Followers

* kalau awak ada..saya pun kena ada! ngerti loh?

9:40:00 AM

senario biasa yang kita lihat..kalau jiran sebelah pakai gelang emas besor lengan..
aihh kita kat umah pun dah susah hati nih! dengan harapan boleh merasa lar jugak..
ngendeng laki nak jugak gelang bapok lengan! size anak anak tak main..pffffttt!
eh tu kes jiran celah mana ntah hahaha..tak de kena ngena ngan keluarga kecik..

malas nak tulis dan amik pot sangat kisah orang..blog hanya untuk keluarga kami..
dia nak pakai emas ke..pakai timah ke..pakai gangsa ke..ai pakai tali rapia jer..
hakhakhak..dah dah suka nak merepek sebelum ke tajuk sebenar..phewww~
ni kisah anak anak je sebenarnya uols..alar 2 hero kenit yang kami ada tu..

dah terbiasa..kalau beli barang mesti beli satu je..sebab adik kan masih kecik..
rupa rupanyer adik rifqy jugak feeling dah besar macam abg longnyer..mama salah!
kalau kata abg long dapat sesuatu..dia pun akan jeles..nak lar jugak si kenit ni..
tak sedor diri awak tu comel coet lagi..aihhh..tak pe la, malas nak bising bising..
apa pun yang kami beli sekarang ni..semuanyer kena serba dua..abang 1..adik 1..

sebelum ni abg long memang akan minum air masak tiap tiap hari dalam botol..
bukan botol susu yer..tu dah lama tinggal..tapi botol air macam nak pergi school tu..
dia memang kuat minum air masak..bergelen gelen pun dia mampu..macam anak cina..
mama dia jer tak berapa nak suka..air masak macam rasa pahit jer muahahaha..

mula mula kongsi ngan adik botol air lama tu..tapi setelah nak bergaduh jer kejenya..
jom papa..kita cari botol air baru untuk anak anak tercinton ni..sorang satu..adil di situ..
tapi tak boleh lar beli yang besar..beli kecik coet jer..masalahnyer skali abg long seduttt..
terus kering kontang hahahaha..banyak keje pulak mama nak kena isi air selalu..

belikan yang kecik jer nox..sebab adik mana mampu nak ngengkeh yang besar!
almaklum orang nyer pendek jer kan..so abg long punyer pun terpaksa kecik jer la..
begitu jugak dengan selipar..sejak sejak adik dah boleh berlari dan berjalan ni..
baru teringat nak belikan dia selipar basahan di rumah..untuk jalan di petang ari..
kalau tak encit papa letihhhhh nak mengendong anak ke hulur hilir..senget bahu!

terus kami ke giant baru ni..nak belikan selipar adik lar kununnyer..adik jer tau uols..
alih alih abg long pun nyibuk nak jugak..eh selipar dan sandle dia jer dah ada tiga..
hadoiii...sah sah lar ni mama dan papa kena paw lagi sepasang untuk abg long..

kalah macam orang yang ada anak kembar..serba serbi nak sama..nak kena berdua..
kalau tak..mampu nak dengar sorang ni menjerit jerit..bingit gegendang telinga..
nasib baik benda tu semua memey berguna..jadi tak rasa nak marah sangat lar kan..
cuba bila dah beli..pastu guna sekejap jer..hohoii hangin puting beliung kak bedah..

masa baru beli, abg long tido pun pakai selipar baru hahaha...ciwi anakku!

**kisah keluarga kecik kami dr bandar ke kampung**


You Might Also Like

88 828 PinKy PinKo say Hi!

  1. kata pun sharing is caring..

    yer lah kang beli 1 bergaduh pulak..mula lah melalak 1 rumah. mommy jgak yg fening nanti. ;)

    ReplyDelete
  2. comel.. penyeri hidup tuh kak..
    yok ke http://realitipink.blogspot.com/

    ReplyDelete
  3. hihi..dah macam kembar dah ha..hikhik...
    anyway comey la botol air tu..
    teringt plak botol time2 g skolah dlu..siap de pnyedut skali..hihi

    ReplyDelete
  4. elin: tu lar yang kena beli 2 tu..kalau 1 kang..masing masing jeles..kopak lar camni ;p

