Pinky Momma

❀✿ PinKy Hearts ✿❀

❀✿ entry TERKINI Pinky MoMMa ✿❀

Tuesday, June 30, 2015

Butter Bread Pudding Rita Rudaini menggunakan Pemanggang Ajaib..Amboi Sangat Ni!


sebenarnya banyak entry lagi peram dalam draf tapi kak fink dulukan yang ni
sebabnya entry lain kena berfikir sikit bahaha..entry makanan lebih indahkan
aku ni jenis tak pergi bazaar ramadhan..tak sanggupppp beramai ramai di situ
dengan kembar..dengan abg ngah yang terlompat lompat tu..eh lupakan jer la

tapi tekak teringin juga nak makan benda manis manis sikit masa berbuka
so ternampak bread butter pudding ni masa scroll instagram hikhikhik..
makanya petang lepas amik abg long dari sekolah..terus teruja nak buat..
bahan bahan senang sajooo uols..meh tengok resepi dekat bawah ni:


bread butter pudding:
3 - 4 cawan susu segar
4 biji telor
5 - 6 sudu gula pasir
1 sudu kecil esen vanilla
sekotak kecil kismis atau badam 
12 keping roti potong
sedikit butter

cara caranya:
blend semua bahan..susu segar, telor, gula pasir & esen vanilla tadi dalam blender
kak fink tak de mixer..guna blender pun boleh huhuhu..janji sebati dan sekata uols
pastu susun roti potong tadi dalam pemanggang ajaib..potong kecik kecik..
roti tu aku sapu dulu dengan butter..kasi lemak lemak sikit rasa dia nanti..


sebelum letak roti dalam pemanggang ajaib tu jangan lupa salutkan dengan butter
supaya nanti tak melekat dan lebih garing rasanya..lepas tu tuang bahan yang diblend
taburkan kismis merata rata dalam pemanggang ajaib tu..bakar selama 30-45 minit
dah siapppp uols..lepas tu jangan lupa sos kastard untuk rasa lebih lelemak mihihi

sos kastard:
3 - 4 cawan susu segar
2 sudu tepung kastard
3 sudu gula pasir
1 sudu kecil esen vanilla


aku blendddd juga semua bahan bahan atas ni...lebih senang nanti tak berketul
kacau selalu masa atas api  tu ya..api kecik jer..tak lama pun masa masak sos ni
ada la dalam 10 minit jer..sampai dah agak likat tu dah ok la tu..jangan pekat sangat
lepas dah masak sejukkan dalam peti..baru nanti nak makan sejuk jer dekat tekak tu


dah siap semuanya..boleh la dihidangkan dalam pinggan bersalut dengan sos kastard
lagi nak heaven..marilah letak eskrem macam Rita Rudaini buat hakhakhak..
masa berbuka tu..abg long makan dia cakap..ya Allah mama sedapppnyerrrrr..
boleh meniaga la macam ni..gelak kepit kepit please mama..oh puas hati anak suka

tenkiu kak Rita..eskrem tu memang buat sedap kecur kecur gitu..
imaginasi jangan hover sangat masa baca tu..korang puasa tak hahaha



Friday, June 26, 2015

Courts Setapak: Sales Hari Sabtu besar besaran dari serendah RM1


korang nak bagitau berita gembira ni..sempena re-opening Courts Setapak
esok..ya esokkkkk hari sabtu ada dibuat sales secara besar besaran..
jangan tak percaya kipas baru RM9 sahajaaaa ok korang..tapi 1 unit 1 buyer
tak boleh borong pulak banyak banyak dan semestinya haruslah cash


ada lagi banyak barang yang ada untuk sales esok..antaranya tab Samsung
tab Samsung baru RM264..laptop ACER RM675..huwarghhh murahnyaa
tapi kena cash ya korang..terhad untuk 20 unit sahaja..so kena datang awal
sebab sales ni bukan setiap hari ada..saper nak kena grab cepat cepat esok


hanya di Courts Setapak ok korang..semalam kak fink berpeluang ada di sana
seriusss cantik Courts Setapak sekarang sebab dah berwajah baru uols..
sebesar 52,000 kaki persegi dengan dekorasi dalaman yang segar dan cantik
lebih teratur dan perkhidmatan pelanggan yang selesa bila berada di sana


