Pinky Momma

❀✿ PinKy Hearts ✿❀

❀✿ celoteh manis MISS LIBRARIAN ✿❀

❀✿ entry TERKINI Pinky MoMMa ✿❀

Friday, September 19, 2014

Kisah malam hari..nak gelak atau nak simpati!


masa malam pertama dekat Pullman hari tu...abang abang tido katil sendiri..
aku..papa dia..kembar tido dekat dalam..dah pesan dengan diaorang awal awal
abg ngah..abg long tido dekat katil ni..nak tengok kartun tengoklah..pastu tido
mama nak tengok konsert AF kat dalam..tetiba senyap camtu jer..oo tido dah rupanyer

ok lah aku pun lepas konsert AF tu terus lelap..dalam pukul 12 ke 1 pagi tu
tiba tiba aku terkejut sebab abg ngah masuk bilik tepuk tangan aku sambil cakap
ma..ma...boleh tak ngah nak tido dengan mama? muka sedih jer hukhuk..
pastu aku cakap lah..ngah tido lah dengan abg long..camner nak tido sekali?

baby lagi..papa lagi..ngah nak tido mana? sempit nanti..ngah pergi tido ok..
pastu dengan tak de perasaan dan jujurnya dia cakap..ngah tak nak tido sana
abg long kentut busuk..aku yang tengah mengantuk tu macam..haaa apaaa?
abg long kentut busukkkkkk...aduhai ngah..ni mama nak gelak ke nak sedih ni


terus pimpin tangan dia..dah jom..kalau camtu ngah tido atas sofa ni ya..
dia pun baring..aku selimutkan dia dengan comforter yang aku bawa dari umah
eh memang mak mak sangat kan hahaha..siap bawa dari rumah..sebab ni la korang
anak ramai..so memang kena get ready benda ni siap siap..hahaha dasyat mama tu

suami keding slalu bising dengan aku..mama ni kan semua nak bawa..dia aper tau!
kan berguna time anak tersentap tengah tengah malam camni bahahaha..
pasal kentut jer pun tak nak tido sama hukhuk..aduhai anak anak..fenin lah mama
elok jer aku selimutkan..abg ngah tido jer macam biasa..jujur sangat awak ni ngah

tapi aku pun tak sure yer ke abg long kentut ke tak sebenarnya sebab abg ngah ni
bila orang terkiss dia pun dia cakap busuk..macam dia sorang  yang wangi haha
biasalah yang pelik pelik tu memang dia pegang takhta dalam rumah ni..
janganlah kiss dia ke..peluk dia ke..otomatik jadi pemalu pastu claimed orang busuk

pagi tu abg long bangun..aper lagi abg ngah bising abg long kentut busuk..
terbahak bahak dah pagi pagi..kalau bukan kentut, kesian abg long difitnoh haha..



Thursday, September 18, 2014

Pullman Lakeside Hotel & Resort Putrajaya: Aktiviti dan Kemudahan yang ada


ok kita sambung kisah di Pullman Lakeside Hotel & Resort Putrajaya baru ni
kalau korang dah check in sini..nama pun nak santai..berjalan lah 6 beranak
pegang pegang tangan ramai ramai sambil amik angin dan cuci mata di sini
dia ada satu feel yang tak boleh digambar jalan anak beranak sambil gelak gelak



landskap di Pullman ni memang win la..bersih je aku tengok..cuaca pulak redup je
so untuk kaki kaki selfie..kaki kaki instagram hahaha..ni tempat korang..best oo
bawa la power bank korang ke mana mana sebab kompem habis battery nanti
kawasan dia besar untuk korang jalan jalan..setiap block landskap dia berbeza..


plus masa aku check in tu dapat complimentary ice cream for 2 kids..whoaa
ok mari bawa anak anak makan eskrem free..dah penat jalan kita makan eskrem
boleh tahan besar la sebab abg long dengan abg ngah tak dapat nak habiskan
sebab dia letak dalam gelas yang besar gitu kan..mak pak pun boleh tumpang


  kalau dah sampai sini mestilah budak budak tak sabar nak main main air..
kiteorang pergi pantai buatan dulu..sebelah Pullman tu jer..tak jauh pun jalan
abg ngah nampak jauh terus buka selipar hahaha..nampak nau tak sabar dia tu
abg long nampak air terus terjun..masing masing dah lupa diri masa ni..



