Pinky Momma

❀✿ PinKy Hearts ✿❀

❀✿ celoteh manis MISS LIBRARIAN ✿❀

❀✿ entry TERKINI Pinky MoMMa ✿❀

Tuesday, August 26, 2014

Kes Buli di sekolah..amboi..amboi..amboi..


memula kak fink sabar bila anak kena buli..yer la aku tahu budak ni ada nakal dia
kalau tak nakal..tak budak lah kan...tapi aku tak jangkakan buli sampaikan
abg long boleh cakap dari mulut dia..dia tak nak pergi sekolah..eh apakah?
dia dah cakap dengan aku khamis lepas tak nak pergi sekolah..aku cakap pergilah

awak bukan semput pun..lagi pun duduk rumah bukan buat apa pun..
kang nanti bergaduh dengan abg ngah jer..dia dah buat muka sedih masa ni
tapi aku buat biasa jer la..tak de lah syak apa apa..tapi petang khamis tu..
masa dia turun kereta..aku tengok belakang baju dia..ya Rabbi..ni kenapa ni


kena lecak pun tak teruk camni abg long..nak menyental kang satu hal..
dah la baju putih..camni punyer kotor..awak buat apa kat sekolah ni..haishh
barulah dia buka mulut..sebenarnya dekat sekolah..abg long selalu kena buli
tadi abg long nak makan masa rehat..tetiba D bukan nama sebenar tuang air milo

dekat belakang baju abg long..lepas tu dia gelak gelak..hoihhh ni dah kenapa ni
kecik kecik dah mental..aku cakap lah..dia tertuang ke? abg long cakap tak lah
dia memang sengaja tuangkan air milo tu..dialah budak yang suka tumbuk perut
aku macam..whattt?? tumbuk perut? kenapa abg long tak cerita dekat mama?

mula la kan..ni dah kenapa ni..ko ingat abg long tu pokok ke..nak tumbuk tumbuk
yang lebih rasa macam nak tukar hijau bila abg long cakap dia tumbuk setiap hari
ya Tuhan..kenapalah nak awak tak balas dia..cuba korang bayangkan..satu hari tu
dia bertahan dengan baju melekit sampai balik sekolah..terseksanya anak aku..


patutlah dia beriya iya tak nak pergi sekolah..rupanya ada benda terjadi..
selama ni aku sabar jer..bila dia cakap..pensil dia tak de..duit dia kena paw
botol air pecah..tapi bila ko dah tumbuk perut anak aku tu hari hari..eh lebih ni
plus abg long memang ada asthma..bukan asthma biasa..asthma dia memang teruk

aku tekad sangat nak pergi sekolah esoknyer tu..betapa gigih angkut kembar
dah la pejabat tingkat atas..wuuu rasa nak nangis kendong kembar kiri kanan
 semua ko kena handle bila PJJ dengan laki hukhuk..serius rasa nak nangis..
anak yang kena buli..mak yang stress hokayy..naik nak jumpa GB atau PKHem..

tapi dah petang kan..mana ada GB..mana lah ahkak tau..ok jumpa cikgu displin
tapi lepas nak tunjuk gambar dekat cikgu pun cikgu tak nak..nak bagi nama pun
cikgu tak nak juga..dia cuma cakap..ni kes biasa..nanti saya selesaikan..hukhuk
ok sebagai mama..jawapan tu jujur la aku kecewa..balik la kendong kembar..


so balik tu call husband..rasa nak nangis..ok hari isnin tu ke sekolah lagi..
selepas dibincang dibincang..petangg tu aku tak sabar nak amik abg long..
sebab nak tanya dia..apa action yang cikgu amik..dia cakap cikgu displin panggil
dan tanya siapa yang buli dia..terus pergi kelas budak tu dan panggil keluar..

lepas tu cikgu suruh dia masuk kelas balik..cikgu bawa budak pembuli ke pejabat
tapi tak tahu apa yang cikgu buat..bagi kaunseling ke? call mak ayah dia ke?
abg long pun tak pasti sebab dia dah kena masuk kelas..pastu aku tanya dia..
budak tu ada tak tumbuk tumbuk lagi..dia cakap dah tak de ma..pandang jer..

ok hari ni selasa..pun aku tak sabar nak tunggu petang ni camner..buli lagi ke tak
at least nak kena tengok juga seminggu ni camner kan..kalau tak de tu maknanyer
dah insofff la tu gamaknyer..aku pun ada pesan dengan abg long jauhkan diri dia
nampak je pembuli tu..cepat cepat lari..kot la budak tu insof sekejap je hukhukhuk

terima kasih kawan kawan yang sudi bagi pendapat di facebook..membantu sangat
tolonglah anak anak..pergi sekolah untuk berjaya bukan jadi lagi hawau..mata ke atas



Monday, August 25, 2014

Gambar beraya untuk last entry Syawal 2014..habis gigih dah ni!


