Pinky Momma

❀✿ PinKy Hearts ✿❀

❀✿ entry TERKINI Pinky MoMMa ✿❀

Thursday, April 9, 2015

Sedondon: Segalanya Sama untuk 4 Hulubalang


ada tak mak mak yang perangai sama macam aku..well typical mak mak  bahaha..
kalau boleh suka nak siapkan anak berdondon..sama jer bajunya..kasutnya..ada?
kalau ada korang memang mak yang adil macam aku hahahaha..semua sama
sebab anak aku jenis tak boleh lain..nanti jeles..pastu tercetus pergaduhan..haihh


kalau kata abg long dapat color biru..abg ngah pun kena biru..tak pun ala ala
kalau tak nanti..kenapa abg ngah punya cantik dari abg long..kenapa itu..kenapa ini
machiam machiam persoalan yang akan ditanya dan ko akan jadi macam..
hehhh bersyukur boleh tak hahaha...susah ok jadi mak ni..tu yang selalu jadi tarzan tu


yang kembar dah tentu arah semua sama..kembar kannn..kengkonon kena la sama
tapi yang abang abang pun kena sama..sebab tu kalau baju aku suka beli miki
tak pun PDI kids..sebab dia ada corak sama untuk budak besar dan budak kecik
kalau tak sama corak pun at least color tu kena sama..kalau tak bergaduh ya ampun


aku dekat rumah memang hari hari baca khutbah..tak kira time..bukan jumaat jer
hahahaha kadang kadang penat baca khutbah dekat anak..aku diam jer..malas
bila anak tanya..aku diam jer..dah marah sangat lettew..pastu baru anak anak behave
diaorang tahu aku kalau dah senyap sepi tak kata tu memang marah betul..

tak mudah oii korang jaga 4 hulubalang.. kadang sebut nama penuh
siap binnn aku panggil sorang sorang..saper pernah buat



Tuesday, April 7, 2015

Kelahiran Kembar: Keputusan Akhir Buah Pinggang Double QD


hi korang..lama tak cerita pasal budak kembar Double QD tu..serius busy sangat..
aku tak taulah berapa kali aku kemas rumah sekarang ni hahaha..sampai terlupa
aku tinggalkan 5 minit jer diaorang berdua dekat depan untuk buang air..bila keluar?
segala diapersss bersepah..segala buku semua dah tercampak sana sini..mama terkedu

kalau hari cuti, abg long stress sebab dia yang kena kemas balik hahahha..sabar nak
hari tu awak doa nak adik kembar..ni dah dapat..sabar tau..diaorang memang berpakat
segalanya diaorang buat kerja berdua..pastu siang tak nak tido..nak main jer hukhuk..
dulu masuk buai tido juga..tapi sekarang tak nak..dia gelak gelak je bila kita enjut buai


ok back to cerita buah pinggang Double QD..hari tu aku ada check up dekat hospital
lepas scan 2 minggu..kena datang hospital lagi untuk jumpa PAED..berdebar sangat
aku memang tak sabar nak tau keputusan lepas DMSA dan segala jenis scan tu
masa masuk bilik doktor..terus aku cakap..boleh saya tau keputusan DMSA anak saya

saya nak tengok report..yer aku nak baca..padahal bukan la reti pun bahasa doktor ni
tapi peduli la nak baca dengan mata seorang mama juga..so doktor pun amik report..
aku baca satu satu dari atas..pelan pelan..tahan nafas sebab saspen sangat nak tau
takut keputusan dia menakutkan aku lagi..sebab Double QD kecik lagi untuk semua ni


dan alhamdulillah...nama Qashif Dariys semuanya normal..Qalish Dariys pun normal
baru aku minta doctor explain lebih details..dia cakap anak puan sihat sambil senyum
ikut result dari HKL ni semuanya ok..tak de apa yang perlu dirisaukan lagi puan
masa tu rasa nafas tersekat sekat dekat kerongkong..mata tak payah cakap bertakung

 terflash back masa Double QD kena masuk macam macam alat dari kemaluan
dipaksa beri ubat tido untuk proses rawatan lebih tenang..setiap kali bawa check up
memang diaorang akan nangis..pegang tangan aku kuat kuat seolah olah tak nak 
tapi yer la demi kesihatan anak..walaupun ko tak sanggup kena juga relakan semua tu


sekarang ni rasa syukur yang teramat sangat bila diaorang tak perlu ke hospital
cuma akan ada 1 check up jer lagi lepas raya nanti..lepas tu off terus..leganya rasa
masa dalam bilik tu..doctor cakap, puan datang sorang? husband puan mana?
aku senyum jer..husband saya keje jauh doktor..memang ke mana mana saya sorang je

tiba tiba doktor cakap..ibu kuat..sebab tu anak pun kuat..rasa sebak tu datang lagi
kalaulah doktor tau..aku pun wanita biasa..yang ada waktu, aku memang fragile.. 
tapi saat Double QD disahkan ada buah pinggang sejak dari dalam perut..aku positif
insyaAllah keajaiban tu sentiasa ada kalau Dia izinkan..moga aku terus diberi kekuatan

selagi mama bernyawa..selagi itulah mama akan berjuang untuk anak anak mama
kesat air hidung..hati tisu sangat mama tu..eh comot sangat muka time makan..



