Pinky Momma

❀✿ PinKy Hearts ✿❀

❀✿ celoteh manis MISS LIBRARIAN ✿❀

❀✿ entry TERKINI Pinky MoMMa ✿❀

Wednesday, July 23, 2014

Kelahiran Kembar: Keputusan MCUG double QD..ok atau tak ok?


14 july hari tu...berlima lagi kami ke hospital ampang untuk follow up check up kembar
serius aku berdebar debar nak jumpa doktor..sebab check up kali ni boleh tahu result
sama ada buah pinggang kembar ok atau tak ok..tak tenang tunggu giliran kena panggil
dalam hati berdoa..minta kan tak de apa ala dengan anak anak sebab diaorang kecik lagi

alhamdulillah check up time bulan puasa tak seramai hari biasa..tenang sikit
kalau tak..bukan main ramai dekat paed tu..bila nombor kena panggil..1st aku tanya
camner keputusan MCUG anak saya doktor...hati mak mana yang tak sabar kan
tetiba doktor senyum jer..ok kejap ya puan..saya check twins satu lagi..hukhuk saspen


bila dua dua rekod dah dibuka dan doktor terus cakap..alhamdulillah baby you normal
based on result ni..tak de apa yang perlu dirisaukan sebab buah pinggang baby ok
ya Allah...aku rasa macam satu batu yang besar atas badan ko jatuh gedebuk debuk
leganyer...terima kasih ya Allah...anak puan sihat..tak sabar nak call suami untuk inform

dan doktor ada cakap disebabkan MCUG dia ok..so tak perlu untuk proceed DMSA
tapi since dah dapat date dengan HKL ogos ni untuk proceed DMSA..kena pergi juga
siap panggil doktor pakar untuk buat keputusan nak teruskan DMSA ke tak masa tu
lepas bincang bincang..doktor pakar decide untuk aku pergi bawa twins juga..


dia cakap DMSA ni lagi details puan..at least kita pergi jer..untuk to be confirm lagi
walaupun result dia ok tapi puan pergi yang ni untuk kita betul betul confirm lagi
ok la..kalau itu yang terbaik aku akan ke HKL lagi bawa kembar untuk buat DMSA
harap semuanya ok...lepas ni kalau ok..tak perlu nak berulang alik ke hospital lagi

ramai juga mommies yang email dan inbox pasal kes buah pinggang kembar ni..
tapi serius aku tak pandai nak bagi advise atau share apa apa yang ok untuk baby korang
sebab takut nanti tersalah info lagi merbahaya kan hukhukhuk..korang refer paed doctor
cuma bagi pihak aku..bila dah tahu anak ada buah pinggang..makan dia ko kena jaga


jangan sembarangan bagi makan walau anak kita fizikal nampak macam ok..
lain dari tu..berdoa..berdoa..berdoa dan berdoa jangan berhenti..miracle boleh terjadi
doa ibu ni istimewa sikit..plus diri sendiri sentiasa kena positif..set mind semuanya ok
sebab apa yang kita rasa..tu semua doa..sedih simpan dulu..jadi fighter ok mommies..

anak akan kuat kalau mak dia sendiri kuat..trust me..ada sebab kita dipilih :)



Tuesday, July 22, 2014

Studio Photo RM50 dan hasilnya?


alkisahnyer awal awal puasa tu dah blocked date untuk amik gambar anak anak
sebab gambar dengan kembar tak de lagi kenangan katanyer..so meh la kita pergi
beli promosi  yang RM50 di FB photographer yang katanyer ada nama la juga..
tengok gambar di FB amboii meletop letop sangat..tapi bila dah laluinyer alahai


aku faham RM50 tu memang tak termasuk edit tapi bila amik gambar pun hurmm
photographer nya suka amik gambar potong potong.kaki tak nampak..badan separuh
tak pe lah nak..mama pasrah..nanti tunggu kembar besar sikit kita amik yang ok punyer
daripada 50 keping gambar aku rasa less than 10 yang nampak macam ok di mata


puas kak fink edit gambar anak hahaha..ok la nanti nak print kena edit lebih detail
haaa part tu kena bagi ummi diaorang editkan..maklum ummi designer pencen ekeke
lepas tu boleh gantung dekat dinding biru di bilik tu..kenangan masa kecik gittew..
 masa amik gambar ni abg long dengan abg chik (Qashif) bagi kerjasama macam biasa


tapi adik dengan abg ngah ada mengundang sikit bahahaha..biasalah ngah kan
panas laa..penat laaa..nak air milo lah..sampai budak photographer tu peluk dia
cakap nak belikan air milo nanti kahkahkah..sila bayang betapa abg ngah meragam
nasib ada gambar yang dia nak senyum juga..haihh legaaa isi perut mama nak..