    ReplyDelete
  5. fieda: hahaha comel tapi kadang kadang geram sangaaattt ;p

    ReplyDelete
  6. si kecik pun mesti le nk sama macam abg long..mana leh kalah. hehe. :)

    ReplyDelete
  7. cik ainisha: ooowhh semestinyer..kalau tak memang sunyi umah ni ;)

    ReplyDelete
  8. iEyLa: kannn tapi dulu akaknyer tinggi skit..jimat duit tak yah beli air hehehe

    ReplyDelete
  9. hehe standardlah tu, semua nak kena beli dua, tu kekadang malas nak beli, yg penting2 je kena beli

    ReplyDelete
  10. fyqa: tak padan ngan kecik..ada hati nak berlagak besar hahaha

    ReplyDelete
  11. kak PM... lOng time nO see..
    dah leh bukak setelah berOkband dijelaskan... eheheh..
    miss u ^^,

    ReplyDelete
  12. hehehe....camnilah...saya pun sama jugak

    ReplyDelete
  13. comey nyer stuff ur kids
    ai x suka pakai brng emas yg besar...suka yg kecil comey2 gituew

    ReplyDelete
  14. layan ke karenah anak. tp comel jek botol air tu.anak saya nnt xtau la mcmana plak.yg 1st 10 bln skrg, dlm perut 3 bulan.beza setahun.

    ReplyDelete
  15. dayah: lama tul nak jelaskan berokband tu huhuhu..halo halo halo ;)
    welcome back!

    ReplyDelete
  16. azam: kannn semuanyer nak sama ;)
    biarla tak sama umur pun..

    ReplyDelete
  17. hehehe gelagat anak2 mmg mcm tu... Evev anak Queen baru sorang tp kalo dia tgk sepupu dia ada mainan baru or ape aje dia pun nak juga.. Nak elak dr bergaduh kenala Queen belikan juga untuk anak...

    ReplyDelete
  18. ayu: sama lar kite uols..besar sangat rasa mcm makcik makcik hahahaha feeling muda jer kekdahnyer ;p

    ReplyDelete
  19. ameris: tu lagi rapat tu..lagi mcm kembar nanti huhu

    ReplyDelete
  20. tina: betul tu..yg penting jer..mainan lagi lar jangan harap hahaha..kesian anakku ;p

    ReplyDelete
  21. bgusla tu suka minum air masak.. msti kulit lembap je.. sma la..lya pon dop suke mnum air msar ni..xde rasa... hehehe..

    dh mcm kembar dh 2 bradik ni.. kamu ada..aku mesti ada.. hehe

    ReplyDelete
  22. queen: huhu tu sepupu tu..kalau adik bradik camner lar kan ;)

    kalau benda tu ada guna..boleh beli..tapi kalau just nak suka suka..jgn harap ;p

    ReplyDelete
  23. nasib baik selipar pun tak kena beli saiz sama..hahaha...

    ReplyDelete
  24. samalah ngan anak akak! kalau beli kat sorang je, yg lagi sorang mesti tarik muncung panjang...

    so dua2 kena dapat! baru adil kan?

    ReplyDelete
  25. LYAfrina: mungkin sebab budak budak kan dia kuat main..so haus tu cepat terasa kat tekak huhu..

    ReplyDelete
  26. kak mas: muncung jer ok lagi..masih boleh buat derk jer hahaha..nangis tu yang tak tahan nak dengar tu ;p

    ReplyDelete
  27. rai: kahkahkah camner nak sarung nanti...buat abg long mengamuk jer tak muat huhu..

    ReplyDelete
  28. anum: huhu barang budak budak memang comel yang ;)

    ReplyDelete
  29. seronok baca kerenah anak-anak PM ni..adesss, teringin nak ada anak sndri ni..huhu

    ReplyDelete
  30. teringin nak pakai barang bebudak.
    walau diri ni dah tua bangka

    ehee

    ReplyDelete
  31. dylla: mekasih sudi baca ;)
    ceh skema lak ayat huhu..cepat la yang jemput makan nasi minyak..dah ada calon kan hiks..

    ReplyDelete
  32. nis: hahaha ok aper..tak de salah di situ..tak semestinya dah tua dah leh feeling muda..suka hati diri sendiri je dik ;)

    janji kita enjoy!

