ayah lebih hebak masak)
jadi sila senyum je bila sampai waktu berbuka hakhakhak..tak perlu memikirkan menu..

ok korang..nak sambung membatukan baju sekejap k..cuba menjadi segigih mungkin..
mesti kasi settle ari ni juga ni huhu..harap ada la hendaknyer kartun kartun best ari ni..
sebab kalau ada..pergh selamat lar diriku..assistant tak de la nak mengacau sangat ;p

terengganu - KL - jasin - klebang - KL - terengganu
(destinasi raya tahun ni...fenaaaattt)

Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!


**kisah keluarga kecik kami dr bandar ke kampung**


Monday, August 22, 2011

Ri-Yaz Heritage Marina Resort and Spa Terengganu: Iftar keluarga kecik tahun ni :)

sebelum ramadhan sampai ke penghujungnya..sekejap je kan masa berlalu..
encit papa akhirnya memberikan cuti memasak pada wifeynya..wahhh suka!
kalau tahun lepas, keluarga kecik di Primula Beach Hotel..

alhamdulillah tahun ni ada rezeki lagi untuk anak anak kami..syukur~
seperti tahun tahun yang lepas..kami akan beriftar di luar dan kali ni pilihan kami di..

*

*

*

*

*

*

*

Ri-yaz Heritage Marina Resort and Spa
tak kan nak ke tempat sama tiap tiap tahun kan..kasi tukar menu skit hehe..
plus kami dah jatuh cinta dengan view di Ri-yaz sebenarnya..sangat tenang..
ni 2nd time kami ke sini..1st skali masa Monsun Cup yang lepas..

sampai je kat sana..masih awal lagi..memang saja diawalkan muehehe..
sebenarnya tu alasan terbaik untuk menggigamkan diri anak beranak kan korang
abg long memang tak yah suruh la kan..confirm dia akan memberikan pose terbaik
kena kejar rifqy danish tu je lah..susah betul nak suruh tengok camera..haihhh penat

si kenit rifqy danish pulak baru pandai berjalan..haaa penattt okeh..tak padan ngan kenit..
kena lar mama dan papa gilir gilir kejar adik yang nak melawat kawasan..phewww~

bila ditengok muka abg long pun dah tau betapa riang gumbira dia di sana..
mana tak nyer..dapat lepas di kawasan yang lepas hahaha..tu yang terpeace peace tu..

dah meh masuk meh..papa dah tak larat nak kejar kejar anak anaknyer huhu..
diaorg lari lagi laju dari papanyer camner? mari anak anak..letihhh..dah la puasa huhu..

hahahahaha aksi lar gini jer posenyer..ok la..ok la kasi can abg long hover hover..
bukan selalu pun kan..lompat lar abg long..awak tak puasa tak per..mama tak larat ;p

buffet ramadhan di tempatkan di Cindai Ballroom..besar dan tenang..
kat sini ada lebih dari 200++ jenis makanan..sangat banyakkkk food stationnyer..
antara menjadi tumpuan haruslah kambing panggang huhu..tu encit papa lar..

thanx untuk encit papa selaku penaja tiap tiap tahun muahahaha..ai suka u..
next year? insyaAllah mudah mudahan ada rezeki anak anak kami lagi..

keluarga kecik makan bertemankan bintang bintang comel di atas..
sambil menikmati makanan sambil layan lagu raya..owh feeling abis huhuhu..

orang yang tak puasa nyer makanan..saper lagi abg long la..sentap tengok pinggan..
dasyattt okeh...siap dia boleh makan bagi habis lagi ayam dan kambing tu huhu..licin!
terkagum mama sekejap..kebuloq rupanyer anak ku hahaha..nasib baik habis..

encit papa sah sah lar nasi..tak kan dia amik roti ke..mee ke..
skali nampak beriani gam..apa lagi..gabungan terhebak bersama kambing panggang!
ikan bakar sampai 2 ekor..habis pulak tu..badan maintain selim lakiku!


