Pinky Momma

❀✿ PinKy Hearts ✿❀

❀✿ celoteh manis MISS LIBRARIAN ✿❀

❀✿ entry TERKINI Pinky MoMMa ✿❀

Wednesday, October 1, 2014

Kelahiran Kembar: Video Berjoget joget Double QD


alhamdulillah..kembar dah setahun sebulan..dari duduk terbaring kelip kelip je
sekarang dah agresif naik tangga..lama juga aku bertahan rumah tanpa pagar
tapi bila makin lama..makin dasyat nau kuasa diaorang berdua ni manjat tangga
eh eh tak boleh jadi ni..lambat pulak jualan gudang my dear ni bahaha..

aku kan stok warehouse jer..tolong jimatkan poket suami..fefeeling mithali sangat
so dari aku jadi ustazah sangat dalam rumah pun pakai tudung okeh..aduhai anak
kena pakai tudung supaya diaorang bantutkan niat berdua nak panjat tangga..
sebab bila aku pakai tudung..diaorang dah set..oh mama nak keluar..nak ikut..

dah tergaru garu kepala mama dalam rumah..nak masak pakai tudung..
nak lipat baju pakai tudung..amboi mama tu..ni kalau apak tengok ni..sejuk hati
bahahaha..sebelum mama kurus sangat sebab kena naik tangga berkali kali..
jom beli pagar..balik tu terus lah papa dia gigih pasang..haa satu kelegaan kat situ

siap pasang..terus dua dua terkocoh kocoh pergi dekat pagar..tarik tarik pagar
bahahaha..rasakan..dah tak boleh naik lagi..betapa senang hati mama sekarang ni
boleh memasak dengan aman..boleh mendobi dengan senyuman..rilek rilek gitu
kalau tak..setiap saat dengar suara abg ngah menjerit..mamaaaa adik naik tangga
tapi lain pulak jadinyer bila pagar terpasang di situ..dia boleh joget joget pulak
adeh...ingatkan dah tak bernapsu nak buat aktiviti kat sana..ni joget lagi..
siap kiss kiss lagi bila dah penat berjoget..korang klik lah button play tu..amboi
sayang sangat ni..kalau tak asyik tarik rambut jer diaorang ni..puas nak leraikan

sorry Double QD..mama terpaksa sekat kesukaan kalian naik tangga
joget jer la kat depan pagar tu ya..



Tuesday, September 30, 2014

Penyapu Ajaib DAISO: Tak Stress Nak Sapu Rambut Gugur


kalau ikutkan hati ni..aku suka je rambut pendek..ringan kepala mak incik..
tapi dah ada perjanjian dengan suami..kalau aku potong rambut pendek..dia botak
aku dah la ada seriau tengok orang lelaki dewasa botak botak ni hukhuk..
rasa geli geli tengkuk ni..ini kan pula suami sendiri nak botak..cannot go..cannot go

so bertahan la dengan rambut panjang..dan masalah bila rambut panjang
harus la kalau gugur tu bukanlah sikit sikit..kalau sapu tu..sana ada rambut..
kang sini pun ada rambut..pastu terbang terbang..rasa macam dah sapu..
bila pergi depan balik..eh ada balik rambut ni..mula la rasa penat tu berganda ganda

tu belum lagi budak kembar tu asal aku baring jer..dua dua bergabung tarik rambut
adeh korang dah kenapa nak..dah terjerit jerit mama nak lepaskan diri..haish
tangan jer kecik tapi sekali tarik tu boleh tahanla perit dia..ok tu pasal rambut
belum lagi habuk kecik yang suka terbang terbang juga..pun susah nak sapu kan


so bila aku jumpa penyapu di daiso..biasalah dah masuk sana kan..macam macam la
setiap sabtu atau jumaat memang akan ke jusco untuk beli bahan basah..so singgahla
terus beli penyapu ni dengan tisu dia..penyapu RM5..tisu tu ada 30 keping RM5 juga
balik rumah dah tak sabau kakak nak sapu rambut dan habuk habuk degil itu..


lekatkan jer tisu dekat penyapu tu..kena masukkan betul betul..supaya dia lekat
tisu tu panjang..memang dah ukuran penyapu tu..pastu dah siap..boleh korang sapu
dia boleh laras ketinggian penyapu tu..habis semua celah aku sapu muahahaha..
rajin sangat rasa..sebab tak de habuk berterbang terbangan..nak tengok hasilnyer?


amacam..selamat tinggal rambut rambut dan habuk habuk semua..
saper nak cari..sila lah pergi daiso yer..dah tu jer nak share hari ni