    ReplyDelete
  33. tia: kembar tak seumur..dah camner ;p

    ReplyDelete
  34. Memanglah bila dah berdua.. memang akan banding membanding.. nak sama satu sama lain.. tapi tunggu kemuculan yang ke tiga...mesti jadi lain..:D

    ReplyDelete
  35. gitulah kekdah nok anak dua ni..ibarat kembar gak...ko takleh beli satu ...dua jugak..kang irihati sesama lak...kannnnnn

    ReplyDelete
  36. izan: huhu harap harap bila dah masuk 3, abg long dah tak kisah sangat sbb masa tu dah besar kan..turn adik rifqy pulak berebut huhu

    ReplyDelete
  37. gelagat anak3 neh mmg macam2 kan! hehehehehe...asalkan dorg bahagia....

    ReplyDelete
  38. mimy: tu lar..ni lar kembar tak seumur kekdahnyer ;)

    ReplyDelete
  39. eliya: uihhh memang macam macam..ada suka..ada geram.. ;p

    ReplyDelete
  40. ca pon xbape suka air masak..loya tekak minum bnyk2..huhu..

    habisla..no double standard da antara abg ngn adik..hehe

    ReplyDelete
  41. PM... ini sah memang masih kecik, kakak yg dah 12 & 8 tahun pun masih sama juga setiap satu dapat beli barang, satu lagi pun mesti nak juga kalau tak dikata kita tak adil...

    ReplyDelete
  42. ca: akak boleh lar minum tapi tak boleh terlalu banyak mcm abg long huhu..

    ReplyDelete
  43. kak zakie: huhu dah besar pun sama eh...ingatkan dah besar tak kisah sgt ;p

    ReplyDelete
  44. comey betul bekas mnm tuh
    el dah berbelas bekas mnm dok beli..hilang sesaja..kahkahkahhhh so xyah pki bekas mnm..mnm aje dlm bekas mnm mama yg besar gedabak tu...hahah tu baru 2org..ni aii ni hat kecik tu dah nak besor...ponin aii taw :)

    ReplyDelete
  45. el: hahaha tak pe yang..pening time dia kecik jer..dah besar nanti mana tau leh membanggakan keluarga kan..wah besar harapan seorang mama nox ;p

    ReplyDelete
  46. hhuhu.. cm ni setiap kali nak beli barang kena beli 2 benda yang same untuk kedua2 anak trcinta tu ek.. hehe//

    ReplyDelete
  47. taufiq: huhu yang penting je kami layan..yg tak penting..sila abaikan ;p

    ReplyDelete
  48. anak pong nak acesori gak...tak emaknyer jew...ahahahaaa

    ReplyDelete
  49. haha..memang ar... dolu2 ai ngan adik ai pon nak macam tu jugak..kalau ai ade..die pon kene ade...kaLau die dapat..ai pon tak mo kalah.. huhu

    ReplyDelete
  50. teringat masa tym kecik2 dulu. rindu la plak. kalau mama beli untuk SY, adik pempuan yang bawah SY pun kene ade juga. kami tak minta sama, tapi mama memang suke macam tu. kalau beli gaun, SY punya kaler pink, adik kaler biru. ape2 pun la, mama beli mesti sama. kaler je lain. pink untuk SY, biru untuk adik. hehe~

    ReplyDelete
  51. assalamualaikum diya...betul tu diya kalau beli satu mesti satu lg marahkn....

    kak mas dulu pun mcm tu gak kalau belikn ain adiknya nak juga jadi kenalah belikn yg sama bila pakai dah mcm kembar jadinya....:)

    ReplyDelete
  52. alah comelnya. biasa la budak2 kan kak.

    ReplyDelete
  53. yanty: hahah tu bukan xcecories..tu keperluan jer..kalau dia jadi kemahuan..mama dan papa abaikan jer..ahaksss kedeks!

    ReplyDelete
  54. aty: hahaha kecik kecik dah pandai cemburukan..lumrah alam ;)

    ReplyDelete
  55. azrinna: kalau muat leh kasi pinjam hehehe..tu utk abg long..nak ler jugak dia pun..huhu

    ReplyDelete
  56. SY: wahahaha pink itu penting kan..tapi akak masa kecik tak minat pulak kaler pink..hanya setia ngan kaler purple je huhu

    ReplyDelete
  57. kak mas: waalaikumussalam kak..

    a'ah rasanyer memang camtu kot kan..kena beli utk dua dua skali...nak jadi mak ayah yg adil bukan senang ooo

    ReplyDelete
  58. memang pun kalau ada dua anak ni...tak kiralah anak sorang lelaki sorang perempuan..kalau nak beli..dua2 kena beli benda yg sama

    ReplyDelete
  59. noraauliyya: ragam adik bradik memang camni ;)

    ReplyDelete
  60. mamaema: betul tu yang..kalau tak beli kang...nangis sekuat ati..aihh..

