Pinky Momma

❀✿ PinKy Hearts ✿❀

❀✿ entry TERKINI Pinky MoMMa ✿❀

Tuesday, June 28, 2016

Program Imarah Ramadan 2016 bersama Alam Flora di Surau Ibrahimiah Kg Batu Muda

Baru baru ni kak fink berpeluang untuk sama sama dengan bloggers lain memeriahkan Program Imarah Ramadan yang dianjurkan oleh Alam Flora Sdn Bhd..Kalau sebelum ni, kami seronok terlibat dengan Program Love Food Hate Waste, tapi kali ni sekali lagi kami rasa keseronokan di dalam  Program Imarah Ramadan yang diadakan di Surau Ibrahimiah Kg Batu Muda


Program Imarah Ramadan ni dimulakan seawal pagi dengan aktiviti gotong rotong beramai ramai di Surau Ibrahimiah Kg Batu Muda..Kak fink kagum dengan semangat dan kerjasama yang diberikan oleh setiap pekerja Alam Flora Sdn Bhd dalam menjadikan Surau Ibrahimiah ni bersih dan lebih sistematik mengikut amalan 5S yang terdiri daripada Sisih, Susun, Sapu, Seragam dan Sentiasa Amal..5S ni merupakan 'housekeeping system' atau sistem pengemasan bagi mewujudkan persekitaran yang berkualiti secara berterusan..

Ni kak fink kongsikan maksud setiap elemen 5S yang terdiri daripada:
  • Sisih: Mengasingkan barang barang yang tidak diperlukan dan membuangnya
  • Susun: Susun barang dengan teratur supaya ianya mudah diambil untuk digunakan
  • Sapu: Bersihkan persekitaran kita supaya tidak berhabuk dan mudah dikesan
  • Seragam: Memelihara tahap kebersihan dan penyusunan pada setiap masa
  • Sentiasa Amal: Sentiasa mengamalkan penjagaan kebersihan yang baik


Mesti ramai nak tahu kenapa Surau Ibrahimiah dipilih sebagai lokasi Program Imarah Ramadan 2016 kan..Surau ini dipilih kerana ianya merupakan surau yang selalu digunakan oleh pekerja pekerja Alam Flora dari pagi hingga malam untuk solat dan membersihkan diri..Yer la depot Alam Flora berdekatan jer dengan Surau Ibrahimiah ni..Kiranya ni cara untuk membalas kebaikan AJK Surau Ibrahimiah yang sering memudahkan pekerja pekerja Alam Flora..



Gotong royong ni merangkumi aktiviti membersihkan longkang, memesin rumput dan menjadikan kawasan lebih lapang dan bersih, mengecat petak kawasan meletak kereta dan motor, memasang karpet baru di dalam surau, menyediakan kerusi kerusi baru untuk kemudahan jemaah yang tidak berupaya untuk solat, menyediakan rak kasut daripada bahan kitar semula, melabelkan setiap barang yang ada di surau untuk kemudahan jemaah, menyusun Al-Quran dan rehal secara lebih tersusun dan kemas, menyediakan signage untuk kemudahan jemaah tuju ke kawasan yang betul dan mengamalkan amalan 5 S di surau ini..



Ni kak fink kongsikan video selepas aktiviti gotong royong dilaksankan..Bersih sebersihnya keadaan Surau Ibrahimiah sama ada di dalam ataupun di luar..Bukan hanya bersih jer tapi kemas dan tersusun berlabel..Memang sangat sistematik..Harapnya para jemaah yang solat di sini dapat mengekalkan kebersihan dan kekemasan surau ini untuk kegunaan bersama..Syabas Alam Flora!


Selepas aktiviti gotong royong selesai, pekerja pekerja Alam Flora bersama dengan Ahli Jawatan Kuasa Surau Ibrahimiah sibuk menyediakan bubur lambuk untuk agihan kepada penduduk setempat selepas waktu Asar..Yang menariknya, pengagihan bubur lambuk di Program Imarah Ramadan menggunakan bekas makanan yang berkualiti untuk penggunaan semula..


Kalau kebiasaannya, pengagihan bubur lambuk menggunakan plastik kan..Tapi Alam Flora tak menggunakan plastik..Yer la kita kena mengurangkan penggunaan bag plastik..Semua sedia maklum, plastik yang diisikan dengan sesuatu bahan yang panas macam bubur ni akan dapat mengundang bahaya kepada kita..Nak selamat, lebih baik kita gunakan bekas ni..Dalam masa yang sama, bekas tadi boleh digunakan semula di masa akan datang..Barulah kita menyokong kempen 3R kan..


