* hidangan paling sedih di pagi raya..nangissss~ | Pinky Momma

❀✿ PinKy Hearts ✿❀

❀✿ celoteh manis MISS LIBRARIAN ✿❀

❀✿ entry TERKINI Pinky MoMMa ✿❀

Wednesday, November 9, 2011

* hidangan paling sedih di pagi raya..nangissss~

raya aidiladha kali ni merupakan raya paling biasa bagi keluarga kecik huhu..
mana taknyer..bila pak encit ku jatuh demam..anak anak kecik ku jatuh demam..
jadi tak de acara mengacau rendang apatah lagi dodol di luar umah ngeh ngeh ngeh..
beriya ke haper nak kacau dodol bagai kan..chaittt feeling diri ada di melaka ;p

encit papa pun tak larat nak ke pasar untuk membeli barang barang basah..aihh..
tak kan nak buat derkkk jer di pagi raya..sambil bertemankan maggie..sedihhh..
tapi nasib baik mak mertua macam kesian skit kat menantu ati tisu dia ni..wuwuwu..
lalu diberinye ketupat 10 ketul sumbangan ehsan pada kami..macih mok..lap airmata..

malam raya tu pulak..mak sedara antar ketupat 10 ketui ke umah kami..nangis lagi..
dah macam bersamamu kekdahnyer..nasib baik ada sumbangan ikhlas hakhakhak..
boleh juga di buat goreng goreng untuk santapan di pagi raya..tsk..tsk..sedih ai uols..
jadi dah ada 20 ketul ketupat di umah..at least rasa lar mood nak beraya tu kan..
owh yang bawah ni version ketupat yang digoreng lagi rangup kesukaan encit papa..

masih susah hati ni..terpikir tak kan nak makan ketupat saje saje di pagi raya?
bukak peti..pikir otak pikir..tengok ada kuew teow..ayam..daun kuchai..fishball..
aarrghhhh belasah lar..lebur je semua dalam kuali..basah basah..berasap asap skit..
taraaaaaa dah ada juadah nak makan bersama keluarga kecik tanpa rendang di meja..
dulikkkkk janji ada something daripada nak hadap 20 ketui ketupat tu jer kan..

encit papa panggil kuew teow air mata hahaha..nama menu pun dah sedih kan nox..
sebab pagi tu baru lepas tepon mak..bersedu sedan feeling raya di perantauan..
ayah pulak cakap..naper lar ko jauh sangat yong..sape nak makan rendang aku ni..
huwaaaaaaaaaa...statement apa yang ayah bagi ni..menangis hati ini kak bedah..
kali ni pakej ngan hingus meleleh..prutttt prutttt buang sumbat lobang idong..adeh..

tu yang dapat kuew teow air mata tu...goreng sambil menitik nitik air mata..
hahahaha kecohhhh tul..suka lelebih perasaan emo tu..nak buat camner kan..
tak puas hati lagi dengan hanya kuew teow dan ketupat..buka peti lagi..hurmmm..
goreng chicken scallops buat lawan ngan kuew teow tu..dah kreatif abis dah ni..
nak goreng kepok pun dah habis stok di dapur kecik..aaargghh ni pun ok jer..

tapi alhamdulillah..raya tahun ni..peti kami penuh dengan daging korban..banyak!
gigih pulak diri ni nak pikir lauk bertemakan daging hari hari uols..hakhakhak..
hadap lar encit papa ngan senang hati makan daging jer wuwuwu..kesian lakiku..

abg long tak puas hati sebab tak dapat duit raya hahaha..siap ngadu ngan nenek..

**kisah keluarga kecik kami dr bandar ke kampung**


70 comments:

KhaiZa said...

kitaorg pun tak balik raya haji nih... raya ni perantauan.. tapi semalam mak mertua datang dr kampung bw daging korban... huhu

PinKy MoMMa said...

khaiza: hukhukhuk jauhnyer daging korban datang ;)

tak pe la itu pergorbanan gak tu hehe

QueeN TerataI said...

sedihnyer.. tp xpela.. ada hikmah juga disebaliknya tu... tp kuew teow tu yummmm yummmmm sedappppnyer...

Muhammad Khairul Fahmi said...

syiannyaaa sis...
sedap plak tgk ketupat tuu...hehe
its ok sis yg pnting ada kuarga d cc.. :)

PinKy MoMMa said...

queen: huhu tu lar 1st time tak de rendang ;p

kuew teow air mata..basah basah sebasah pipi ngalirkan air mata..ecehhh ;p

mizzkechique said...

sm la kak..sy pun xmsk apa.. dh la xblik kg.. sob..sob.