kanda tua dapat balik masa rumah ummi (adik) ada buat makan makan hari tu
walaupun sekejap je baliknyer..marilah pa pergi beraya sama sama..quality time kan
orang pertama sampai kajang sebab kanda tua nak balik dah petangnyer tu..
maklumlah sepanjang musimg raya ni..sabtu ahad dia punyer jammm..tepuk dahi


so sila keluar awal awal dan balik awal awal..kalau tak, tekanan perasaan terus
boleh lapar balik duduk dalam kereta jalan kemut kemut camtu..so datang awal
sampai je rumah ummi..dia masak mee kari..dapat tolong sikit sikit jer masa tu
dah nak siap pun masakannya..hikhik bagus bagus..anak anak masa ni buat sepah


jumpa sepupu katanyer..semua minat atomen..haaa sekali dilambakkan atomen
lupa korang nak makan yer..tu puas ajak masing masing amik gambar raya..
kalau tak..memang tak de lah kenangan sepupu di hari raya sama sama..haihh
encit papa jaga anak laaa kan..muahaha..sebab tu kak fink ada masa pegang kamera


double QD masa ni sibuk nak buka bekas kuih raya..dah la bekas kaca..hadui..
dekat rumah mama dia plastik so tak de la risau sangat..tapi rumah ummi kaca
terliur nak makan kuih raya juga..orang baru dapat gigi 2 batang katanyer..
kalau dapat 20 batang tak tau la camner terliurnya..tengok air sejuk pun dia nak


bagi susu dia buang buang je botol..amboiii perasan dewasa sangat ni..
rambut pun padang jarak..padang terkukur lagi..ada hati nak minum ais tu..
tu belum lagi tengok mama suap abang abang mee kari..habis tudung kena tarik
apak dia sedap lah..makan atas meja..dah borak lupa bini kena buli dengan anak



sampai kena berdehem dehem...dah ke sudah ke belummm tuuuuu hahaha
cepatlaaaa i nak makan ni abeng..baru lah nak bangun dari meja tu..chaitt sangat
kalau tak berdehem..mu borak kemain lagi abeng...tengok tudung i senget benget
ok dah tu jer gambar raya yang mampu di paparkan untuk tahun ni..habis gigih dah ni

atok cakap..rumah ko yong kaler kelabu..adik ko merah..pening aku..
amboiii atok..baru la kontemporari..cream kalu nanti dah tiru atok pulak hukhuk



Thursday, August 21, 2014

Kelahiran Kembar: Entry Khas


tetiba sangat ada entry khas sangat ko kak fink hari ni muawawa..tangan di dada..
sekadar entry throwback yang perlu dikenang..eh hari ni 21 Ogos..maknanyer
dah setahun lah Double QD..tapi bukan nak citer pasal hari jadi sangat hari ni
cuma nak berkongsi kisah seorang mak beranak kembar sepanjang setahun ni..

serius aku cakap masa mula mula kembar lahir..bila jalan di shopping mall
akan ada orang tahan dan tanya..kembar ke? huaklohhh demoooo..soalan apakah?
tapi tak pe..mula mula tu rasa macam best nak layan..tapi bila dah banyak kali 
kena tahan..kena tanya..sampai melambatkan urusan yang penting..itu ada pening

selalunyer makcik makcik atau ah so ah so yang suka tahan..ada tu siap nak main
eh alamak makcik..saya nak cepat..makcik boleh agah agah lagi kat depan stroller
bahahaha..adoii kalau dikenang memang kelakar..mungkin mak mak kembar lain 
pun ada lalui pengalaman kena tahan camni kan..kadang rasa nak cepat cepat ke kete


antara adik dengan abang..perangai tersangatlah tak sama..walaupun kembar..
adik ni stok nakal nakal..dia yang akan dapat buat dulu..merangkak..duduk..
memang dia yang leading..nanti tak lama lepas tu baru lah abang chik pulak buat
abang chik macam cool sikit..sopan dan pasif dari adik dia..tapi kuat nangis..

kalau kata bagi susu..dia baring dan habiskan susu tu sampai habis..tapi adik..
dia minum sekejap pastu dia amik botol tu tuang tuang susu kat lantai..hukhuk
pastu dah puas hati lekitkan lantai..baring balik minum susu..eh aper ni? aper ni?
kepuasan apakah yang cuba di tonjolkan..mama memang kena stand by wet tissue

kalau dia tak main tumpah tumpahkan susu..bila dia tengok abg chik tengah menyusu
tanpa rasa bersalah..dia buang botol dia..amik botol abg chik, masuk dalam mulut dia
ewah..ewah..ewah..ni kenapa dengki sangat dengan abang awak ni..susu tu sama jer
dah melalak orang tu..puting pun sama..puting dia tak nak..amik puting abang dan hisap

tak pe lah nak..tak sama pun tak pe..janji sayang satu sama lain..tu penting..
kalau adik susah..abg chik ada untuk back up..camtu juga sebaliknyer..baru cool
hari ni nak cucuk setahun dekat KK..please jangan demam..please jangan cranky..
mama sorangggg..tolong bagi kerjasama teragong kembar kembar sekalian..

tenkiu untuk semua yang likes..komen di FB..di instagram..yang doakan..tenkiu
nanti dah besar..mama fink tunjuk dekat QDs ya..labayuu aunties shemua..



