* kalau awak ada..saya pun kena ada! ngerti loh? | Pinky Momma

❀✿ PinKy Hearts ✿❀

❀✿ celoteh manis MISS LIBRARIAN ✿❀

❀✿ entry TERKINI Pinky MoMMa ✿❀

Wednesday, November 2, 2011

* kalau awak ada..saya pun kena ada! ngerti loh?

senario biasa yang kita lihat..kalau jiran sebelah pakai gelang emas besor lengan..
aihh kita kat umah pun dah susah hati nih! dengan harapan boleh merasa lar jugak..
ngendeng laki nak jugak gelang bapok lengan! size anak anak tak main..pffffttt!
eh tu kes jiran celah mana ntah hahaha..tak de kena ngena ngan keluarga kecik..

malas nak tulis dan amik pot sangat kisah orang..blog hanya untuk keluarga kami..
dia nak pakai emas ke..pakai timah ke..pakai gangsa ke..ai pakai tali rapia jer..
hakhakhak..dah dah suka nak merepek sebelum ke tajuk sebenar..phewww~
ni kisah anak anak je sebenarnya uols..alar 2 hero kenit yang kami ada tu..

dah terbiasa..kalau beli barang mesti beli satu je..sebab adik kan masih kecik..
rupa rupanyer adik rifqy jugak feeling dah besar macam abg longnyer..mama salah!
kalau kata abg long dapat sesuatu..dia pun akan jeles..nak lar jugak si kenit ni..
tak sedor diri awak tu comel coet lagi..aihhh..tak pe la, malas nak bising bising..
apa pun yang kami beli sekarang ni..semuanyer kena serba dua..abang 1..adik 1..

sebelum ni abg long memang akan minum air masak tiap tiap hari dalam botol..
bukan botol susu yer..tu dah lama tinggal..tapi botol air macam nak pergi school tu..
dia memang kuat minum air masak..bergelen gelen pun dia mampu..macam anak cina..
mama dia jer tak berapa nak suka..air masak macam rasa pahit jer muahahaha..

mula mula kongsi ngan adik botol air lama tu..tapi setelah nak bergaduh jer kejenya..
jom papa..kita cari botol air baru untuk anak anak tercinton ni..sorang satu..adil di situ..
tapi tak boleh lar beli yang besar..beli kecik coet jer..masalahnyer skali abg long seduttt..
terus kering kontang hahahaha..banyak keje pulak mama nak kena isi air selalu..

belikan yang kecik jer nox..sebab adik mana mampu nak ngengkeh yang besar!
almaklum orang nyer pendek jer kan..so abg long punyer pun terpaksa kecik jer la..
begitu jugak dengan selipar..sejak sejak adik dah boleh berlari dan berjalan ni..
baru teringat nak belikan dia selipar basahan di rumah..untuk jalan di petang ari..
kalau tak encit papa letihhhhh nak mengendong anak ke hulur hilir..senget bahu!

terus kami ke giant baru ni..nak belikan selipar adik lar kununnyer..adik jer tau uols..
alih alih abg long pun nyibuk nak jugak..eh selipar dan sandle dia jer dah ada tiga..
hadoiii...sah sah lar ni mama dan papa kena paw lagi sepasang untuk abg long..

kalah macam orang yang ada anak kembar..serba serbi nak sama..nak kena berdua..
kalau tak..mampu nak dengar sorang ni menjerit jerit..bingit gegendang telinga..
nasib baik benda tu semua memey berguna..jadi tak rasa nak marah sangat lar kan..
cuba bila dah beli..pastu guna sekejap jer..hohoii hangin puting beliung kak bedah..

masa baru beli, abg long tido pun pakai selipar baru hahaha...ciwi anakku!

**kisah keluarga kecik kami dr bandar ke kampung**


88 comments:

♥ Elin ♥ said...

kata pun sharing is caring..

yer lah kang beli 1 bergaduh pulak..mula lah melalak 1 rumah. mommy jgak yg fening nanti. ;)

fieda said...

ala tomey nyer...

cik ainisha said...

comel.. penyeri hidup tuh kak..
yok ke http://realitipink.blogspot.com/

.: iEyLa :. said...

hihi..dah macam kembar dah ha..hikhik...
anyway comey la botol air tu..
teringt plak botol time2 g skolah dlu..siap de pnyedut skali..hihi

mizzkechique said...

alolo comeynya..