Selesai je solat Asar secara berjemaah di Surau Ibrahimiah, aktiviti pengagihan bubur lambuk di teruskan..Sebanyak 1,000 bekas yang berisi bubur lambuk berjaya diedarkan hari tu..Seronok tau sebab ni pengalaman pertama kak fink terlibat sama tengok orang agih bubur lambuk di bulan Ramadan ni..Tengok senyuman orang orang yang datang mengambil tu kita dapat rasa puas dan kegembiraan yang mereka rasa..


Pengagihan bubur lambuk hari tu juga disertakan dengan Risalah SAS (Separation At Source).. Korang jaga jaga tau, lepas ni kalau buang sampah kena siap siap asingkan sampah yang boleh dikitar semula ataupun tidak..Jangan campurkan semua sekali..Kalau tidak nanti, SWCorp akan kenakan kompaun pada mereka yang tidak mengasingkan sampah..Pihak SWCorp akan periksa plastik yang korang buang tu..Kalau tak nak kena kompaun, siap siap asingkan ok..


Ketibaan CEO Alam Flora Sdn Bhd, YBhg Dato Haji Mohd Zain Haji Hassan untuk sama sama memeriahkan Program Imarah Ramadan 2016 di depan pintu masuk Surau Ibrahimiah..Segak berbaju melayu kan..Semua yang hadir boleh dikatakan semua segak berbaju melayu dan jubah petang tu..Yang perempuan boleh dikatakan semua berjubah..Macam berjanji pula..Meriah betul..Penuh surau!


YBhg Dato Haji Mohd Zain Haji Hassan juga turut serta dalam mengagihkan bubur lambuk kepada masayarakat setempat...Waktu ni memang ramai sangat orang..Yang mana baru balik dari kerja tu, ramai yang singgah di Surau Ibrahimiah untuk mengambil bubur lambuk yang disediakan oleh pekerja pekerja Alam Flora bersama sama dengan Ahli Jawatan Kuasa Surau Ibrahimiah..


Selesai je pengagihan bubur lambuk, aktiviti diteruskan dengan penyampaian sumbangan raya kepada anak anak yatim dan asnaf yang telah dijemput pada hari tersebut..Penerima paling muda pada hari tu berumur 3 tahun..Kalau korang ada hari tu, korang dapat tengok betapa ceria dan gembiranya muka anak anak ni menerima sumbangan yang diberi..Sumbangan disampaikan sendiri oleh CEO Alam Flora Sdn Bhd, YBhg Dato Haji Mohd Zain Haji Hassan..


Kerusi kerusi baru yang juga turut disumbangkan kepada Surau Ibrahimiah Kg Batu Muda untuk kemudahan jemaah jemaah yang menggunakannya ketika solat..Alhamdulillah banyak penaja yang ingin turut menyumbang tenaga dan barang barang yang ingin diwakafkan dalam menjayakan Program Imarah Ramadan 2016 bersama Alam Flora ni..


Selesai jer penyampaian sumbangan tersebut, aktivti diteruskan dengan tazkirah daripada Tuan Syamsul Amri Haji Ismail atau lebih dikenali dengan nama glamournya Syamsul Debat..Tajuk tazkirah yang dipilih pada hari tersebut adalah Kebersihan dan Pembaziran  Sempena Menyambut Aidilftri.. Kelakarrrrrr sangat Syamsul Debat ni..Tak sedar masa berlalu..Pengisian yang padat tapi bersahaja..Ni kak fink kongsikan video untuk korang tengok sekali ya.. 





Kalau korang ada terlalu kawasan Kg Batu Muda ni, boleh lah singgah untuk solat di Surau Ibrahimiah ni..Dalam masa yang sama, korang boleh lihat sendiri amalan 5S yang telah diterapkan di surau ni..Antara faedah 5S bila diamalkan di surau adalah:
  • Surau menjadi lebih bersih, kemas dan teratur
  • Meningkatkan imej surau
  • Meningkatkan kepuasan pengunjung
  • Meningkatkan semangan kerjasama dan perpaduan
  • Penggunaan ruang yang optimum
  • Memudahkan urusan penyelenggaraan
  • Kawalan aset atau inventori lebih berkesan
  • Mengurangkan kos penyelenggaraan
  • Persekitaran surau lebih selamat
  • Membangkitkan keceriaan suasana persekitaraan


Moga aktiviti seperti ini diteruskan pada masa akan datang untuk menambah nilai lagi kehidupan orang lain..Seronok sangat dapat bersama sama mereka dalam menjayakan Program Imarah Ramadan ni..Walaupun di bulan puasa, masing masing memang all out nak berikan yang terbaik untuk semua aktiviti sama ada gotong royong serta penyediaan dan pengagihan bubur lambuk.Memang nampak masing masing penat tapi semuanya dilaksanakan dengan sempurna dan berjalan lancar..Tahniah Alam Flora!