mama punyer? sikit je uols..kunun kunun berdiet la..ceh diet la sangat kan huhu..
amik skit skit kekdahnyer..tu pun lauk jer..nasi memang tak pandang..
wahhh eksyennnnnyer kak bedah malam tu hahaha..eleh baru 1st round ;p

nahhhh kasi tatap yang 2nd round nyer...wahahaha..kembong perut nak menerima..
tart..kek coklat..tepung pelita..otak otak..mampooo? senakkk daa..

asyik lar duk ulang tart tu banyak kali hahaha..sedaaaap weiiii..sejuk sejuk jer..
dah lar dia buat kecik kecik..skali masuk mulut..rapuh dan lembut..nyum..nyum..

ok la sekian sahaja xtvt menternak lemak kami di luar..tahun depan?
ku doakan encit papa murah rezeki lagi..dapat la merasa kak bedah yer..

overall..Ri-Yaz lebih tenang dan mendamaikan dari Primula..
mungkin sebab kawasan dia agak luas..dan pilihan makanan lebih banyak rasanyer..
plus bila waktu malam..owh cantiknyer lampu lampu dari arah pantai itu.. ^__^

ari ni mari mulakan semula xtvt memasak balik huhu..


**kisah keluarga kecik kami dr bandar ke kampung**

Thursday, August 18, 2011

* ingat baju raya korang jer tema MERAH..amikkk dari dapurku MERAH ANG ANG gitu!

tak sah kalau tak de entry menu berbuka di bulan ramadhan lagi mulia ini kan..
harap maklum..skali lagi..ni bukan lauk ari ni yer korang....ni lauk biler eh???
mahap terlupa sudah bahahaha...sebab dah terlalu lama sangat ku peram dalam lappy!
tapi tak pe..jangan sesekali menganak tirikan entry entry peraman korang k..
sila layan sama rata..ai kan ati tisu uols..so tak de istilah anak tirikan entry hahaha..

asal pergi blog ni..sajer jer nak tunjuk warna tema baju raya kebabom korang kan..
blog tu pulak tayang warna warni shawl raya..vavava jeles nihhhh..owhhh noooo~
wahhhh ahkak tak nak la kalah gak..nak tayang baju raya tak leh lagi..hukhukhuk..
baju masih di umah mok tehhhhh..bila nak siap ni mok teh? lagi seminggu je nak raya..

disebabkan sebab musabab tak dapat nak share warna aper untuk raya tahun ni..

tinggggggg....

ku keluarkan tema lauk sedondon dari dapur kecik kami hahaha..lauk pun nak sedondon..
mempersembahkan lauk merah ang ang dari tuan tanah kedaung..

*

*

*

*

*

*

*

*

yeahhh Sambal Cacamarba Sudang (sutun + udang) hakhakhak..abis kreatip ni!
merah menyala..pedas berdesupppp ke telinga..baka melaka uols..pedas ler..baru kaw..
ni disebabkan tengok dalam peti ais..ada sutun skit..ada udang skit..gabungkan jer la..
jadi ku leburkan semuanyer menjadi satu ..abis citer..senang kan..tak yah pikir banyak..

digandingkan dengan sayur yang digoreng merah ang ang jugak..tak pasal pasal kan..
yeahhhh terimalah..Sayur Kangkung Cili Meletops! (nama tak nak kalahhhh~)

haaa amik..merah semuanyer..berpinau mata masa makan..ingat baju korang jer merah..
eh tapi jangan risau..cili kering ni bukan jenis yang mencileh..sampai kuar air mata tu..
sooo rasa pedas dia ala ala manja gitu..abg long pun boleh makan dengan steady jer..

ok la ari ni nak masak sup sayur je..makin lama makin simple kekdahnyer hahaha..
dapur korang masak aper tuuuuuuu? cer kongsi skit..idea dah ketandusan ni..

esok dapat cuti masak...yeayyy~

Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!


