Pinky Momma

❀✿ PinKy Hearts ✿❀

❀✿ celoteh manis MISS LIBRARIAN ✿❀

❀✿ entry TERKINI Pinky MoMMa ✿❀

Friday, January 30, 2015

Genting Highlands: Jalan Jalan awal tahun dalam Ripleys Believe It Or Not


pembukaan awal 2015..kiteorang adik bradik pergi ke genting highlands..
asalnya nak ke Port Dickson nak buat BBQ tapi atok tak nak..amboi atok tu
dia cakap panas..nak pergi tempat sejuk sejuk..cameron hari tu dah pergi
kali ni atok request nak pergi genting..bincang adik bradik semua tukar plan



ok meh la naik genting..kita tunaikan impian atok nak pergi tempat sejuk huhu..
masa nak naik ya Allah berkabus sangat..tak nampak jalan depan..hukhuk..
encit papa bawa pandu garisan putih jer..itupun slow jer memasing naik bukit..
cakap pun keluar asap..betapa sejuk masa tu dekat genting..masih tengkujuh kan


sampai atas sana..kami tak tau pun outdoor dah tak de hakhahak kesian okeh
last pergi genting 2012..masa tu tak mengandung kembar lagi..dalam 2 tahun la
boleh main indoor jer..indoor pun tak banyak game yang ada..semua dah lain
masa beli tiket tu..kalau tak nak amik 1 day pass..1 game RM8 kena bayar..



tapi kalau kita amik 1 day pass..dapat masuk Ripley Believe It Or Not..
so decide amiklah jer 1 day pass lagi senang..budak budak tetaplah enjoy..
yang mak mak dan pak pak budak bila main indoor semua muka macam..apakah?
hahahaha kelakar gila..semua pasrah kena naik rusa di kelajuan siput sedut ni..


tapi depan anak semua yayyyy..bestnyer..gittuuu..kuat nau mama tu berlakon
dah settle main main segala ride yang nak tido tu..semua gerak sama sama ke
Ripleys Believe It Or Not sebelum makan tengah ari..eh best juga dalam tu
tapi abg ngah takuttt hahahaha sebab dalam tu banyak patung yang real sangat



sampaikan nak masuk tu walid yang kena dukung dia..kalau tak dia tak nak masuk
sabar jer lah sorang ni pun..dah lama lama tu baru dia macam ok sikit..haishh..
kalau tak..jerit jerit tak nak amik gambar..eh aper daaa..nasib ada abg long sekali
dia lah tukang pujuk adik dia..so dekat mana abg long ada..dekat situ ada abg ngah


hahaha adik abang sangatttt...macam macam lah korang boleh tengok dalam ni
yang pelik pelik semua ada dalam ni..interesting sebab anak akan start tanya
dan bila anak start tanya tu aku suka hahaha..ada yang jawapan tu aku goreng jer
contohlah macam gambar bawah ni kan..dia tanya..mama kena dia punya tu besarr

ko ghaserrr? manaaa la mama tau..pastu tanya lagi..ni perempuan ke lelaki ni?
ya Allah..soalan kalau tak menguji minda memang tak sah kan..pening la mama
tadi nangis nangis pastu bila dah syok..dia start dah nak meneroka satu per satu
nasibla dua orang jer yang bertanya..kembar tak masuk..duduk luar dengan papa


lama juga kami dekat dalam ni..sebab tak ramai sangat orang..so tak serabut..
anak anak ajak masuk rumah hantu..amboiii baru masuk sini dah nangis..
masuk rumah hantu kang..teruk dari menangis pulak nanti hukhuk..tak perlu ya
sebab keluar dari sini pun semua dah lapar..dah waktu makan tengah hari katanya


alhamdulillah dapat tunaikan impian atok nak pergi genting..kemain tau atok
nak tempat sejuk jer huhu..lepas ni kalau ada rezeki boleh plan lagi family trip
dekat dekat pun jadi la kan..yang penting anak anak happy..tu yang penting..
bukan selalu papa pun boleh cuti macam dulu...keje sokmo orang tu hukhuk..


permulaan 2015 yang manis..moga Allah permudahkan cuti cuti akan datang..




Wednesday, January 28, 2015

Sengkuang Calit: Favourite dari zaman kecik kecik sampai sekarang


dulu masa kecik kecik..asal balik sekolah simpan duit sikit sebab petang tu
nak pergi beli sengkuang calit dekat flat sebelah huhu..dulu seposen je okeh..
tapi baru ni masa turun dari genting tu..husband ajak lalu ikut jalan belakang..
tak nak ikut hi-way sebab katanya lagi dekat..lagi dekat kalau balik terus ya..


tapi kalau banyak persinggahan nak makan itu ini memang tak dekat bahaha
masa on the way tu ada satu tempat ni banyakkk sangat orang jual makanan..
bantal kekabu..memang meriah dekat situ..tak reti nak cakap exactly dekat mana
so masa sekali pandang tu nampak ada orang jual sengkuang calit ni..terus paaaa!