Monday, April 6, 2015

Citicars Malaysia: Servis kereta di pusat membeli belah dengan harga berpatutan


tugas mak yang ada anak 4 macam aku ni memang sangat busy..padahal surirumah jer
tapi sebab duduk berjauhan dengan husband..semua kena buat sendiri ya..berdikari..
termasuk servis kereta..tapi bila dah tau Citicars ni dalam shopping mall..wahhh!
ini memang membahagiakan..sambil beli groceries...sambil servis kereta..jimat masa..


macam yang aku pergi weekend lepas..Citicars yang di cawangan Paradigm Mall..
sangat cepat dan teratur..masuk check in kereta..terus staff dia ambil kunci dan park
korang hanya perlu duduk di dalam tempat berhawa dingin sambil santai santai jer
antara servis servis yang aku buat hari tu di Citicars Paradigm Mall seperti di bawah ni:

Montez SR3 Semi Synthetic Engine Oil
Anti-rust
Air Filter Cleaning Sevice
Windshield Washer Top Up
Citicars Signature 26 Inspection Points Check
Vehicle Diagnosis
Citicars Service History Booklet
Labour


settle ni terus buat Tyre Alignment dan Tyre Balancing..haa ni paling penting ya
tak de lah nanti korang pusing kiri..kereta pergi kanan hahahaha..bahaya ok..
so alignment kereta hendaklah sentiasa dalam keadaan baik..kena check tau..
jangan pandai bawa jer tapi kena amik tahu sikit sikit pasal kereta ni..terutama ladies


lepas dah siap semua tu..staff Citicars akan isikan tayar kereta dengan Nitrogen Air..
haaa ada beza tau isi angin biasa dengan Nitrogen Air..kereta akan lebih ringan nanti
bila korang bawa, korang akan rasa lah perbezaan tu..so lepas ni vote for Nitrogen Air
selesaiii semua tu..kereta akan ditest drive dulu..barulah complete proses servis tadi


so far memang aku puas hatiii sangat dengan servis dari Citicars ni..teliti dan selesa..
selesa dari segi layanan..dari segi harga pun tak mahal walaupun dalam shopping mall
harga berpatutan..sekarang ni ada promotion tau..sesaper yang nak grab promo..
cepat cepat call citicars yang berhampiran dengan tempat korang dan buat temujanji


dan..untuk pembaca blog pinkymomma.com ni..kalau korang pergi mana mana
cawangan Citicars Malaysia..bila korang tukar tayar atau buat any pakej servis di situ
secara automatiknya korang entitle untuk FREE Tyre Alignment..FREE Tyre Balancing
dan FREE Nitrogen Air..walaupun korang beli satu tayar jer..korang dah entitle ok..

kod promo: pinkymomma009

untuk info lebih lanjut lagi..korang semua bolehlah terjah segala links di bawah ni..
Facebook: Citicars Malaysia
Instagram: Citicars Malaysia

 Address (HQ):
C-13A-22 Block C Level 13A, Unit 22 Scott Garden Soho Old Klang Road, 
58200 Kuala Lumpur

Telefon No. (HQ):
03-7971 5610
slogan Citicars: Convenience, Affordability, Realibity, Effiency
layanan memang terbaik..staff sangat mesraaaa alam..gud job Citicars Malaysia!



Tuesday, March 31, 2015

Kimball Sos Spageti Asia: Cabaran Masak antara Yasmin Hani & Master Chef Ezani


korang tau tak sekarang ni kan Kimball dah keluarkan sos spageti yang baru.
perasa rendang, tomyam dan kari..haaa citarasa asia sangat kan..lain dari pasaran
kak fink dah cuba tau..serius mudah dan sedap...terutama yang rendang tu..perghh
semudah ABC je korang dah boleh hidangkan untuk breakfast atau dinner nanti


dan hari tu juga kan kak fink berpeluang menyaksikan Kimball Launch di Sogo
ada Yasmin Hani dan masterchef Ezani dalam cabaran masakan spageti..kelakar ok
Yasmin Hani tu memanglah kelakar sangat dan peramah ya Rabbi..serius sempoi
masa dalam cabaran masakan tu..mulut hani jer pot pet..pot pet memasak hahaha..