    ReplyDelete
  61. comel jer selipar budak tecit 2 orang tu..

    akak zana pun selalu cerita yg anak2 akn mintak apa yg adik beradik dia dpt.. kalau abg dpt, adik pun kena dpt.. lepas tu mesti nak wrna yg sama & design yg sama.. kalau x, ngajuk!

    ReplyDelete
  62. sama mcm adik rin.hihi.suma nak sma.kalau blikan untuk abg,mama pun kna blikan untk adik jgk.kang kalo xbli,ada yg bergusti kat kete ;)

    ReplyDelete
  63. noli: barang budak memang comel comel..geram kan ;)

    ReplyDelete
  64. zana: huhu nasib baik abg long dan adik tak kisah warna yang sama..tapi kena design yang sama..kalau tak letih nak cari size huhu..

    ReplyDelete
  65. rin: rasanyer smua kanak kanak memang camtu kan ;)
    mcm kita dedolu lar hahaha..sibuk nak jugak benda tu..

    ReplyDelete
  66. mcm tuh la kak parents nur pun dulu kecik2 beli sorg satu kalo tak nnt berebut apa2 jer la hehehkeropo ker apa2 la huhuh

    ReplyDelete
  67. nur: kalau tak nanti korang bergaduh hahaha..yg pening mak ayah kite juga kan dik ;)

    jadi belikan jer lar..baru aman huhu

    ReplyDelete
  68. hehe, of course lah momma :D adik bradik mmg gitu. slalu jealous-menjealousi. perkataan baru :P

    ReplyDelete
  69. NadyaBubble: huhu tu lar kan..masa kecik kecik jer..dah tua nanti dah tak kuasa nak jeles ;p

    ReplyDelete
  70. ehem!! abg long tido nga sipar baru erkkk !! gentleman sngguh ! ehem ! abg long pun ada miki mouse... eh tersama minat lah pulokkk kikkikikih...


    abg long suka minum air masak byk2 erk ! gud2..... ! byk yg gud saja psl abg long ni.. kehkehkeh.. ;p

    ReplyDelete
  71. mama likha: hahahaha gelak guling guling baca komeng besang..mentang mentang nak jadikan ehemmm semua pun gud belako ;D

    ReplyDelete
  72. dah mcm saya n adik saya:O haha. dah besar2 pun kuat jeles k!

    ReplyDelete
  73. puteri: wahahaha masih? sabar jer la..akak dah penat nak jeles jeles ;p

    ReplyDelete
  74. zura: huhu ni bukan nak sharing dah ni..nak sendiri sendiri ;p

    ReplyDelete
  75. normal lar tuh kak.. kita dulu ngan adik muda 4thn pon mcm nie jugak.. dah besar pon kekadang jeles kalau mak lebihkan salah sorang.. ahahahhaha

    ReplyDelete
  76. bambam: akak kalau kecik kecik tu slalu lar dik huhu..bila dah besar besar..dah tak koser nak jeles hakhakhak..mungkin sbb keinsafan dah datang ngeeee

    ReplyDelete
  77. budak kecik kalau dpt benda baru..smpai ke tidur dia bawak :D hehe. yela kak diya, kena beli sorg stau kalau tak mesti nk rebut :D mcm sy n kakak sy :D

    ReplyDelete
  78. hahaa dah macam anak2 buah saya,asal ummi dorg nak belikan utk si adik,si kakak yg sibuk..dan bgitulah sbaliknya.dalam keta abg penuh dgn selipar2 diorg je taw kak....:)

    ReplyDelete
  79. namee: huhu abg long jer mcm tu..adik dia cool jer..tak ciwi mcm abg dia ;p

    ReplyDelete
  80. yuss: hahahahaha mcm sama je situasi tu..sepah kete ngan slipper anak anak tau dik ;p

    ReplyDelete

Please have some respect and be courteous when you comment in my blog =)

Thanks peeps!