jom beli jom..dia cakap sedap ke? eh tak makan ke kecik kecik dulu? hukhuk
dia kata tak pernah makan..amboii sangat ni..tak kan makan budu je bang hihi
dia cakap nak beli berapa...beli la RM10..pastu cakap eh banyak sangatlah..
nanti tak habis camner..belii dulu..takut bukan tak habis nanti..tak cukup lagi ada


sekarang ni dah RM2 satu hukhuk..zaman mama dulu abg long sepohsen je..
mahalnyer zaman abg long sekarang ni..zaman cucu mama nanti camner la
 tapi tak pe RM2 pun RM2 laaa..lama tak makan..ada 2 perisa..spicy dan original
sedap yang spicy lagi..bila bagi abg long..dia cakap eh sedap la mama..haaa kannn


jajan mama dulu dulu memang sedap..jajan zaman sekarang tak feel macam dulu
apak dia pun cakap sedap..kesian tau 34 tahun baru apak nak rasa hikhikhik..
dekat rawang tak tau dekat mana ada jual..tak jumpa lagi..saper suka makan ni
kita sezaman hahaha..10 tahun dari sekarang mungkin boleh jadi RM5 sekeping

kalau pandai buat sos tu kan best hukhuk..boleh repeat banyak kali..huish



Monday, January 26, 2015

Abang Brian Family Day Out di Young Chef Academy seriusssss best!


hari sabtu lepas, aku gigih lah bawa 4 heroes drive terus ke Desa Sri Hartamas..
yang bestnya event kali ni sebab dia melibatkan kanak kanak..ok itu sangat ohsem
pertamanya, ni adalah charity event untuk anak anak yang mengidap kanser..
2nd pula event ni sempena launching buku masakan terbaru Abang Brian iaitu..


Cooking With Kids..so mommies yang dah buntu nak hidang apa dekat anak
boleh terus ke seluruh MPH Book Store untuk dapatkan senaskah di rumah ok
dan yang terakhirnya adalah..anak anak dapat exposekan diri dengan masakan..
serius yang ni memang tak sangka sebenarnya..in person dengan Brian lagi


 masa mula mula jejakkan kaki ke Young Chef Academy ni..as mama aku happy!
kalau dah mak happy..anak anak haruslah happy terlebih lebih lagi sebabnya..
tempat ni comel..cantik..ceria..gerammmnyer..kenapa semua cute cute ni??
dan semua teachers di situ sangatlah pandai tackle budak dan friendly..big clap!


abg long dengan abg ngah terus tukar mood happy dan excited nak masak..
oo ya..masa ni anak anak aku sama slot dengan blogger kak wa..syahmi & sufiya
thanks kak wa sudi datang..dia pun tak sangka event hari sabtu tu happening
tapi bila dah kenal brian..dah ke Young Chef Academy ni..boleh bagi 5 star ok


sebelum masak semua kena basuh tangan..lepas tu bermula lah sesi memasak
memang nampaklah abg long & abg ngah teruja nak masak sendiri..berdikari gituu
aku tengok dari jauh jer..biar diaorang buat sendiri..lagipun teachers semua baik
tu yang buat budak budak ni cepat biasakan diri dengan tempat baru..semua berani



dan yang bestnya kan masa hari tu..banyak media yang datang nak cover event
so rezeki abg long dan abg ngah secara exclusive nya dapat masak bersama 
Abang Brian dan rakaman untuk TV3..ingatkan sekali jer diaorang dapat masak
tapi dapat peluang 2x masak..dengan Master Chef Celebrity saper tak nak kan..


ni antara video yang sempat di rakam dan di upload di instagram beheee..
ada juga 1 video tu ehsan dari kak wa..siap OMG abg long tu hukhuk..aduhai anak
abg ngah yang kenit tu pun kemain sama nak buat juga..thanks pada Abang Brian
yang seronok melayan keletah budak budak ni..Brian memang serasi dengan budak



dah selesai budak budak ni masak..abg long kena interview dengan wartawan TV3
yer aku tahu dia nervous hahaha..sebab mata dia bila nak jawab mesti cari mama
pengalaman pertama dan manis bagi abg long..lepas tu aku pun kena interview
dengan budak kembar yang tak reti duduk diam tu..tenkiu Malaysia Book of Record



terima kasih TV3 untuk peluang berkongsi pendapat ni..alhamdulillah semua ok
dah siap semua..terus proceed ke majlis perasmian buku Abang Brian yang baru
Cooking With Kids..serius sebak masa tengok Brian bergenang air mata..
masa bercerita pasal daddynya yang mengidap cancer..i feel u Brian..teringat mak


sebab mak pun pergi kerana cancer..kalaulah mak ada hari ni..mesti dia happy
tengok cucu cucu dia pun support event untuk mereka yang mengidap canser..
dan akhirnya event hari tu dah memecah rekod Malaysia Book of Record sebab
berjaya menghasilkan food art mural terbesarrrr di malaysia..yayyy tahniah kids


semuanya hasil air tangan anak anak yang pernah mengidap kanser..anak anak dari
tadika dan taska yang terpilih..tahniah juga pada Brian untuk buku yang dihasilkan
thanks Adriana yang sudi jemput kami untuk sama sama memeriahkan event ni
terima kasih untuk  Brian yang berjaya happykan anak anak kami..kids suka sangat


sampai hari ni abg long asyik cakap..bila kita boleh pergi lagi event macam tu
amboiii sangat ni..nak memasak pulak dah dia huhu..tak lupa juga thanks  kepada
Young Chef Academy Malaysia yang berikan layanan yang sangat ohsem..
korang yang nak hantar anak ke sini confirm tak rugi tengok anak happy nanti

sekali lagi..mommies boleh dapatkan buku Cooking with Kids di MPH 
dan boleh follow instagram Abang Brian  dan YCA Malaysia untuk lebih lanjut..