abg ngah puas suruh mandi tak nak..lagi teruja tengok pasir..tapi ootd dia..
siap pakai swimming cap..kahkahkah beriya sangat tapi tak mandi..kompius mama
masa ni ramai kot pengantin datang amik gambar outdoor..dalam 3-4 couples
tapi anak anak aku rileks jer..tak heran dah pengantin tu..selamber je lari lari haha


lepas tak lama tu papa dia cakap..dah dah sambung mandi dekat swimming pool
sebab kat situ boleh duduk huhu..selesa lah sikit..lagi pun air ok sikit dari pantai ni
anak anak dengar swimming pool..berlari masing masing naik atas..tingkat 2 jer
1 block dengan bilik kiteorang..di lotus juga..senang nak balik bilik nanti..



sampai sana..kembar tido..wahhh legaaa nyer..mungkin sebab pool tingkat 2 kan
so macam berangin sepoi sepoi bahasa gitu..dua dua lelap..sukalah apak tu..
abang abang masa ni dah terjun dulu..tak risau sangat sebab tak dalam pun..
haa mandi lah korang sampai kecut kecut tak nak naik..kasi penat penat badan..


mama dengan papa baring baring dekat kerusi..sambil borak borak masa depan
eh bukan senang dapat time berdua camni..dah la sekarang duduk jauh hukhuk..
so bila dapat berdua..dapat gurau gurau..dapat bahan membahan..kutuk mengutuk
itu best! masa aku pergi tak ramai orang kot..kolam tu anak anak je yang mandi


eh soooo tenang lah sangat..tak macam setengah tempat..asal swimming pool
mesti penuh kan..terutama musim cuti sekolah..di sini alhamdulillah tidak..
misi untuk bercuti secara santai tu mencapai objektif la kiranya hahaha gituuu
kiteorang tak pergi pun dekat pool yang dewasa punyer..duduk dekat kids area je


bila dah penat mandi mandi..boleh juga lepak di kids room untuk indoor game
ni apak yang terlebih main masalahnyer ni..dulu kecik kecik tak merasa ye pa
papa dia seronok sebab kan abg long dah besar...dah boleh buat kawan main dia
tu yang dia seronok tu..adik adik kembar mama juga yang kena tengok kan


tak aci sangat ni..masa ni kembar pun layan perasaan sendiri je..tak buat perangai
main ketuk ketuk lah..main soft toys..banyak sangat mainan berterabur sana sini
sebelum kiteorang sampai memang dah bersepah sana sini huhuhu..jujur pulak
mungkin staff dia boleh lebih rajin untuk susun atur mainan yang ada di sini..



oo ya..hari tu kami dapat complimentary breakfast di B's restaurant tingkat 1
untuk 2 adults..2 kids..so far makanan di Pullman memang sedap sedap..terbaik
dinner..breakfast semua menepati citarasa..terutama untuk roti roti ni..sedappp
banyak pilihan dari segi menunyer..jus nyer..anak anak lagi happy bab makan tu..


untuk kembar..bubur ayam pun ada..tak risau sangatlah bab makan di sini
sama level dengan bilik dengan kiteorang..tolak jer stroller diaorang ke sana..
dari pukul 6.30 pagi - 10 pagi untuk breakfast..kami pergi dalam pukul 8.30 camtu
tak ramai orang pun masa ni..boleh take sweet time untuk makan makan pagi..


ok tu jer nak share dengan korang segalanya tentang Pullman..semua dalam tu
kami tak keluar pun ke mana mana sejak check in hikhik..situ dah menenangkan
kalau ada rezeki lagi..yes Pullman akan jadi pilihan lagi selepas ni..tak puass..
thanks Allah untuk rezeki ni..bila berjauhan dengan suami..saat ni sangat dihargai


boleh klik entry bilik di Pullman untuk mereka yang tak baca lagi semalam..
sekarang semua orang dah start rindu papa hukhuk..anak anak..mama dia ok hahaha



Wednesday, September 17, 2014

Pullman Lakeside Hotel & Resort Putrajaya: Apartment room yang super selesa


ok bersiaran selepas beberapa hari merehatkan badan dan fikiran yang penat
percayalah bila cuti sekolah..orang yang paling happy bukan anak tapi mama dia
rutin aku as mama anak 4 sedikit slow motion berbanding bila hari bersekolah
sorang sorang handle anak..penat dia tuhan je yang tau..eh nasib laki pun tau kahkah


so suami keding baik hati nak bawa isteri gedang dia berehat rehat..santai santai
check in ke Pullaman Lakeside Hotel & Resort Putrajaya untuk kedua kalinya..
dulu celebrate anniversary kat sini..pergi untuk makan makan jer..tapi 1st time hari tu
dah jatuh cinta..cakap dengan suami..one day kita kena datang sini lagi pa..