Untuk lebih lanjut korang boleh lihat update terkini di media sosial Alam Flora:
Instagram: @alamflorasdnbhd

tak pernah bosan untuk turut serta dengan aktiviti anjuran Alam Flora
harapnya kak fink dapat turut serta lagi di masa akan datang..terima kasih Alam Flora



Monday, June 27, 2016

TRANSFORMERS Combiner Wars (Superion) daripada Hasbro dapat mendidik anak bermain sambil berfikir

Siapa sini peminat TRANSFORMERS? Rasanya ramaiiiiii peminat TRANSFORMERS kan? Kak fink pun antara salah sorang peminat TRANSFORMERS..Sebab tu bila nampak Optimus Prime dan Bumblebee live depan mata di 1 Utama hari tu rasa nak jerit jerit hahahaha..Excitednya tengok Optimus Prime dan Bumblebee yang handsome tu..



Anak anak kak fink pun antara peminat cilik yang suka kan cerita TRANSFORMERS..Daripada cerita, sampai lah ke baju, alat tulis dan permainan, kalau boleh semua nak yang ada gambar TRANSFORMERS..Masa awal cuti sekolah hari tu, kak fink sempat lah bawa anak anak ke 1 Utama untuk bagi diaorang enjoy aktiviti yang disediakan oleh pihak TRANSFORMERS..Siap bawa balik set TRANSFORMERS Combiner Wars (Superion)...Oh maiii besar sangat set ni!



Dalam set ni ada 6 figura yang anak anak boleh cantumkan dan menjadi satu Autobot yang besar dan gagah...6 figura tersebut terdiri daripada Silverbolt, QuickSlinger, Firefly, Skydive, Air Raid dan Autobot Powerglide..Suka lah budak budak ni dapat main 2 dalam 1..Sama ada nak jadikannya Autobot ataupun kapal terbang..Abg long orang paling teruja masa unboxing kotak TRANSFORMERS Combiner Wars (Superion) ni..


Mula mula abg long tunjukkan bila 6 figura tadi dalam bentuk kapal terbang..Banyak kan..Meriah betul dapat main macam ni..Kak fink suka bagi anak anak main permainan yang macam ni sebab ianya dapat menggalakkan anak anak berfikir untuk membina dan menjadikan sesuatu objek tu kepada objek yang lain..Bukan hanya sekadar main tapi menuntut mereka untuk berfikir..


Daripada kesemuanya menjadi kapal terbang..Abg long berjaya menukarkan ke enam enam figura tadi kepada bentuk Autobot..Tak mudah tau sebab korang kena cari dekat mana bahagian kepala, dekat mana bahagian tangan dan kaki untuk dikeluarkan..Semuanya perlukan kesabaran dan merangsang otak kita untuk berfikir..Abg long tu memang fokus betul baca manual yang disediakan..


Dan setelah setengah jam dia satukan kesemua enam figura tadi, akhirnya terbentuklah TRANSFORMERS Combiner Wars (Superion).. Perghhhh handsomeee sangattt ni! hahahahaha..Mama yang excited sebab besarrrrrr..Daripada 6 menjadi 1..Good job abg long..Thanks Hasbro Toy Malaysia kerana mengeluarkan satu permainan yang mampu mendidik anak belajar sambil bermain..Dah bertambah satu lagi koleksi abg long di rumah..Yayy!


Korang boleh dapatkan set TRANSFORMERS Combiner Wars (Superion) ni di Toys R Us yang berdekatan..Set ni berharga RM529.90..Sesiapa yang memang buat TRANSFORMERS collection, boleh lah dapatkannya ya..Bila semua dan bergabung, maka terhasil lah satu Autobot yang sangat gagah dan kacak..Nak uji kehebatan korang pasang ni pun boleh..Tengok berapa lama masa yang korang ambil untuk jadikannya dan tukarkannya dalam bentuk Autobot yang besar..Cuba lah..