yang Qalish pulak..mungkin time dia nak tido kot huhuhu..nak menyusu dulu
pastu nak aku duduk sebelah dia..adoii mama tak nak amik gambar..awak jer
dah acaner lah..aku dah peluh peluh tepuk tangan nak agah anak..bulan puasa pulak tu
mencabar mencabar hahaha...last last aku kasi jer bebulu ungu tu kat badan dia..


haaa baru senyap 4 saat..mungkin sebab pelik kot..yang abang kembar dia pulak
terlampau santai kekdahnyer..sampai terbuat muka pelik kahkahkah...nampak perut
suruh senyum tak nak..nangis pun tak..kalau boleh cakap mesti dia cakap..apakah?
blurr pulak yang sorang ni huhu..sabar yer bang chik..blur pun blur lah..janji awak statik


lepas ni ada rezeki..bila kalian dah besar sikit..kita outdoor..tapi memang kena besar dulu
kalau tak mama dengan papa macam masuk acara lumba lari kejar anak anak hahaha
kalau nak indoor..mama jer lah petik si godang tu nanti..lebih tenang..ruang tamu jer
pergi studio..penat dapat..sakit hati pun dapat hewhewhew..saper dah beli tu..tabahlah

hari raya ni berenam..agak agak boleh ke berfoto gedik di pagi raya ni..oiyaiyai..



              

Monday, July 21, 2014

Feel raya untuk anak anak malam hari


sepanjang puasa ni memang tak de kesempatan nak pergi param..dengan 4 orang heroes
aku pikir 10 kali hahaha..tak pe lah nak..kita makan apa yang ada jer di rumah ya..
lebih senang mama nak control semua..bila time balik rumah atok pun sama jugak..
tak de napsu nak pergi param..jeling jeling jer tengok ayam golek..amboii sexy sangat


memanggil manggil dari tepi jalan hakhakhak..di penghujung param tu..ada nampak
orang jual bunga api tapi camner lah mama nak berhenti nak oii..kereta sana sini
lepas berbuka..malam malam tu nampak lah budak budak deret ni main bunga api
anak anak aku buat muka sedih depan grill tengok orang main hahaha..adeh kesiannyer

dah macam anti social pulak..sabar la duhai anak..pop pop pun tak merasa huhuhu
terus pesan dengan apak dia..kalau kata papa ada balik nanti beli la bunga api
setakat bunga api kucing dengan yang belang merah putih tu berani lah bagi lagi
kalau yang terbang macam roket tu..alahai mama pun tak berani nak oii..takuitt


apatah lagi bunga api gasing yang berpusing pusing kat bawah macam honggiler tu
korang main macam ni dah lah..hahaha mama pun dulu main camni jer nenek beli
tapi mama hover lagi..main sambil nyanyi lagu raya..korang main kejung jer..haish
macam tak de perasaan pun ada..dulu lagi best nampak nyer bahahaha..nak jugek


adik kembar pelik jer dua orang tengok abang abang terjerit jerit dekat luar..
korang sabar ya..kecik nau nau nak bagi main...tunggu besau sikit baru boleh..
tenkiu papa  balik minggu lepas..merasalah anak anak mood raya..kalau tak..
terperap jer lah dalam umah dengan mama hahaha...banyak keje lagi dalam rumah

apak beli sekotak..amboiii apak tuuuu..dia yang hover sebenarnya..




Friday, July 18, 2014

Majalah PA&MA: Perkongsian mengenai anak untuk kali kedua :)


alhamdulillah..sejak sejak bergelar mama anak 4 ni..perkongsian haruslah lebih hal anak
anak pula semua lelaki katanyer..ramai bodyguard akak insyaAllah bila dah besar nanti..
dalam edisi Aidilfitri baru ni..ada berkongsi kisah serba sedikit tentang family planning
macam aku masa mula mula kahwin..dah berhasrat kalau diizinkan nak anak 4..

alhamdulillah..Allah makbulkan doa kami berdua...kenapa 4? aku suka nombor genap
at least dia ada partner antara adik bradik yang diaorang close sesama sendiri..gittu..
kalau campur yang gugur 2 sebelum ni..6 anak kami ekekeke..tapi tak de rezeki masa tu
walaupun gugur 2 kali..alhamdulillah Allah gantikan dengan double QD..dapat kembar


rasa bersyukur sangat bila scan nampak 2 kepala dulu..feel dia memang lain bila kembar
disamping kepenatan berganda..keseronokan berganda..rezeki berganda..alhamdulillah
walaupun ramai orang cakap kualiti lebih penting dari kuantiti..aku tak pegang prinsip tu
bagi aku..anak tu rezeki..setiap anak ada rezeki masing masing..dan aku lalui benda tu..

masa abg long lahir..kami dapat beli rumah sendiri..abg ngah lahir dapat duduk tengganu
kembar lahir..apak dia dapat join company oil and gas..percayalah ada rezeki anak anak
kita sebagai mak ayah doakan yang terbaik untuk anak anak..ni belum apa apa aku perhati
ada mak yang suka cakap..eh tak nak lah anak lelaki..eh tak nak lah anak perempuan..