banyak sangat konsep baru dalam Courts Setapak antaranya seperti
Your Furniture, Your Bedding, Cool Zone Plus, Ultimate Screen dan juga
pelbagai Aksesori IT terkini untuk setiap gajet yang terdapat di Courts..
so korang tunggu apa lagi..esok boleh start cuci mata sempena nak raya ni

gambar diatas ni salah satu konsep baru yang Courts tawarkan pada customers
sebanyak 23 style yang lain-lain diorang pamerkan untuk pelanggan diaorang 
5 style untuk ruang tamu dan 18 style lagi untuk bilik tidur..menarikkkk kan?
haa siapa yang nak remodel rumah tu nanti bolehlah datang ambik idea sikit


contoh macam untuk tilam kan..korang boleh pilih nak buat warna apa
segalanya idea tu datang dari customer..Courts boleh hasilkannya tau..
senang jer kan..mesti korang dapat seperti bilik yang diidamkan selama ni
ni contoh warna yang ada untuk korang pilih..rambang mata masa dekat sini


aku suka sofa di Courts sekarang ni sebab dah tak macam design lama
semua design baru..fresh dan sangat modern..ni antara yang berkenan di hati
cantikkan..ceria rumah kalau letak ni..memang boleh dapat idea di sini
dari ruang tamu sampailah ke bilik tidur..semua cantik cantik dan modern


lagi satu nak bagitau semua..bermula dengan pembelian sebanyak RM1000
korang akan layak untuk dapatkan barang seperti handphone pada harga RM1
yer RM1 sahajaaaa..ada macam macam smart phone yang ditawarkan..
contohnya RM1000-RM2000 boleh dapatkan Alcatel Smartphone hanya RM1


para bloggers bersama CEO Courts yang sporting dan baik sangat ni..
so korang tunggu apa lagi..jangan lupa esok di Courts Setapak datang awal
macam nak grab mixer la esok..baru RM79 sahajaaaa..huwarghh dah lama nak
jangan lupa bawa cash tau untuk dapatkan offer ni..hanya pembelian tunai jer


Courts Mammoth Setapak
Alamat: Jalan Genting Kelang, Setapak, 53300 Kuala Lumpur
Telefon: 03-4026 8989
Website: Courts Mammoth

150 orang terawal akan dapat 2 bantal..so jumpaaa esokkk ya!
jangan lupa ambil katalog masa masuk tu..so boleh plan nak amik yang mana



Thursday, June 25, 2015

Minimalace: Butik Baju Eksklusif, Cantik & Pelbagai Pilihan


1st time kak fink masuk butik ni rasa macam selesa dan sangat dialu alukan..
kena ada rasa tu baru kita rasa nak membeli kan..kemas dan tersusun jer..
disambut oleh lady boss butik tu sendiri Puan Fatin Liyana..alahh lembutnya
sopan je orangnya..cantik pula tu..walaupun dah berjaya tapi humble ya



masa masuk masuk jer dalam butik ni dah nampak Kurung Hanna ni dulu..
ni baju kurung tau tapi corak dia korang nampak macam kebaya..sarat manik
manik dia yang buat cantik..timbulll betul warna tu..paling laris warna hitam
tapi warna lain pun cantik juga..hijau..purple..teal dan biru..RM189 sahaja



meh close up dulu design manik yang ada di tangan baju ni...cantikkan
tengok jer la hasilnya bila dipakai dibadan..kain tu 6 panels ya..kembang gitu
ni laaaa adik blogger Ida Baharum..dia dah sawan dah dekat situ masa ni
tak tahu nak pilih yang mana satu..kualiti jahitan memang sangat puas hati


lagi satu ni design baru tau..yang ni pun cantik uols..ada flitted dekat tangan
kain lembuttt sejukkk jer...huwaaa kakak merah jambu dah pening di situ
nak amik yang mana satu ni??? kalau korang pakai ni time raya mesti selesa
tak panas..alahhh sukaaanya..ok tak pe tengok yang lain dulu..yang ni RM239


yang jubah songket ni pun sukaaaa juga haish..sekarang ni aku collect jubah
asal pandang jubah jer macam terjatuh cinta..baju kurung tak pakai sangat
kakak kan tak kerja..pakai baju kurung time ada kenduri jer..lebih suka jubah
kalau pergi event nanti boleh juga sarung jubah kan..senang..harga RM199


yang model ni pakai..boleh buat untuk bertunang..sangat sangat high demand
kalau korang perasan, corak dekat butik ni simple tapi bila pakai nampak cantik
less is more kan..kualiti memang tak perlu dipertikaikan lagi..kak fink dah pakai
rasa memang puas hati lah..ada banyak warna lagi untuk design yang ni..