Ibu Darwisy said...

salam aidiladha dear...xmo sedih² yer..ade gak juadah tu..

Rai said...

nampak lazat lah kue tiau goreng ittew..kitorg tak makan ketupat pun raya kali ni..sedihss..

Noli said...

kami pon tak balik gakkk..huhuhu..errr nk ketupat jgk.. ;)

ieda said...

salam aidil adha. semalam balik dari kampung bawa skali daging korban.6,7 jam daging tu dalam kereta.hehe...

PinKy MoMMa said...

fahmi: huhu sedih sebab keluarga pun demam..tak dapat nak ke mana sangat ;)

PinKy MoMMa said...

MK: keje ke dik..tak pe berkorban kan..nxt year boleh balik..insyaAllah..

PinKy MoMMa said...

ibu darwisy: wuwuwu nasib baik ada kuew teow...kalau tak, kena la pikir menu lain..

PinKy MoMMa said...

rai: kuew teow air mata yang..simple simple je hukhukhuk..jadi ler kan..

PinKy MoMMa said...

noli: meh ar amik kat umah..ada lagi ni huhu..smua org tak lalu nak makan ;p

demam..

PinKy MoMMa said...

ieda: salam aidiladha dear..huhu lamanyer daging bertahan ;)

pasni tak yah gi pasar dah kan hehe..

Mimy Hamid said...

okla jugak tu beb ada gak menu raya ketupat palas...aku??? raya kat KL kesepian laki aku balik ganu deh....huwaaa kasi tinggal bini lol...menu pagi raya pun tak de rendang...sup soto saja...

eliyaezlinalias said...

xpe xpe ada gak makan nyer kan dr mereka yg kurang bernasib baik...
(*_*) takmo nanges ek!

missbby said...

wah..nak baca entry ni pun sedih gak ni dear..huhuh

PinKy MoMMa said...

mimy: huhuhu berkorban kan nox..wahh sedapnyer soto itu..teringin pulak..membayangkan kicap cili yang mencileh..lazaaaatt!

PinKy MoMMa said...

eliya: ok ok tak nangis..sentiasa bersyukur ;)

cuma sebak dari kejauhan jer..ecehh..

PinKy MoMMa said...

missbby: hukhukhuk sedih dari segi makanan di pagi raya je yang..

nasib ada kuew teow penyelamat keadaan ;p

Anisa Hang Tuah said...

heee

okay la tu..
at least dapat sambut raya idul adha

LYAfrina said...

raya kali ni xjumpa pon ketupat.. sbb duk memerap dlm rmh je.. x sht.. huhu.. bju rya pon x pakai.. rya ke-2..join korban... pastu raya ke-3..start kerja... nothing special..

salam aidiladha buat pinkymomma & fmily :-)

PinKy MoMMa said...

nis: alhamdulillah..masih dipanjangkan umur utk merasainya ;)

~Ku Mahu Itu ~ said...

Bonde pun sedih juga...raya kali ni tanpa mak mentua tersayang... Al fatihah tuk mak disana...

PinKy MoMMa said...

LYAfrina: alor kesiannyer..get well soon dear ;)

tak pe insyaAllah tahun depan lebih meriah dari tahun ni kan..

Cik Puan Izan❤ said...

hai momma... naper letak namak kue tiaw air mata? sedih jer dengar... at least ada ketupat tau... kita ni nak merasa jauh sekali...huhuhu...lagi sedih tau!

el said...

el pun x balik raya ritu
mood raya pun xde..apa pun xde
just tulun2 mil kat dapur aje
mmg xde felin pun..arrrghh nyamfahhh

PinKy MoMMa said...

bonde: alahai sedihnyer..smoga arwah tenang di sana..al-fatihah utk arwah mak mertua bonde..

PinKy MoMMa said...

izan: huhu encit papa yang bagi sebab masa goreng tu sambil menitik nitik air matanyer ;p

sedih baru lepas cakap ngan mak huhu

PinKy MoMMa said...

el: huhu sama lar kite..numpang kasih mok mertua ;p

nasib baik dia bagi ketupat hahaha

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

ituew pow kira oke uolsss
weols kat sini lagi sempat buat set nasik hujan panas ek....nangessss

Cik Rose Cute said...

raya kat perak tak jumpa ketupat...jumpa nasi impit jer....