 
untuk mak mak yang busy uruskan anak macam kak fink ni memang kena cepat
hari tu masa event ni, bawa abg ngah sebagai tester..dia sukaaa sangat sos ni..
siap bertambah 2x..abg ngah ni memang jarang nak makan makan ni tapi yang ni
dia siap bertambah..kalau dia sukaaa tu maknanyer memang kena dengan selera la

 
kalau sos biasa tu kita dah biasa makan..tapi yang ni kena sangatlah dengan tekak asia
orang melayu kan kalau dapat rendang memang terus IN gitu kan..tak pedas tau..
so budak budak boleh makan dengan senang hati..jangan risau sebab dah 2x aku masak
yang tomyam tu rasa masam masam sikit..pun sedap juga..korang cubalah nanti ya..

 
tak perlu dah korang nak tambah apa apa lagi..just tumis bawang macam biasa
letak daging atau ayam kisar..nak letak hot dog sikit pun boleh..gaul gaul macam biasa
perasakan sikit dengan garam..siapppp! eh mudah sangatlah..memang jimat masa.
terutamanya setiap hari di waktu pagi yang memerlukan kita terkejar sana sini kan..


lepas ni boleh masukkan dalam senarai barang yang perlu dibeli setiap minggu
dekat semua pasaraya dan kedai kedai dah ada dah sos Kimball ni..ingat tau ada 3
ada rasa rendang, tom yam & kari...palingggggg aku suka haruslah rasa rendang..
harga pun tak mahal..murah jer..kena simpan stok saat mood tak nak makan nasi ok


untuk lebih lanjut korang boleh lah klik Facebook: Kimball Malaysia
selamat mencuba Kimball rendang, tom yam & kari..

Monday, March 30, 2015

Mustela Malaysia Media Launch di RGB & The Bean Hive


hari tu berbesar hati dapat join 1 event tentang barangan kulit untuk baby
jemputan terus dari Datin Juli yang tersangattttttlahhh baik dan peramah..
thanks Mel & Datin sudi jemput pinky momma di majlis Mustela Media Launch
yang julung kalinya telah berada di pasaran Malaysia..yayy! congrats Mustela!


bertempat di RGB & The Bean Hive Jalan Damai..event dihadiri oleh ramai media
doctor dan trainer daripada france dan semestinya kehadiran Datin Juli sendiri
bertemakan biru dan putih..eh tak sangka sebenarnya terikut tema hahahaha..
sangat best dengan welcome drink yang sedap dari RGB..harus latte menjadi pilihan


kalau ada parents yang tak tahu aper tu Mustela ni..haa meh sini kak fink share
apa yang bestnya Mustela ni..untuk anak anak yang mengalami masalah ekzema
ataupun berkulit sensitif..aku cadangkan korang cuba dan rasa sendiri perubahan
sebab Mustela ni semua produk produknya diformulasikan daripada bahan bahan:

- Tanpa alkohol.
- Tanpa minyak pati.
- Tanpa parabens.
- Tanpa phenoxyethanol.
- Tanpa phthalates.
- Tanpa ekstrak tumbuhan yang berasal dari tumbuh-tumbuhan yang diubahsuai
secara genetik (GMO).
- Tanpa aluminium chlorohydrate.
- Tanpa bahan-bahan yang diperolehi daripada produk haiwan
kecuali produk sarang (madu, lilin lebah, dan lain-lain)
- Tanpa kapur barus, menthol atau kayu putih
- Tanpa triclosan.


ok so mommies tak perlu la risau nak mandikan anak dengan Mustela..
sebab aku dah cuba pada anak sendiri..abg ngah ada eczema dah Alhamdulillah ok
kalau tak dia asyik menggaru jer..kulit kering..tak boleh salah guna sabun ya..
kalau sebarangan sabun..kulit abg ngah akan jadi gatal gatal..kesian sangat tengok..



untuk kembar aku suka sapu cream dia masa pakaikan diapers sebab tak beruam
so pada yang anak senasib macam anak kak fink silalah pergi mumdreams..sana ada
korang boleh dapatkan segala jenis produk Mustela di sana..ada banyak pilihan..
senang kan..sebab dulu Mustela ni tak ada di Malaysia..sekarang dah boleh beli..


thanks again Datin Juli sudi invite Pinky Momma untuk sama sama dalam majlis ni
plus produk dan anak sangat dekat di hati..untuk lebih details tentang Mustela klik:
instagram: Mustela Malaysia
website: www.mustela.com.my

pastikan yang terbaik untuk kulit anak kita..pilihlah Mustela..
terutama untuk eczema..highly recommended!

link within

 

Copyright © 2011 Reserved to Pinky Momma Design with love by CikBulat