Monday, September 29, 2014

Fried Chinese Chive Dimpling: Resepi mudah untuk anak anak


ok ni resepi yang uols request setelah di upload di instagram hari tu hikhik
minggu ni jer..sabtu ahad berturut turut kak fink buat mendalah ni..senang sangat
sebab tu rajin..kalau susah..kena main kelopak bunga..nak ke tak nak..nak ke tak nak
tengok julia buat asalnya..pastu rasa macam..ok ini senang..mari cuba persembahkan

bahan bahan yang perlu disediakan kekakak semua adalah:
1. kulit popiah (beli siap siap size kecik)
2. ayam kisar..daging kisar..udang ke ikut sukahati tekak korang
3. lada sulah..lada hitam dan garam secukup rasa
4. daun bawang tapi aku guna daun bayam bahaha..durhaka sangat


ok cukup semua di atas..gaulkan ayam kisar tadi dengan lada sulah..lada hitam
garam halus lebih bagus..so rata sikit rasa masin tu nanti..aku guna garam halus
masukkan sekali daun bawang atau apa apa sayur yang korang suka sekali
aku ada bayam je time tu..malas nak pergi kedai beli daun bawang..pun boleh..


pastu amik dalam secubit 2 cubit ayam tadi dan letakkan dalam kulit popiah
pastu korang lipatlah bentuk camner pun..aku buat empat segi je..senang kan..
tapi kalau korang punya imaginasi dan kesabaran tinggi buatlah bentuk heksagon
pentagon..bunjut bunjut ke..ikutla suka hati sendiri nak persembahkan camner..


pastu goreng dengan api yang paling slowwww..sila jadi penyabar sikit..
jangan tak sabar sangat sampai api pun besar..kang version buntut kuali kang..
agak agak dah keperang perangan tu dah masak lah tu..angkat dan toskan minyak
makan dengan sos thai untuk lebih sedap..anak anak aku makan camtu jer..



abg ngah cakap..rasa macam nugget ekekeke..ok pasni mama buat camni jer
tak payah beli nugget lagi kalau camtu eh ngah..bahaha..jimat fulus dalam poket
tambahan idea..lepas ni aku rasa nak buat letak carrot..jagong and cheese..wahh
anak jenis tak makan sayur..tapi diaorang suka mendalah ni..so kita sorok sayur di situ


ok korang..selamat mencuba resepi mudah..tata..




Thursday, September 25, 2014

Beauty OAT: Mencantikkan dan mengenyangkan..KENA CUBA!


psstt..psssttt..ni nak share dengan korang ni..sekarang ni aku tengah consume
1 produk kecantikan..wahh suka kan dengar keshantekan itu..semua nak cantik
maklum saja lah kak fink nak masuk 32 tahun ni..makanya tanam cita cita dalam hati
kecantikan dan kesihatan harus seiring ok..cantik je tapi tak sihat pun tak boleh..

suka dapat diperkenalkan dengan produk Beauty OAT..haa nama pun dah beauty
produk ni gabungan daripada oat..marine collagen..estrak sakura dan delima..
jangan risau ianya HALAL dan ada sijil halal daripada jakim..minum tanpa was was
kalau dah nama nyer oat haruslah mengenyangkan..macam aku anak 4 orang ni..


pagi jer dah terkejar kejar nak hantar anak sekolah..balik hantar abang pulak nanti
nak siapkan kembar dan abg ngah untuk breakfast..by the time tu..perut pun dah bunyi
jadi bila ada beauty oat ni mudah..masukkan dalam cawan..letak air suam..kacau..
taaraaa..dah siap untuk breakfast kak fink..jangan guna air panas tau sebab ada kolagen


tujuan utama consume Beauty OAT ni sebab nak kurangkan berat badan hukhuk..
and dalam masa yang sama kalau beauty oat dapat melicin dan menganjalkan kulit
why not kan? serius dah lepas kahwin ni lagi banyak benda nak kena jaga dari anak dara
bukan jer nak kurangkan berat badan tapi nak kurangkan juga paras kolestrol yang ada

untuk kotak pertama ni..kalau boleh amiklah 2x sehari..sebelah pagi dan malam
dah habis sekotak tu baru boleh ambil sekali sehari..korang kena cuba produk ni
dalam masa 14 hari insyaAllah boleh nampak hasilnya..jomlah cantik sama sama
yang penting kurus sama sama hahaha..saper nak join kelab kak fink together gether

felixia yeap a.k.a raisyyah rania pun cuba produk ni..orang cantik pun dah cuba
mommy to be..adik blogger comel yuyu zulaikha pun cuba Beauty OAT juga ok..
sesuai untuk ibu mengandung dan yang menyusukan anak..terus berkobar kobar
kak fink nak teruskan sampai betul betul nampak kurus itu hahaha..doakan ya korang



satu kotak tu ada 18 sachet dan harganya cuma RM79 sahajaaaa..mampu poket kan
tak perlu risau nak cantik dan sihat sebab harganya sangat sangat berpatutan..
order terus tau..give a try..plus sedap minum oat ni..minum pagi pagi dah kenyang
kita lumba siapa kurus dulu..siapa kulit flawless dulu lepas ni jom hikhikhik..


kat mana nak beli? senang jer..korang laju laju tekan button like di bawah:
facebook: BeautyOAT
instagram: BeautyOAT
email: babeskin365@gmail.com


ataupun boleh call no di bawah ni:
012-2444 014 (Nurul)
012-2444 041 (Jane)
 ok korang..boleh say bye bye to nasi..say hi hi to BeautyOAT..
cantik dan sihat harus seiring..produk best kita kena sebar sebarkan..gituu