hujung minggu ni korang boleh datang Butik Minimalace sebab akan ada
launching untuk baju baju sempena koleksi Aidilfitri..nak tengokkk tak?
haaa meh kasi korang teaser dulu..kasi geram geram tengok design dia..
rasanya kalau korang tengok instagram dia pun perghhh memang dah geram..




dan yang palinggggg palinggggg best nak bagitau korang..masa time pergi
butik Minimalace ni jangan lupaaaa mention korang readers PINKYMOMMA
automatik korang akan dapat diskaun dari pihak butik ni..so ingat kod ni tau
mention je readers kak fink..sebut PINKYMOMMA..dapat jimat poket korang


lagi satu nak bagitau..korang kena cepat tau..nanti size tak de pulak ya..
tengok followers dekat instagram dan facebook pun dah berpuluh ribu uols
masa kiteorang datang hari tu pun..online jer dah menimbun hukhukhuk..
so saper berkenan dan nak cari baju raya kenaaa cepattt..nanti habis tak de size


Butik Minimalace
 
Address:
B-9-1 Jalan Serai Wangi, G 16/G Alam Avenue, Section 16 Shah Alam
Telefon: 03-5523 4408
Facebook: Minimalace
Instagram: Minimalace

kak fink punya baju yang camner? biarlah rahsia..tunggu rayaaa tau hahaha
jangan lupa kod: PINKYMOMMA untuk diskaun ok..datang tau sabtu ahad ni!



Tuesday, June 23, 2015

Buffet Durian RM9.90: Hilang rasa mengidam


masa musim durian tu kan..gerammmm kakak tengok orang jual durian ni
nak beli tapi bila timbang dengar harga..marilah pengsan tangan di dahi hahaha
aku ni dah la hantu durian..sebiji tu macam celah gigi jer camner..haishhh
husband cakap..sabar ma..nanti mesti ada buffet durian..so pujuk lagi hati ni


tetiba Bro Framestone roger..ada buffet durian dekat area rumah ni jer
bulan puasaaa kan..durian terus jatuh harga uols..saper nak makan lagi..
aku je yang nak makan hahahaha..panas belakang cerita janji makan dulu
baru ni masa husband balik terus ajak dia pergi situ..jommmm la paaa..


kalau dari tol rawang tu..lepas Jusco ada kedai buah tepi jalan tu jer..
buffet RM9.90..nanti dia bagi korang air mineral satu..wahhh mari terjah
tapi sebabkan masa tu baru lepas berbuka..encit papa cakap kita bungkus je la
tak larat nak  makan buffet..tapi stilll murah..2 biji RM10..3 biji RM20 jer


tengok size buah lah kan..anak anak semua dah excited nak makan durian
dalam rumah ni semuaaaaaa suka durian..hurmmm kenapalah korang suka
mama terpaksa makan sikit jer hahahahaha..kembar pun sukaa..adoiiii..
kalau korang tengok abg long dengan abg ngah makan lagi dasyat ok..


tu pun aku pesan..esok puasa abg longgg..kang panas kang..tak reti nak stop
rezeki malam tu dapat durian semua kuning manis lemak lemak..rezeki sangat
tak de yang buruk atau keras keras..abg long siap pesan nak makan sahur nanti
hishhh sangat..aku baru niat nak makan lepas diaorang tido tetiba anak cakap gitu

terpaksa lah mak pendam sebuah duka hahahaaha..jeling abg long
memang susah ok kalau dalam rumah tu semua hantu durian..