Sunday, January 25, 2015

Pelayaran ISLAMIK pertama di dunia: Penang- Phuket-Krabi bersama Kapal Mewah Star Cruise Libra



hi korang..ni kak fink nak share good news untuk korang korang yang suka travel
tapi travel ni best sebab atas kapal mewah dan yang menariknya bukan bercuti jer ok
sambil sambil tu kita juga dapat belajar dan menambah ilmu ilmu agama bersama
penceramah bebas seperti Ustaz Badlishah, Dato Hassan Mahmud, imam muda Miril



turut serta juga pakar motivasi Dato Dr Hj Fadzilah Kamsah dan juga bersama dengan
ahli majlis fatwa al-azhar tanta Sheikh Abdelaziz Ghonim..interesting kan pelayaran ni
korang akan berlayar dengan Kapal Star Cruise Libra..akan berkumpul dari KL Sentral
naik coach ke Penang..dari Penang tu nanti akan naik Cruise ke Phuket & Krabi..



ok apa yang akan korang dapat kalau korang join percutian ni selama 4 hari 3 malam..
meh sini kak fink tepek segala aktiviti yang penuh dengan majlis majlis ilmu di sana
antaranya adalah pelajari solat jama' dan qasar, ceramah dan kuliah agama, qiyamulail..
zikir dan selawat, soal jawab bersama ustaz, makan malam kesyukuran dan shopping!




bila hati dah tercuit mesti nak tahu harga kan? ok tak payah susah susah nak fikir
meh nak share cara nak join Pelayaran Islamik ni..pertamanya kenalah pilih pakej
korang scroll down jer untuk lihat segala pakej yang ditawarkan ikut bajet sendiri
tak payah pening pening..ni kak fink dah letakkan berserta gambar sekali dekat sini


amacam? banyakkkk kan pakej menarik yang di tawarkan untuk Pelayaran Islamik ni..
segalanya akan di lakukan di atas cruise tu sendiri..kecuali aktiviti shopping tu la kan..
cruise akan berhenti di Phuket dan Krabi untuk korang turun dan membeli belah di sana
sekali 2 tempat korang dapat pergi melancong..jalan jalan tengok tempat orang..bestkan!

aktiviti ilmu ni lain dari yang lain..di atas kapal bersama sama saudara muslim kita
sambil sambil tengok sunset..sunrise..dapat berqiyamulail ramai ramai...teruja tak?
dah nama pun Pelayaran Islamik haruslah makanan yang disajikan tu pun Halal
nak risau apa lagi kan? ada penampilan khas para finalis Pencetus Ummah juga tau



korang pun boleh hadiahkan percutian ni kepada mak ayah..ulangtahun perkahwinan
suprise hadiah harijadi untuk pasangan..untuk syarikat syarikat korporat pun boleh..
mesti akan lebih manis untuk mereka mereka yang tersayang ini dapat merasai
percutian bersama di atas kapal secara islamik bermula 1 februari - 4 februari 2015

masa ni cuti umum..so tak perlu risau..ala camner nak cuti nanti..tarikh tu dah ok..
ni lah masanya..kita dapat muhasabah diri sambil belayar selama 4 hari 3 malam..
boleh lah dikategorikan juga sebagai pelayaran ilmiah kapal mewah di tengah tengah
lautan samudera bersama sama dengan para penceramah dan ilmuwan yang terkenal..


untuk makluman korang sebahagian daripada harga pakej ni akan disalurkan kepada..
anak anak yatim, tahfiz dan juga fakir miskin..seriously ohsem sangat pelayaran ni
direncanakan sangat indah..tengok sajer sambutan untuk pelayaran sebelumnya..
korang akan dapat ilmu agama..saham akhirat..membeli belah..melancong..complete!


tapi korang dah kena pilih sekarang tau sebab takut bilik yang korang nak tu SOLD OUT
sebab dah ada yang sold out..untuk makluman secara terperinci lagi..korang boleh klik
website: Pelayaran Islamik 3.0
facebook: Pelayaran Islamik


Sekreteriat Pelayaran Islamik:
No 2.08, Jalan Prima SG 1,
Prima Sri Gombak,
68100 Batu Caves,
Selangor Darul Ehsan,
Malaysia

 
Telefon:
+603-6185 0010

mesti lagi romantik dapat pergi bersama suami isteri..melancong jadi ibadah
sama sama kejar dunia dan juga akhirat..Allah..seronoknya..



link within

 

Copyright © 2011 Reserved to Pinky Momma Design with love by CikBulat