PinKy MoMMa said...

elin: tu lar yang kena beli 2 tu..kalau 1 kang..masing masing jeles..kopak lar camni ;p

PinKy MoMMa said...

fieda: hahaha comel tapi kadang kadang geram sangaaattt ;p

miss Fyqa said...

si kecik pun mesti le nk sama macam abg long..mana leh kalah. hehe. :)

PinKy MoMMa said...

cik ainisha: ooowhh semestinyer..kalau tak memang sunyi umah ni ;)

PinKy MoMMa said...

iEyLa: kannn tapi dulu akaknyer tinggi skit..jimat duit tak yah beli air hehehe

PinKy MoMMa said...

MK: bila nak amik jaga hahaha

Tina Othman said...

hehe standardlah tu, semua nak kena beli dua, tu kekadang malas nak beli, yg penting2 je kena beli

PinKy MoMMa said...

fyqa: tak padan ngan kecik..ada hati nak berlagak besar hahaha

❤✿krOnic a.k.a dayah✿❤ said...

kak PM... lOng time nO see..
dah leh bukak setelah berOkband dijelaskan... eheheh..
miss u ^^,

azam said...

hehehe....camnilah...saya pun sama jugak

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

comey nyer stuff ur kids
ai x suka pakai brng emas yg besar...suka yg kecil comey2 gituew

ameris said...

layan ke karenah anak. tp comel jek botol air tu.anak saya nnt xtau la mcmana plak.yg 1st 10 bln skrg, dlm perut 3 bulan.beza setahun.

PinKy MoMMa said...

dayah: lama tul nak jelaskan berokband tu huhuhu..halo halo halo ;)
welcome back!

PinKy MoMMa said...

azam: kannn semuanyer nak sama ;)
biarla tak sama umur pun..

QueeN TerataI said...

hehehe gelagat anak2 mmg mcm tu... Evev anak Queen baru sorang tp kalo dia tgk sepupu dia ada mainan baru or ape aje dia pun nak juga.. Nak elak dr bergaduh kenala Queen belikan juga untuk anak...

PinKy MoMMa said...

ayu: sama lar kite uols..besar sangat rasa mcm makcik makcik hahahaha feeling muda jer kekdahnyer ;p

PinKy MoMMa said...

ameris: tu lagi rapat tu..lagi mcm kembar nanti huhu

PinKy MoMMa said...

tina: betul tu..yg penting jer..mainan lagi lar jangan harap hahaha..kesian anakku ;p

LYAfrina said...

bgusla tu suka minum air masak.. msti kulit lembap je.. sma la..lya pon dop suke mnum air msar ni..xde rasa... hehehe..

dh mcm kembar dh 2 bradik ni.. kamu ada..aku mesti ada.. hehe

PinKy MoMMa said...

queen: huhu tu sepupu tu..kalau adik bradik camner lar kan ;)

kalau benda tu ada guna..boleh beli..tapi kalau just nak suka suka..jgn harap ;p

Rai said...

nasib baik selipar pun tak kena beli saiz sama..hahaha...

mas saari said...

samalah ngan anak akak! kalau beli kat sorang je, yg lagi sorang mesti tarik muncung panjang...

so dua2 kena dapat! baru adil kan?

PinKy MoMMa said...

LYAfrina: mungkin sebab budak budak kan dia kuat main..so haus tu cepat terasa kat tekak huhu..

PinKy MoMMa said...

kak mas: muncung jer ok lagi..masih boleh buat derk jer hahaha..nangis tu yang tak tahan nak dengar tu ;p

PinKy MoMMa said...

rai: kahkahkah camner nak sarung nanti...buat abg long mengamuk jer tak muat huhu..

Anum said...

comelnya sis
cute je

PinKy MoMMa said...

anum: huhu barang budak budak memang comel yang ;)

Dylla Abas said...

seronok baca kerenah anak-anak PM ni..adesss, teringin nak ada anak sndri ni..huhu

Anisa Hang Tuah said...

teringin nak pakai barang bebudak.
walau diri ni dah tua bangka

ehee

PinKy MoMMa said...

dylla: mekasih sudi baca ;)
ceh skema lak ayat huhu..cepat la yang jemput makan nasi minyak..dah ada calon kan hiks..

PinKy MoMMa said...

nis: hahaha ok aper..tak de salah di situ..tak semestinya dah tua dah leh feeling muda..suka hati diri sendiri je dik ;)

janji kita enjoy!