Wednesday, August 20, 2014

Kelahiran Kembar: Patutnyer kita yang marah dia..ni dia pulak yang marah kita..


aku sekarang ni suka update lelaju dekat instagram..blog ni selalu peram peram dulu
plus instagram boleh rakam walaupun hanya 15 saat..jadiklah dari tak de ye dok..
so bila kembar dapat kepandaian sekarang suka memanjat tangga..harus dirakam
dulu masa dia baring jer..ko cakap..bila lah nak besar ni..tak sabar mama..kannnn

pastu bila dia dah meniarap..ko cakap pulak bila la nak merangkak ni..tak sabar mama
boleh jalan jalan dalam rumah..asyik meniarap je boring mama tengok..haishh
selalu rasa bagi pihak anak..bila dia dah start merangkak..tetiba ko pening pulak..
adehhh..dah sampai ke dapur merangkaknyer..hitam ler baju nanti..hari tu nak sangat

pastu ko bising lagi..bila laaa anak mama ni nak berjalan ni..amboi mama tu...
tapi bila dia start panjat tangga..ko dah urut dada bahahaha..hari tu nak sangat..
aku pulak sekarang ni tak beli lagi pagar kat tangga tu..adehh..bertabah la kena hadap
kejap kejap naik tangga..kejap kejap..dah sampai atas..tukang jerit abg ngah..

mamaaaa...tengok adik ni...abg ngah kan mandor..tolongnyer idok..jerit jer lebih
dah terlari lari mama dari dapur..kadang nak berak pun tahan..risau anak naik tangga
dah naik tangga tu tak pe lagi..ko joget joget dik atas tangga tu..adeh la..tak takut
kalau terjatuh kang..yang nangis tu nanti mama...mama ni sajer tak nak kurus tau..

kalau ikutkan senaman jaga anak dari pagi sampai malam..memang patut kurus
haihh keje dulu pun tak dasyat camni...duduk jer depan pc huhuhu...ni tak tentu arah
bila ko lari lari nak nak dukung dia..dari jauhhhhhh dia dah bantai melalak..adeh..
dia pulak marah kita angkat dia..patutnye kita yang marah dia kasi kita penat kan..

ni dah terbalik ni..dia pulak yang hover hover..mama nak amik gambar je la
tengok tu..kalau adik naik..abang pun wajib folo belakang..mata ke atas




Tuesday, August 19, 2014

Riuh rumah adik bradik datang berlonggok walaupun di hari kerja


adik bradik tak ramai pung..iols 3 bradik jer ekeke..bila dah besar macam sikit 3 orang
2 dah berpunya..1 lagi tu belum berpunya secara sah..tapi not available muahaha..
walaupun sikit tapi bila sorang sorang buka mulut macam tertelan speaker..hoih bingit
ni stok stok melaka jenis cakap tak reti nak rendah kan volume suara..terpekik pekik..

kalau orang tak tau..lorrr gaduh ke tu..padahal bercerita..adehh dasyat sangat..
disebabkan ummi tak kejer..dan ayah jo pun masih bercuti lagi..makanya..
datanglah mereka di hari bekerja...walid pun direct dari opis jer..lapar sangaat
sampai rumah terus tanya..awak masak aper..hishh..apa ni masuk masuk dapur orang


salam pun tidak..kongajar sangat ni hakhak..nak datang dengan gepren tapi gepren keje
ok kakak fink masak soto jer..mula mula nak masak nasi tomato tapi nerbes datang
aku kalau ramai ramai nak datang..dia ada satu penyakit tak reti nak agak sukatan tu
kompiden level tetiba jadi tak tinggi hukhuk..pelik betul la perangai kan..haish

terus tukar menu masak soto..soto memang kompiden..sebab dari dulu terror kahkah
buat mihun dengan nasi impit..wahhh rasa macam dah habis fantastik dah tu..
buat air teh o anggur ais..wahhhh...senyum kak fink tengok adik bradik makan..
sedap lah kot..ke lapar aku pun tak pasti..hahahaha..janji ada bunyi sendawa kan..


anak anak apa lagi..lepas isyak tu masing masing pakat main bunga api lagi
tolonglah stok bunga api aku banyak sangat..main main pun tak habis lagi ni
dah nak habis syawal dah ni hukhuk..apak ngan mak mak layan hindustan kat dalam
atok dah golek golek ngantuk..huhuhu penangan soto anak sulungmu kan tok..


alhamdulillah..dapat masak dengan jayanya untuk adik bradik dengan kembar..
walau mulanya tu macam mencabar..baru nak menumis..dia nangis nangis kat depan
baru nak hiris hiris..kembar dah panjat tangga nak naik atas..terjerit jerit abg ngah
tahun depan harapnyer dapat makan makan dengan ipar ipar kesayangan di ganu..

tengah malam baru adik bradik balik..tu pun lepas atok bising..
oitt balikk dah malam!..budak nak tido..orang melaka khennn..oii je diaa hahaha



link within

 

Copyright © 2011 Reserved to Pinky Momma Design with love by CikBulat