makanya cuti sekolah kali ni..alhamdulillah ada rezeki lebih..maka disini kami
hati dah seronok start dari check in dengan layanan staff yang sangat baik..
bila masuk bilik jer..abg long dan abg ngah dah jerit jerit cakap..bestnyer mama
alhamdulillah kami dapat bilik apartment yang sangat besar..ada kitchen..hall & room


siap bagi extra bed..rasa nak nangis terharu..serius sangat selesa..ok dari hall tu
kita masuk ke bilik..katil king size yang empuk..bilik ni besar..jangan risau ada tingkap
disediakan juga meja kerusi untuk menulis dan bilik air pun dalam bilik ni sekali..gitu
katil pun selesa untuk aku,suami dan Double QD sekali..abang abang katil lain



dalam bilik air semua ada..disediakan tempat menggosok..yoga..dressing table..
semua dalam tu sebab bilik air dia besar..ada wet and dry area la kiranya..
saper suka selfie memang sesuailah bilik air ni dengan korang..cermin merata rata
tapi ahkak fink tak selfie pun dalam ni bahaha..ahkak fink dah lama pencen..



kitchen pulak semua ada..tak perlu risau sebab segala kelengkapan macam
periuk..pinggan..cawan..gelas..mangkuk..coffee maker..peti ais..air masak..
air 3 in 1 dari kopi..teh..tu semua ada..pilih jer mana suka..tak menjadi masalah..
macam aku hari tu bawa sambal udang..boleh la nak panas panaskan lauk..



disebabkan percutian kami memang hanya untuk bercuti rehatkan badan..
memang dah plan..tak nak keluar malam..sebab tu aku masak awal awal dari rumah
biasalah mak mak sangat sekarang ni..makan malam sambil layan akademi fantasia
anak anak pun selesa..perut kenyang..golek golek dalam bilik..mak pun senang



ooh yer..Pullman dia banyak jenis kategori blok..ada jasmine..rafflesia..tanjung
dan bilik kami dari blok lotus..bilik pun ada banyak kategori harga..ikut bajet korang
start dari superior, deluxe, deluxe balcony, executive room, apartment 1 room
apartment 2 rooms dan suite..kami dapat yang apartment 1 room tu..tak sangka hukhuk


tengah malam tu suami keding siap masak maggi dengan air kopi..amboi
santai sangat ni..lapar ye bang duduk hotel..berkali kali makannyer bahahaha
ok tu baru bilik..nanti aku share aktiviti yang kiteorang buat sepanjang di Pullman ni
saper yang memang cari tempat santai santai dengan servis 5 star..cek it out

website: Pullman Lakeside Hotel and Resort Putrajaya
alamat: Pullman Putrajaya Lakeside
No.2, JalanP5/5, Presint 562200 Putrajaya, Wilayah Persekutuan, Malaysia
Tel. +60 (3) 8890 0000

ada kisah tak jangka dengan bilik ni..mungkin rezeki anak anak..alhamdulillah
korang boleh survey harga tru website dan agoda ok..


Friday, September 12, 2014

flexWorkLife: Come back untuk mommies yang ingin bekerja semula


baru ni di One Utama ada event dari Urban Mom..talk show yang menarik..
untuk mommies yang nak buat come back untuk bekerja macam dulu semula..
kebanyakan mommies yang pada awalnya semua bekerja..tapi bila ada anak..
ada sesetengahnya yang terpaksa berhenti untuk fokus sepenuhnya pada anak kan


tapi bila anak dah besar sikit..rasa nak start bekerja balik..dalam masa yang sama,
risau tak ada saper yang dapat jaga anak..waktu kerja yang tak menentu lagi nanti
ok sekarang mommies semua tak perlu susah hati tau sebab dah banyak syarikat
yang mengamalkan sistem flexi work life..antaranya Sunway, TM, Maybank..


korang pernah dengar tentang flexWorkLife.my? ini adalah satu organisasi yang
membina rangkaian majikan dan calon untuk mengoptimumkan integrasi kerja 
dan kehidupan sambil memaksimumkan kecekapan kerja dan semestinya untuk
meningkatkan penglibatan pekerja supaya bilangan lelaki dan wanita seimbang
 

korang boleh klik website
flexWorkLife.my untuk lihat majikan yang mengamalkan
cara kerja yang fleksibel dan juga di sana ada kajian kes, kisah kejayaan dan  
peluang pekerjaan yang di tawarkan di sana..haaaa menarik tak? contohnya
ada yang menawarkan childcare untuk anak anak staf..mudahlah ibu nak pantau anak

dekat dengan mereka kan..tak perlu risau nak cari pengasuh jauh jauh..memudahkan
korang klik jer jawatan apa yang kena dengan bidang..di bawah tu akan nanti..
korang akan nampak work-life yang syarikat tu amalkan..haa menarikkan..
lepas tu macam biasa kalau bersesuaian..boleh terus klik APPLY..mudah sangat..