**kisah keluarga kecik kami dr bandar ke kampung**


Tuesday, August 16, 2011

* dah siap tempah KETUPAT kooo..hubby lagi semangat!

minggu ni...encit papa awal awal dah bagitau nak menempah..haaaa tempah aper?
menempah ketupat palas di umah mek endong..kira sedara bau bau budu dia lar..
siap bagitau nama penjual tak menahan kan..muehehehe..dalam kampung ni juga..
nasib baik pegi awal..rupanyer dah ada 6000 biji tempahan ketupat..wahh masyukk!

kalau ketupat nasi tu encit papa kurengggg skit..dia lebih suka pada ketupat palas..
almaklum org ganu huhu..bukan makan gitu jer ye dik non..kena goreng dulu kasi garing..
baru ada feel makan ketupat tu nanti..garing berderup..api pulak tak boleh besar sangat..
kang korang nak garing terjadi hangittt! haruuu..leceh pulak kan hahaha..nasib laki suka!

orang ganu tau la kan..memang kena goreng dulu baru sedap..bukannyer makan terus..
tak cayer boleh tanya edie trigyy camner..sebab dia blogger ganu jugak..mesti tau..
kalau diriku..makan yang hujung hujung ketupat tu jer..yang tengah tengah tak suka..
sebab kat situ lar akan jadi paling garing..balance kasi encit papa habiskan hakhakhak..

disebabkan pagi raya nanti..encit papa tak bersama keluarganya..alahaiii cian dia..
sory ye pa..turn mama pula tahun ni yabedabeduuuu..ooop mahap tertunjuk pula suka tu..
jadi dia tempah 100 biji ketupat palas..tak pasti pulak sebiji mek endong amik berapa..
50 biji utk keluarga ku dan 50 biji lagi utk family di sini..half half gituuu..baru adil..
family sana pun rasa..family sini pun rasakan..ecehhh..nak jaga hati bukan senang weii..

tu serba skit persiapan raya bab makanan dari keluarga kecik kami..kuih raya?
tunjuk tunjuk lebih senang kekdahnyer nox ngeh ngeh ngeh...

family mertua nak masak nasi dagang utk pagi raya..sedaaaapppnyer!

Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!


**kisah keluarga kecik kami dr bandar ke kampung**


Thursday, August 11, 2011

* tok bidanku yang gagah perkasa lagi berBABY FACE okeh!

sebenarnya entry ni dah lama ku peram buat rojak kateh dalam lappy..
ya hampun..selalu terlupa nak publish dan kasi settle ini entry..
jadi ari ni mari kita langsaikan semuanyer...wah gitu!

nak tayang kat korang tok bidan ku yang berusia lapan puloh lebih umurnya..
walaupun umurnya dah berusia dan menjangkau kepada golongan warga emas..
tapi kalau di lihat tubuhnya..sangat gagah perkasa lagi okeh..
cergas ke hulu hilir memenuhi jemputan sebagai bidan..
bukan di kampung jer..nunnnn sampai di KL pun hadooo..

umoh tok su di kampung laut..

dia la bidan yang membetulkan kedudukan adik rifqy masa dalam kandungan dulu..
doc wan dah kata kalau baby tak duduk betul di kedudukannya..
mungkin ku akan di operate utk kedua kalinya..
tapi niat dan tekad seorang mama nak gak merasa normal camner kan..
asyik kuar ikut tingkap jer..mesti cari alternatif ni!
plus doc wan pun ada cakap cuba cari bidan bidan kampung yang pandai..

lalu ku di ketemukan ngan tok su..
tok su ni orangnyer lembut sangat...alahai cair dengar dia berkata kata..
muka baby face lagi ngeh ngeh ngeh..serius comel!
peramah dah tentu..tapiiiiiiiiii..

haaa ada tapi yer kawan kawan..