Puan tia said...

hamboii dah macam kembar..heheh

PinKy MoMMa said...

tia: kembar tak seumur..dah camner ;p

Izan said...

Memanglah bila dah berdua.. memang akan banding membanding.. nak sama satu sama lain.. tapi tunggu kemuculan yang ke tiga...mesti jadi lain..:D

Mimy Hamid said...

gitulah kekdah nok anak dua ni..ibarat kembar gak...ko takleh beli satu ...dua jugak..kang irihati sesama lak...kannnnnn

PinKy MoMMa said...

izan: huhu harap harap bila dah masuk 3, abg long dah tak kisah sangat sbb masa tu dah besar kan..turn adik rifqy pulak berebut huhu

eliyaezlinalias said...

gelagat anak3 neh mmg macam2 kan! hehehehehe...asalkan dorg bahagia....

PinKy MoMMa said...

mimy: tu lar..ni lar kembar tak seumur kekdahnyer ;)

PinKy MoMMa said...

eliya: uihhh memang macam macam..ada suka..ada geram.. ;p

♥CiK DuYuNG [Ca]♥ said...

ca pon xbape suka air masak..loya tekak minum bnyk2..huhu..

habisla..no double standard da antara abg ngn adik..hehe

Kakzakie said...

PM... ini sah memang masih kecik, kakak yg dah 12 & 8 tahun pun masih sama juga setiap satu dapat beli barang, satu lagi pun mesti nak juga kalau tak dikata kita tak adil...

PinKy MoMMa said...

ca: akak boleh lar minum tapi tak boleh terlalu banyak mcm abg long huhu..

PinKy MoMMa said...

kak zakie: huhu dah besar pun sama eh...ingatkan dah besar tak kisah sgt ;p

el said...

comey betul bekas mnm tuh
el dah berbelas bekas mnm dok beli..hilang sesaja..kahkahkahhhh so xyah pki bekas mnm..mnm aje dlm bekas mnm mama yg besar gedabak tu...hahah tu baru 2org..ni aii ni hat kecik tu dah nak besor...ponin aii taw :)

PinKy MoMMa said...

el: hahaha tak pe yang..pening time dia kecik jer..dah besar nanti mana tau leh membanggakan keluarga kan..wah besar harapan seorang mama nox ;p

Taufiq Arifin a.k.a. Topimagine said...

hhuhu.. cm ni setiap kali nak beli barang kena beli 2 benda yang same untuk kedua2 anak trcinta tu ek.. hehe//

PinKy MoMMa said...

taufiq: huhu yang penting je kami layan..yg tak penting..sila abaikan ;p

MYA EL QAYREENA AZRYAN said...

anak pong nak acesori gak...tak emaknyer jew...ahahahaaa

aTy _faRed~ said...

haha..memang ar... dolu2 ai ngan adik ai pon nak macam tu jugak..kalau ai ade..die pon kene ade...kaLau die dapat..ai pon tak mo kalah.. huhu

azrinna said...

Kasut merah tu comel betul!

Sufinah Yussof (SY) said...

teringat masa tym kecik2 dulu. rindu la plak. kalau mama beli untuk SY, adik pempuan yang bawah SY pun kene ade juga. kami tak minta sama, tapi mama memang suke macam tu. kalau beli gaun, SY punya kaler pink, adik kaler biru. ape2 pun la, mama beli mesti sama. kaler je lain. pink untuk SY, biru untuk adik. hehe~

maszull said...

assalamualaikum diya...betul tu diya kalau beli satu mesti satu lg marahkn....

kak mas dulu pun mcm tu gak kalau belikn ain adiknya nak juga jadi kenalah belikn yg sama bila pakai dah mcm kembar jadinya....:)

noraauliyya said...

alah comelnya. biasa la budak2 kan kak.

PinKy MoMMa said...

yanty: hahah tu bukan xcecories..tu keperluan jer..kalau dia jadi kemahuan..mama dan papa abaikan jer..ahaksss kedeks!

PinKy MoMMa said...

aty: hahaha kecik kecik dah pandai cemburukan..lumrah alam ;)

PinKy MoMMa said...

azrinna: kalau muat leh kasi pinjam hehehe..tu utk abg long..nak ler jugak dia pun..huhu

PinKy MoMMa said...