PinKy MoMMa said...

ayu: kerlazzz uols masak tu di jepung ;)

nasib baik umah ada kuew teow uols..kalau tak..harapannnn ;p

PinKy MoMMa said...

cik rose: owhh sini memang diaorg akan buat tupat palas ni ;)

Alycia said...

uihhh, kuey tiaw air mata pun, tp meleleh gak air liur ni tgk huhu.. sodapp..

aTy _faRed~ said...

tahun ni langsung tak sentuh daging korban...tak kisah lar masak ape pon..sup apetah lagi..langsung tak boleh bau...!! pening terus muntah..rugi kannnnn....

Eyda Syahida said...

hiks! raya eyda plak 2 hari muntah2.. aiyoyooo~

Fad said...

siannya..kampung jauh ke kak?

Kakzakie said...

Kenapa bagi ketupat tak dgn rendang sekali. Aduh... kesian abang long dgn adik ye. Nasib ada kwee teow airmata. Nampak berseri dan selera terbuka :)

PinKy MoMMa said...

alycia: huhu macih dear..rupa jer yang hahaha..rasa ala ala jer ahaks ;p

PinKy MoMMa said...

aty: alahai kesian mak yong ni :)

tak pe tahun depan leh rasa sepuas puasnyer yer..

PinKy MoMMa said...

eyda: naper? keracunan ker..ke makan tupat banyak ni hikhikhik..

PinKy MoMMa said...

fad: kampung KL hahahaha..

PinKy MoMMa said...

kak zakie: org sini tak makan tupat ngan rendang kak hehe..slalunyer makan gitu jer ;p

MamaEma said...

samalah...raya di perantauan juga ni...kat Kl tak meriah sangat pun....

PinKy MoMMa said...

ema: sama lar sini pun biasa biasa je.. ;p

raiz said...

yang penting masih lagi bersemangat hari raya korban.. pengorbanan tu.. hari raya beraya di perantauan.. sama la kita.. tak balik beraya ngan mak sendiri.. hehehe..

Hanis MY said...

nakkkk ketupattttt wuwuwu, fav hanis tu pinky... bestnya menu daging... nanti nk belajar masak dgn pinky la...

PinKy MoMMa said...

raiz: hiks betul tu ;)
tak pe la numpang kasih ngan mak mertua pun mak jugak huhu..

PinKy MoMMa said...

hanis: erkkkk kite pun tak pandai masak hahaha..main taram jer ;p

Akulah Pak Lan said...

Kena belajar bawak kereta ni, baru boleh p shopping sendiri. haha

mas saari said...

oklah tu, ada ketupat dan kueh tiow!

akak hanya makan tosei je di pagi raya! huhuhuhuuuu...
tak balik kampung pun!

Fad said...

ewaaahhhh...cikgu letak mama dalam bloglist..:)boleh tak ni?hehe

PinKy MoMMa said...

pak lan: wei aku ada lesen la wei..tapi sapa nak jaga ank aku time pi market tu huhu..laki tak leh nak bangun langsung ni..demam urat hahaha

PinKy MoMMa said...

kak mas: sedappppnyerrr toseiii..dah lama ngidam kak mas huhu

PinKy MoMMa said...

fad: hahaha boleh sayang..tak de hal lar ;)

tenkiu yer sudi letak..tacing..eceh..

puteri nur aqiliah said...

aiseh.. sedih betul==" kalau sy, nangis non stop dah. huhuhuhu. x pe2, raya akn dtg, raya sakan k:)

PinKy MoMMa said...

puteri: huhu mudah mudahan tahun depan smuanyer sihat..boleh masak memasak bersama hehe ;)

k.h.a.l.i.l.a said...

ohh... terliur ni kak tengok kuetiaw tu

PinKy MoMMa said...

khalila: kuew teow boasa jer dik huhu..tak sedap pung hahaha

Hanie_Dew said...

buat bergedil daging!..uuu sedapnye... nanti post pix yea...hahhaha

macam paksa akak buat je.

MARIA LIZA said...

emm..sedap2 semuanya...

Abg Stalker said...

abg long nk duit raya?HAHAH..eh kak,ada la jgk lauknya.kreatip betul la kakak sy ni.abg zam pun kretip jgk bg mee leper tu nama.hehe ;D

PinKy MoMMa said...

hanie: huhuhu nanti la dik kalau akak rasa tergigih di hati nak buat begedil bagai ;p

PinKy MoMMa said...

maria: erkss..tak sedap pun dear..

PinKy MoMMa said...

adik stalker: huhu tu dah abis kreatip tu dik..pening kepala nak pikir menu ;p

cikza said...

gulai daging dgn daging ade lg dlm peti... 2 mak mentua bg... xtau sape nk mkn...

nini said...

uih sedap sume makanan2 tuh...=D

link within

 

Copyright © 2011 Reserved to Pinky Momma Design with love by CikBulat