apa yang aku tertarik masa talk show di One Utama yang di hadiri oleh para panel:
1. Ms. Salika Suksuwan, Head, Industry Partnerships, Talent Corporation Malaysia
2. Ms. Nisa Hidayah, Talent Acquisition Specialist, Standard Chartered
3. Ms. Pauline Teo, HR Analyst, BASF Asia-Pacific Service Centre Sdn Bhd

macam yang cik Nisa tu cakap..bila ada anak..kita perlukan ruang masa bekerja
nak pump susu..peti sejuk untuk penyimpanan susu..tak boleh nak stress sangat
yer la kalau stress asyik kerja dan kerja..pengeluaran susu akan berkurangan kan..
macam Standard Chartered tempat dia bekerja ada sediakan moms room..

segalanya ada dalam bilik..dia boleh amik berapa banyak masa duduk dalam tu..
untuk dia pump susu..tak kisah berapa kali pun nak masuk..tak de halangan
dia boleh bekerja dengan happy work life..tak semua majikan faham tentang ni
ada setengah tempat..kita nak pump susu pun kena pump dalam toilet ok..huh..

bila segala kemudahan di sediakan..kita happy..kerja pun senang diselesaikan
emosi dan persekitaran di pejabat sangat sangat memainkan peranan dalam
peningkatan kualiti kerja kan..macam aku..dengan anak 4 yang masih kecil
aku memang prefer kerja dari rumah..senang boleh handle anak..anak kecik lagi

klik gambar untuk lebih lanjut
ada syarikat yang membolehkan kita kerja dari rumah..cuma kena cari lah korang
kalaulah ada syarikat baik hati yang nak ambil aku kerja tapi dari rumah..aku nak!
zaman mencabar sangat sekarang ni..semuanya duit..boleh kita jana pendapatan
boleh tolong tolong suami..ada ke yang nak amik graduan business study ni?

at the moment..aku cuma jana pendapatan dari blogging and online bisnes jer..
satu hari nanti kalau ada peluang daripada mana mana syarikat yang ada offer
dengan duduk di rumah pun boleh buat duit lagi..semestinya kak fink terima..
so mommies yang nak start bekerja dan ready untuk berkerja semula..boleh klik:


website: flexiWorkLife.my
facebook: flexiWorkLife.my

moga usaha murni flexWorkLife akan mendapat sambutan lebih banyak
syarikat yang dapat menawarkan suasana kerja fleksibel terutamanya untuk wanita



Thursday, September 11, 2014

Mampu hilangkan stress..oh serius mampu!


aku kalau badan rasa macam penat sangat kena amik kopi atau coklat
sanggup pergi petronas ke..shell ke tapi bukan isi minyak tapi nak beli coklat
sebab kedai runcit coklat dia tak berapa best bahaha..ok nampak macam beriya
petrol pump semata mata untuk choc hunting..eh tapi kisah aper kan..janji dapat

tapi bila Double QD dah makin melasak ni..agak payah nak ke petrol pump
semata mata nak pergi beli coklat..nak dukung 2 orang sekali..ok fikir seploh kali
makanya meh lah main masak  masak coklat di rumah jer..yang mana senang jer
rumah memang tak de oven ataupun microwave..tapi pemanggang ajaib ada huhu



pergi kedai kek..beli tepung pre mix perisa apa ko nak..coklat..vanila..red velvet
masukkan 3 biji telor dengan minyak..kacau kacau sampai sebati semuanya..
masuk terus dalam pemanggang ajaib..sebelum tu sapukan sikit minyak ya
pastu tutup pemanggang dan bakar pada api paling kecik..selama 15 - 20 minit jer


taraaaaa dah siap..boleh makan ramai ramai dengan anak..tuang coklat sikit
pastu anak akan cakap..wahhh hebat la mama kahkahkah..hati berbunga bunga
appreciation daripada anak memang mampu buat stress ko hilang serta merta yer..
lagi rasa nak terbang bila papa dia call..anak cakap..mama masak dasyat hari ni pa


padahal mama ko buat kek macam goreng telur..sebab bahan dia 3 ketoi tu jer
selamat mencuba..entry makan lagi hari ni..haihhh



link within

 

Copyright © 2011 Reserved to Pinky Momma Design with love by CikBulat