SY: wahahaha pink itu penting kan..tapi akak masa kecik tak minat pulak kaler pink..hanya setia ngan kaler purple je huhu

PinKy MoMMa said...

kak mas: waalaikumussalam kak..

a'ah rasanyer memang camtu kot kan..kena beli utk dua dua skali...nak jadi mak ayah yg adil bukan senang ooo

MamaEma said...

memang pun kalau ada dua anak ni...tak kiralah anak sorang lelaki sorang perempuan..kalau nak beli..dua2 kena beli benda yg sama

PinKy MoMMa said...

noraauliyya: ragam adik bradik memang camni ;)

PinKy MoMMa said...

mamaema: betul tu yang..kalau tak beli kang...nangis sekuat ati..aihh..

Noli said...

hehe..jeles2 comey gitu.. ;)

Zana Adieyza said...

comel jer selipar budak tecit 2 orang tu..

akak zana pun selalu cerita yg anak2 akn mintak apa yg adik beradik dia dpt.. kalau abg dpt, adik pun kena dpt.. lepas tu mesti nak wrna yg sama & design yg sama.. kalau x, ngajuk!

saharinasaharudin said...

sama mcm adik rin.hihi.suma nak sma.kalau blikan untuk abg,mama pun kna blikan untk adik jgk.kang kalo xbli,ada yg bergusti kat kete ;)

PinKy MoMMa said...

noli: barang budak memang comel comel..geram kan ;)

PinKy MoMMa said...

zana: huhu nasib baik abg long dan adik tak kisah warna yang sama..tapi kena design yang sama..kalau tak letih nak cari size huhu..

PinKy MoMMa said...

rin: rasanyer smua kanak kanak memang camtu kan ;)
mcm kita dedolu lar hahaha..sibuk nak jugak benda tu..

cik nur said...

mcm tuh la kak parents nur pun dulu kecik2 beli sorg satu kalo tak nnt berebut apa2 jer la hehehkeropo ker apa2 la huhuh

PinKy MoMMa said...

nur: kalau tak nanti korang bergaduh hahaha..yg pening mak ayah kite juga kan dik ;)

jadi belikan jer lar..baru aman huhu

NadyaBubble said...

hehe, of course lah momma :D adik bradik mmg gitu. slalu jealous-menjealousi. perkataan baru :P

PinKy MoMMa said...

NadyaBubble: huhu tu lar kan..masa kecik kecik jer..dah tua nanti dah tak kuasa nak jeles ;p

Mama Likha said...

ehem!! abg long tido nga sipar baru erkkk !! gentleman sngguh ! ehem ! abg long pun ada miki mouse... eh tersama minat lah pulokkk kikkikikih...


abg long suka minum air masak byk2 erk ! gud2..... ! byk yg gud saja psl abg long ni.. kehkehkeh.. ;p

PinKy MoMMa said...

mama likha: hahahaha gelak guling guling baca komeng besang..mentang mentang nak jadikan ehemmm semua pun gud belako ;D

puteri nur aqiliah said...

dah mcm saya n adik saya:O haha. dah besar2 pun kuat jeles k!

PinKy MoMMa said...

puteri: wahahaha masih? sabar jer la..akak dah penat nak jeles jeles ;p

fazilzura said...

Sharing is caring maaaaa

PinKy MoMMa said...

zura: huhu ni bukan nak sharing dah ni..nak sendiri sendiri ;p

Cik Bambam said...

normal lar tuh kak.. kita dulu ngan adik muda 4thn pon mcm nie jugak.. dah besar pon kekadang jeles kalau mak lebihkan salah sorang.. ahahahhaha

PinKy MoMMa said...

bambam: akak kalau kecik kecik tu slalu lar dik huhu..bila dah besar besar..dah tak koser nak jeles hakhakhak..mungkin sbb keinsafan dah datang ngeeee

Namee Roslan said...

budak kecik kalau dpt benda baru..smpai ke tidur dia bawak :D hehe. yela kak diya, kena beli sorg stau kalau tak mesti nk rebut :D mcm sy n kakak sy :D

alexa yussida said...

hahaa dah macam anak2 buah saya,asal ummi dorg nak belikan utk si adik,si kakak yg sibuk..dan bgitulah sbaliknya.dalam keta abg penuh dgn selipar2 diorg je taw kak....:)

PinKy MoMMa said...

namee: huhu abg long jer mcm tu..adik dia cool jer..tak ciwi mcm abg dia ;p

PinKy MoMMa said...

yuss: hahahahaha mcm sama je situasi tu..sepah kete ngan slipper anak anak tau dik ;p

link within

 

Copyright © 2011 Reserved to Pinky Momma Design with love by CikBulat