Meh kak fink kongsikan video Unboxing TRANSFORMERS Combiner Wars (Superion) daripada abg long dan abg ngah..Tengok muka pun masing masing excited sangat kan..Tersenyum senyum tak sabar nak buka dan buat keenam enam figura tadi..Yang penting masa buat ni memang kena fokus dan berfikir..Sebagai ibu, kak fink sokong minat anak anak untuk bermain permainan yang berfikir macam ni..



tahniah abg long sebab siapkan TRANSFORMERS Combiner Wars (Superion) ni
antara aktiviti yang dapat dimanfaatkan pada cuti sekolah baru ni..main sambil belajar



Sunday, June 26, 2016

Mr. Tuk Tuk Sunway Pyramid: Menu Thai yang Sedap dan Air kopi dan Green Tea Thai yang KAW!

Siapa sini suka menu masakan Thai? Kak fink suka oii sebab menu makanan Thai ni kan cukup pedas dan cukup masam kan..Tu baru menu makanan..Belum lagi menu air..Kak fink dah cuba dah di cawangan terbaru Mr. Tuk Tuk di Sunway Pyramid baru baru ni..Kedai ni baru jer dibuka..Kiteorang orang pertama yang merasmikan kedai hari tu huhuhuhu..


Suka dengan dekorasi Mr. Tuk Tuk ni sebab memang ada Tuk Tuk di depan restoran..Comel sangat ni..Siap boleh posing haaa..Korang kalau cari tempat berbuka dekat mana hari ni..Boleh lah terjah Mr. Tuk Tuk Sunway Pyramid ni..Kaki kaki instagram tu meh lah cuba..Dah lah cantik untuk bergambar..Makanan dan minuman yang disajikan pun terbaik..Tak percaya? Haaa tunggu dekat bawah..Banyakkkk gambar nak kongsikan dengan korang..



Ni menu pertama yang kak fink cuba hari Phat Thai RM8.80..Pedas tau tapi sedap..Kalau rasa bosan nak makan nasi, boleh cuba Phat Thai ni..Macam kuew teow halus halus tu..Siap dengan serbuk cili dekat tepi tepi tu haaaa..Sila gaulkan dan makan..Perghh terangkat! Jujur ni antara menu yang kak fink suka di Mr. Tuk Tuk..Kalau tak tahan pedas, tak payah campurkan serbuk cili tu tadi ok..


Tomyam Fried Rice RM8.80..Kak fink suka nasi goreng dekat sini sebab tak berminyak..Sesetengah tempat nasi goreng bila kita makan macam berminyak kan..Yang ni tak.. Sedang elok jer masakannya.. Tak pedas sangat..Ok jer masam masam sikit..


Thai Special Platter..Ada 2 sets tau untuk platter tau..Harga hanya RM23.80..Sedappppp la satay niiii..Platter set ni tak de nasi tau..Tapi ada satay yang super sedap..Satu set platter lagi tu ada chicken wings..Korang pilih la yang mana korang suka nak makan..Gambar Thai Special Platter ni kak fink ada kongsikan di bawah entry ni ya..


Thai Pomelo Salad RM11.80..Yang ni buah bali tau..Cara nak makan tu, korang kena gaulkan semua bahan bahan tadi dan dah boleh dimakan..Untuk yang tak biasa makan, memang rasa pelik sikit..Tapi tak cuba tak tahu kan..Korang cuba lah..Memang lain dari yang lain ni..Pedas, masam, manis dan sikit rasa pahit buah bali tu, semuanya terasa dalam 1 hidangan ni..


Seafood Tom yam RM11.80..Kalau pergi kedai thai, tak makan tom yam rugi lah kan..Alaaa sedap sangat ni..Tom yam dekat Mr. Tuk Tuk ni ada banyak jenis tau..Tom yam chicken RM8.80..Tom kha pun ada..Tom kha ni kuah dia putih..Tom kha seafood RM11.80 dan Tom kha chicken RM8.80..


Mr. Tuk Tuk Set Menu ni ada 4 jenis..Harga untuk satu set ni hanya RM17.80..Murah kan..Banyak ok dalam set ni..Boleh share..Kak fink pilih yang ada ayam pandan, salad mangga, crispy fish fillet dan semestinya ada nasi..Kak fink rasa memang kena repeat lah dekat sini lagi..Haihh teringat ingat..