*

*

*

*

*

*

*

*

tok su mempunyai masalah kurang pendengaran skit..
lain yang ku cakap..lain yang di balas..hehehe..almaklum umur pun dah berusia kan..
kadang kadang ku tergelak masa dia tengah mengurut..tak leh tahan nye kes la ni..
muehehehehe....cepat cepak amik tangan cover mulut..kang lagi kuat gelaknyer ;p

sakitttt weii masa dia pusingkan perut ku dulu..
tapi bila check esoknya di klinik..scannn..eh dah OK!
doc wan hanya tersenyum melihat hasil imbasan..
akhirnya dapatla ku merasa deliver RifQy DaNisH secara normal..

dan masa ku gugur baru ni pun..
tok su la orang yang bertanggungjawab mengurut..
sebelum urut..mesti dia akan mulakan dengan bacaan doa..
walaupun dah tua..tapi tangan dia terasa yer..
dia la yang mengajar ku soal pemakanan bila dah gugur..
alhamdulillah segala nasihat nya ku ikut..


terima kasih tok su :) jasamu tidak ku lupa..
tok su sampai cakap padaku..
mek wei orang lain gugur muka pucat lesi..mung meroh ranum

alhamdulillah..mungkin ku gugur secara naturally..
bukan dipaksa atau kena makan ubat untuk mengeluarkan darah tu..
jadi proses tu tak menyakitkan sangat..
cuma masih kena beringat soal pemakanan...

owh sgt sporting bile minta bergambar muehehe..baby face kan ;p

tapi agak sedih bila urutan terakhir ku bersama dia..
bila ku nak salam dengan nada yang kuat skit sambil berkata..
ni nak kasi tok su dengar clear skit..kena kuat sound tu kan..ala praktis vokal..
bukan nak terkureng ajar ke haper ye kak bedah huhu..
tok nanti kite datang lagi eh.. (nada agak melaung..ngeee)
korang nak tau tok su jawab per..tok doh tue..ntah esok lusa kena jemput..

aihh sayunyer jawapan tok su..ku doakan tok su dipanjangkan umur..aminn
saper la nak urut kite lagi ni tok..tok la da best bidan eva foreva..

orang lama ni banyak ilmu :) jangan sesekali meremehkan mereka..

Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!


**kisah keluarga kecik kami dr bandar ke kampung**



Monday, August 8, 2011

Taman Monumen Tamadun Islam Terengganu: Sangat unik dan cantik!

ok mari sambung tentang penjelajahan kami di Taman Monumen Terengganu..
seperti yang diberitau di entry yang lepas..taman ni sangat luass..sangat memenatkan..
yang ada anak kecik memang suggestkan naik train..sanggup nak jalan? tak larat weiii..

lagipun baru RM3 je untuk dewasa..kanak kanak FREE jer..so berbaloikan..santai jer..
nak naik beskal boleh..tapi kami? hahaha..lagi memeningkan nanti..tak sesuai kekdahnye..

bayaran untuk masuk adalah RM15 untuk dewasa..kanak kanak skali lagi FREE..
tapi harga tu..korang akan dapat voucher makan RM3 dan vocher souvenir RM2..
yang voucher makan tu pergi lar tukar dengan air untuk melepaskan lelah..
souvenir pulak kami tukarkan dengan FM..ai kan hantu FM..jangan lepaskan peluang!

dah bayar di kaunter..kami dapat passport untuk dua orang..pasport laku dalam ni jer..
almaklum nak pegi menjelajah 22 buah negara kan uols (ni kalau tak silap lar)..
feeling feeling pegi obersi..tu yang kena ada passport miahahaha..pelancong okeh!

jom kite tengok abg long yang tak sudah sudah dengan acara bergigamnya..
bersama replika masjid dari serata negara..tu yang best kalau bawa dia berjalan..
dia tak kan boring ngan camera..pembawakan masa ngandung abg long dulu la ni..
siap tanya camner nak pose lagi ma? huhu..tak mampu nak jawab soalan tu nak..