Monday, June 22, 2015

Ramadhan Tahun Kedua tanpa suami disisi sentiasa..PJJ kan


kalau orang lain berkejar kejar nak balik masak untuk husband dekat rumah..
kak fink rilek jer..masa simple simple jer untuk diri sendiri dan abg long
tak de pun pergi pasar ramadhan pun..dah bertahun tahun rasanya tak pergi
makan jer apa yang ada di rumah ekekeke..tak de kuih muih..makan nasi terus


tapi bila husband call hari tu dapat balik minggu ni sebab nak buka puasa
terus capai kunci kereta..start terus pergi jusco beli bahan basah..ecewahhh
kemain ko  kak fink bila laki balik hahahaha..PJJ gini lah..bukan selalu kan
aku memang tak makan udang..macam tak suka gitu sejak mengandung abg long


sampai sekarang jadi macam tak sukaaa sangat dengan udang udang ni
tapi encit papa seafood tu memang kesukaan..oklah meh cari udang untuk dia
cadang nak masak sambal..beli sayur sikit..ayam sikit untuk anak anak..
lauk hari hari memang kena ada ayam untuk diaorang..baru berselera nak makan


tahun ni tahun kedua la kiranya kiteorang suami isteri sambut puasa jauh jauh
bila suami ada anak anak lah yang paling happy sekali walaupun hakikatnya
apak tu lahhh yang paling garang..tak paham betul..apak baring jer dekat depan
semua terus melilit dekat kaki apak la..dekat tangan lah..dada lah..haish..


tapi bagus juga..dapat mak masak dengan aman hahahaha..tak de la jadi tarzan
tahun ni abg long nak puasa penuh tak macam tahun lepas ada juga half day
 so suasana nak berbuka tu lain sikit..ada la orang nak teman makan kan
kalau tahun lepas..aku berbuka sorang jer..syahdu gitu kite tengok nasi hahaha

siap buat air buah kak fink tu laki balik..kalau tak air kosong jer hahaahaha
kalau laki cakap tak sayang..aku sikuuukan ajer hahahahaha



Friday, June 19, 2015

Susu Sejat Penuh Krim IDEAL: Resepi yang Teramat Mudah dikongsi oleh Chef Dato' Fazley Yaakob


dah masuk bulan ramadhan ni mesti ramai yang suka nak cari resepi untuk berbuka
termasuklah kak fink ni..hari hari duduk rumah kadang kadang otak blur nak masak
teringin nak masak menu yang sedap dan tak amik masa yang lama di dapur..
maklumlah ada 4 hulubalang..semua kena cepat..tak boleh lama lama di dapur tu..


baru baru ni kak join dapat join bengkel masakan bersama Master Chef ni..
seorang penyanyi, pemilik cafe, penceramah motivasi dan semestinya abang asmara
haaa mesti korang kenal kan saper yang dimaksudkan ni..semestinya beliau ialah
Chef Dato' Fazley Yaakob..serius sangat humble orangnya..tersenyummm je uols


bertempat di Tesco Mutiara Damansara bersama Susu Sejat Penuh Krim IDEAL
di sini bengkel masakan bersama Chef Dato' Fazley Yaakob sangatlahhh teruja
sebab resepi yang Dato' sediakan tersangatlah mudah dan sedap dengan IDEAL
yang penting lepas Dato' masak jer, kak fink dapat cuba tau..lemak & tak manis sangat


antara resepi yang dikongsikan oleh Chef Dato' Fazley Yaakob adalah seperti
Lempeng Butterscotch Strawberi, Puteri Mandi dan Kek Lemon Vanila Strawberi
semuanya dengan menggunakan Susu Sejat Penuh Krim IDEAL..sangat mudah
yang bestnya hari tu kak fink dapat buku Resipi Koleksi Khas Dato' Fazley..yay!


resepi ni semua adalah memang nukilan daripada Dato' sendiri korang..
bak kata Dato', zaman kecilnya memang dibesarkan dengan susu IDEAL ni..
sebab rasanya yang penuh krim dapat menjadikan hidangan tu sempurna
tak kira untuk hidangan masakan ataupun pencuci mulut..lebih sihat tanpa santan


thanks Dato' share resepi yang mudah ni..lepas ni kak fink share dengan korang
bagi kak fink cuba sendiri resepi ni dulu di rumah ya..sharing is loving kan..
sempat juga bersama dengan Nana Mahazan selaku emcee di bengkel masakan tu
sweet sangat Nana ni..sporting dan tak sombong..thanks Nana for your time..


jangan lupa susu sejat penuh krim IDEAL untuk hidangan bulan puasa ni tau
terima kasih IDEAL for having me ;)



link within

 

Copyright © 2011 Reserved to Pinky Momma Design with love by CikBulat