Wednesday, September 24, 2014

Pusat Sains Negara: Gigih angkut 4 heroes..


bila cuti sekolah muncul..ada je idea nak bawa anak anak pergi sana sini..
sebab anak aku hari biasa tak berjalan hahaha..yer la pagi sekolah agama..
petang sekolah kebangsaan pulak..weekend mama rehat..tak nak pegang stereng
kalau keluar juga..hanya ke jusco cari bahan basah atau balik rumah atok..


masa ada papa hari tu ke Pullman cuti sama sama 6 branak..tapi kali ni mama je
tergigih sangat nak hangkut 4 orang bodyguards tu..hukhuk..suami keding dah tanya
mama ok ke nak handle anak anak nanti..ok pa dun worry..cewahh eksyen sangat..
padahal dalam hati debor ni..kang kembar nangis camner lah..abg ngah nak berak lagi


tapi tak pe lah..sebab dah janji kan..so ke Pusat Sains Negara la kami pagi tu..
pergi dengan ummi..saje nak bawa budak budak ni happy happy sambil belajar
masuk hanya RM6 dewasa..kids 7 tahun ke atas RM3 je..bawah 6 tahun Free
ok la kan tak de la mahal mana pun..tapi parking dia punyer la jauh..semput ahkak


1st stop nampak ikan ikan ni..budak budak suka lah..dah macam aquaria..
nasib pagi tak ramai lagi..lepas tu ke tempat yang budak budak ni boleh cuba sendiri
ada banyak jenis..dari sistem dalam badan..main buai tarik tarik..yang penat tu mak ye
sebab bila nak cuba apa apa..mama..ni apa? mama..tolong buat ni? hoo hemm gee


jalan depan sikit ada satu bilik khas untuk kanak kanak bawah 6 tahun..bilik ni sejuk
anak anak boleh duduk mewarna semua kat sini..anak aku tak sibuk nak color..
sibuk lagi nak naik jambatan gantung..goyang goyang..adeh..terlebih gula korang yer
aku perati je dari luar sebab tak lepas nak tolak stroller kembar..haish sangat tau..


dekat luar bilik tu..ada ketapi ni..berat juga abg long nak bawa ketapi ni huhu..
abg ngah tumpang duduk sebelah je la..kalau suruh dia bawa ketapi ni mau tercirit
memang berat nak gerak kan..kembong kempis perut abg long nak bawa ketapi ni
tapi last last..panggil mama juga..mama tolonggg..mama jugek..sebab tu mama penat


paling aku suka tempat bebudak ni sebab boleh letak anak anak bebas sana sini..
kembar suka la tak payah duduk dalam stroller lagi..amik bola baling baling..
boleh mama bersila nak..menghilangkan lenguh lenguh lutut hukhuk..tu la mama
nak pergi sangat bawa anak..tapi tak pe la..janji anak anak happy ye dak..lap peluh


abg ngah busy dengan nak menyampannyer..pastu bising tak jalan pun ma..hadoi
ni bukan atas air ngah nak jalan jalan sampannyer..awak ni terextra tanya soalan ni
ok nexttt...jem otak kakak duduk sini lama lama bila anak tanya..kahkahkah..
lepas lepak sini melepaskan lelah..naik tingkat atas tengok ada pameran siasatan ni


takut nak amik gambar kat situ sebenarnya sebab diaorang letak patung orang mati
pastu muncul lah soalan soalan..kenapa dia mati ma? saper tembak dia? dia curi apa?
kenapa tutup tutup? eh aper ni? aper ni? korang ni terlebih kaji sangat ni..tu patung je
pastu bila pergi depan sikit ada tunjuk pasal najis..info mengenai DNA kononnyer..


aku tanya abg ngah masa kat situ..ngah ni apa ngah? macam biasa dengan yakinnyer
haaa macam ni lah taik ngah..erkkkk awak faham soalan ke tak ni? hukhuk..
mama cuma tanya ni aper..awak bagi jawapan details taik awak camtu bentuknyer..
tak tahulah nak jijik ke..nak gelak ke..sabar la mama dapat anak jujur sangat ni..


lepas pergi pameran ni..kami terus keluar..kembar dah buat hal dah masa ni..
sini boleh mandi juga tapi aku tak pergi pun hukhuk..tak sanggup la sorang sorang..
tunggulah apak korang ada nanti boleh la ye nak..mama tak sanggup la..pingsan nanti
balik tu..diaorang sibuk nak bergambar dengan dinosaur..ok kasi la can kan..


nasib la ummi rajin nak melayan korang..mama tengok dari atas jambatan jer
sini kemuncuk tu panjang panjang..gatal gatal kaki budak budak ni..tu yang masam tu..
demi dinosaur bertabahlah ye nak..mama dah cakap tak payah..korang nak juga..
banyak alat di sini yang perlu di repair aku rasa..tak berfungsi dengan baik gitu..

lebih prefer pergi petrosains..sebab petrosains best giler..berbaloi masuk sana
pusat sains ni so so jer..tapi budak budak ni enjoy jer..


link within

 

Copyright © 2011 Reserved to Pinky Momma Design with love by CikBulat