muka abg long pun dah sampai terhitam lengut pulak ku nengoknyer..panas bahang daa..
nasib baik bag mamanyer ada macam macam..spek hitam abg long pun hadoo..


walaupun hanya replika..tapi dalam nya tetap di reka hias dengan cantik..
terkagum kagum tengok kesenian mereka yang membinanya ;)


terfeeling betul betul ada dekat Taj Mahal..live in person tak tau la bile leh sampaikan..
janji hadoo..walaupun gambar tipu je pun..fedulik lar kan..feeling pun best aper..
tunggu encit papa jadi tokey balak kot baru leh sampai...agagaga verangan memey best!

dalam ni ada video yang mereka paparkan untuk kita lihat sejarah masjid masjid ni..
dapat la menyejukkan diri di dalam ruang teater tu sekejap..sambil tambah ilmu..
banyak lagi gambar gambar masjid ni sebenarnya..ermm upload di pesbuk je la eh..
tu pun kalau diriku terajin yang membuak buak mengatasi diri ini ;p
bulan puasa malas nak berjalan jalan..baik duk umah masak masak hehe..


**kisah keluarga kecik kami dr bandar ke kampung**

Wednesday, August 3, 2011

Taman Tamadun Islam Terengganu..abg long yang gigam berketapi di dalamnyer :D

kali ni kita jalan jalan ke Taman Tamadun Islam, Terengganu..
kesian okeh...baru ku tau kat sini banyak tempat nak berjalan..ahahaha..
besaaaarrr dan luaaaaaassss kawasannya..tak larat nak jalan kaki..
sangat penat..tapi nasib baik pegi sebelum puasa..jadi gigih lagi la kan..

di sebabkan tak larat nak berjalan..dengan anak kecik bagai..owh lupakan..
kami pun naik je ketapi comel di dalam tu..lagi asyikk kan..amik angin petang..
layan perasaan sambil melihat keindahan replika masjid di Taman Monumen..
cuma RM3 sahaja untuk dewasa bagi kita yang nak menaiki train..

kanak kanak adalah FREE..bawah 7 tahun lar..atas 7 tahun..sila bayar muehehe..
orang yg paling sakan bergigam adalah abg long! tak perlu diperkenalkan lagi kan..
owh dia memang sukakan camera..penat pun masih mampu tersenyum yer..
bagus anak mama! tak perlu nak paksa paksa..penyakit keturunan hakhakhak..


dah tak sabar nak naik ketapi masa ni..tulunnnn...hukhukhuk..
ketapi ni pulak lambat sampai..kejap kejap tanya..mana ni ma?
aihh sabar la..tak nyempat nyempat pulak dia nak menjakunkan diri ;p

biler ketapi dah sampai..apa lagi pose dulu..di depan ye mama..baik boss kecik..
eh ni bukan ku yang suruh..permintaan dia sendiri uols..mamanye tukang layan jer..
encit papa pun nak jugak..kenangan katanyer..sangat tak faham di situ..


ok masa untuk menikmati angin sepoi sepoi di Taman Monumen..
mari kita...santai bersama keluarga kecik ku..ponnnn ponnn....abang kasi jalan laaaa..

syukur adik rifqy well behave masa ni..suka gak kot dapat naik ketapi ahaks..
dan bermula la sesi soal jawab mama bersama abg long..aihh anakku..
ma itu aper ma? ni negara mana ma? itu ma..ini ma..
mama? mula mula tu okeh..dah lama lama terjadi haiyoyo..rasa nak balik umah cepat..

ok..entry keindahan rekabentuk masjid di luar negara akan ku update nanti ya..
sangat cantik..walaupun tak dapat pegi ke negara sebenar tapi ku puas hati..
cantikkkkk dan unik rekaannya..stay tune bebeh!
adakah adik rifqy bakal mengikut kegigaman abg long nyer? :)


**kisah keluarga kecik kami dr bandar ke kampung**

link within

 

Copyright © 2011 Reserved to Pinky Momma Design with love by CikBulat