eh tak naklah anak ramai..eh banyak sangat eh ko ni...lainlah kalau dah cuba tapi..
belum masanya Allah nak bagi..tu lain cerita..tapi untuk aku nak keluar perkataan..
tak nak lah..memang tak lah..tak semestinya anak sikit berkualiti..dan anak ramai tak..
dan macam tu lah sebaliknya...perbelanjaan ikut je restu poket tak perlu ikut orang..

tak semestinya anak ramai..bila ko tak pakai barang branded..anak ko tak de kualiti
oohh please laaa...ko tadah tangan pada tuhan minta anak berjaya dunia akhirat
tu yang lebih penting..sebab tu aku memang tak pegang prinsip kualiti kuantiti tu..
aku go with the flow..macam sekarang..doktor kata aku ada 1 kuota lagi untuk beranak

thanx again #MajalahPaMa utk sisipan kisah saya sebagai seorang mama utk kedua kalinya..dapatkan majalah Pa&Ma keluaran julai sempena #Aidilfitri ..dah ada di pasaran..hearts kamu intan.. #Blogger #PinkyMommadotCom #MiqailDarwisy #RifqyDanish #DoubleQD #MamaAnak4 #AnakSemuaHeroes

kalau kata lepas 3-4 tahun lagi ada rezeki nak mengandung lagi..anak lelaki lagi...
kami terima..kalau kata tak de pun lepas ni...kami ok..percayalah rezeki anak tu besar
tak lalui jangan cakap banyak..lalui dulu..tak perlu lah keluar dari mulut sendiri..
tak nak..tak mahu...masa kita lahir pun dah tertulis dah rezeki kita banyak mana kan..

so tak perlu takut sangat..kualiti kuantiti ni..doa yang baik baik semua jadi baik..
kalau tahap pergantungan kita tinggi pada Dia..insyaAllah kita happy dengan hidup ni
menjaga anak masa kecik memang memenatkan..macam aku jaga sendiri..lagi lah..
tapi aku tak stress..sekadar penat jer..sikit atau ramai..itu urusan Dia yang memberi..

alhamdulillah..di umur 32 tahun dah ada 4 anak..ada kembar sebagai penyeri
percaya lah mommies..anak itu rezeki..jangan ditolak kalau mampu..TQ Pa&Ma




Wednesday, July 16, 2014

Bekas kuih raya modern tapi tetap murah..RM5.90 jer


kalau tahun lepas aku share bekas kuih raya dari jusco..yang kaca tapi comel comel tu
tapi kali ni sebab adanya anak kembar yang tengah aktif ke hulu hilir..makanya NO kaca..
kenalah perah otak cari yang plastik dalam masa yang sama cantik di mata hahaha
dah la nak yang cantik..murah tu wajib dalam kira kira raya tahun ni..kak fink kannn

makanya..minggu lepas balik rumah ayah...berjalan je lah iols dengan adiknyer
ayah kata suruh cari ayam..lain pulak ko cari kannn..pergi cari bekas kuih raya terus
tetiba sangat di bulan ramadhonn yang mulia ni..hati baru berbisik bisik..tiba tiba
betul betul dijodohkan dengan bekas kuih raya plastik yang berharga RM5.90 sajork..


ada 3 warna..pink..purple..turqoise..mula mula nak amik semua warna tapi tak jadi
sebab terasa sangat deepavali bila 3 warna sekali di situ nanti hahaha..ok amik 2 warna
amik warna purple and turqoise tu jer..wahhhh sesuatu sangat bila tak nak amik pink..
tetiba rasa tak terkenan dengan pink..sebab pink dia macam yale yale sangat..tak suka

ok lepas ni boleh tido lena sebab dapat bekas kuih raya plastik..tak risau lagi..
kalau kembar ada di situ pun tak susah hati sangatlah kan..kalau kata jatuh pun tak pe
tak merbahaya gittew..mak mak kan..keselamatan anak diutamakan..cantik saja tak guna
saper yang nak cari..boleh cari elianware..dekat jusco atau mall lain biasanya ada okeh..


kalau dulu masa raya..aku tengah sarat bawa kembar dalam perut..hoih mengah masa tu
kali ni mama papa bawa awak dua orang sambil pakai baju melayu..anyoyo tak sabarnyer
dalam masa yang sama..tenaga kena kerah lebih sikit bila beraya di rumah orang...
maklum..diaorang dah pandai berdiri pegang pegang meja ni..haihhh risaunyer dalam hati

bekas kuih yang boleh ditransform kepada bekas garam atau rempah..cantik juga



link within

 

Copyright © 2011 Reserved to Pinky Momma Design with love by CikBulat