Fried Kangkung sedapppp sangat..Crunchyyyy okk..Dip dengan sos tu pun sedap..Makan macam tu jer pun sedap juga..Harga 1 set ni cuma RM9.80 jer uols..Puas hati lah makan..Memang rangup sangat sangat..Anak anak korang mesti suka sebab macam makan keropok..


Fried Glass Noodle RM8.80 sahaja...Yang tak nak makan nasi tu boleh cuba noodles ni..Siap ada udang udang tu haaa..Panas panas tau diaorang hidang set ni..Siap dalam kuali tu terus hidang..Kena hati hati nak makan yer..Sebab kuali tu panas hahahaha..Ni pengalaman sendiri..Ingatkan kuali tu deco jer..


Fried Chicken Wings ni di hidang sekali dengan Tomyam RM8.80.. Sos tu pedasssss tapi sedap.. Makan mananan thai kalau tak pedas, memang tak best lah kan..Lagi pedas..Lagi Sedap..Korang boleh cuba nanti ya..


Lab Kai RM9.80..Ni untuk peminat peminat ulam ulaman..Boleh lah order Lab Kai ni sekali ya..Mana tahu korang nak makan dengan set nasi dan tom yam tu..Teringin nak makan ulam ulam pula kan..Pilih jer Lab Kai ni ok..


Thai BBQ Lamb RM11.80..Siap dengan sos tu sekali..Lembuttttt...Try juga la rasa satu hari tu sebab aku kan tak makan kambing hahahaha..Tapi bila makan tu sukaaaaaaaaa sebab tak bau kambing pun korang..Terutama yang tak suka makan kambing macam kak fink tu, haaa kena cuba..Sebab aku boleh makan kambing yang ni hahahaha..Sukaaa!


Taco ni memang didatangi dengan 3 ketol macam ni..Bukan tepung pelita tau hahahaha..Jangan keliru pula..Bawah tu macam agar agar ada jagung jagung sikit..Pencuci mulut yang sedap di Mr. Tuk Tuk..Harga? Cuma RM6.90 untuk 3 ketol Taco ni..


Siapa sukaaaaaaaaaaa? Mango with sticky rice! RM7.90 sahaja..Pencuci mulut yang paling orang cari rasanya kan..Korang nampak tak betapa banyak aku makan malam tu hahahaha..Pengsannnn! Semua sedap..Semua kena rasa baru boleh share dengan korang kan..Yang mengidam nak makan pulut mangga tu cari jer dekat Mr. Tuk Tuk ya..


Yang ni Water Chesnut (Red Ruby) in Coconut Cream..Cuma RM7.90 sahaja korang..Rasa dia macam lemak lemak dengan air kelapa tu..Sedappp..Yang ni first time cuba di kedai makanan Thai..Sebelum ni macam tak pernah jumpa jer..Tapi dekat Mr. Tuk Tuk, kak fink dapat rasa..


Ni Thai Coffee Ice Blended..Korang boleh pilih sama ada nak kopi panas atau pun sejuk..Kak fink haruslah pilih ice blended! Cukup kaw..Cukup lemak..Aiyohhh tak boleh bayang..Kecur dah haaa..Kena repeat lagi..Green Tea dia pun korang kena cubaaaa! Pekat kaw juga..Aku sampai terminum 2 jenis air malam tu hahahaha..Air dia sedap..Tak boleh tak minum..Mesti nak minum juga


Ni haaa baru sebahagian gambar yang kak fink kongsikan dengan korang..Sebenarnya banyak lagi menu yang kak fink makan..Gambar gambar di atas tadi tu semuaaaanya yang kiteorang makan..Ya Allah sampai terpaksa kongsi kongsi sebab dah terpenuh sangat perut..Malam tu siap susah nak tidur ok sebab kenyang sangat hukhuk..


Kak fink kongsikan antara menu menu dan harga untuk setiap hidangan yang ada di Mr. Tuk Tuk..Bagi kak fink, harga tu sesuai dengan menu yang korang pilih kan..Berbaloi lah..Buat masa sekarang ni, pihak Mr. Tuk Tuk tak ambil reservation tau..Sesiapa yang nak berbuka dekat sana bulan Ramadan ni boleh lah datang awal sikit..Yer la takut penuh nanti kan..Datang awal lepak lepak sana dulu yer..


Ni lagi satu nak kongsi dengan korang..Dengan setiap pembelian nasi, noodle ataupun meal set, korang dapat beli dan rasa Tomyam, Green Curry dan Thai Ice Tea Ice cream ni dengan harga RM1.00 sahajaaaa...Paling suka Thai Ice Tea Ice Cream tu sebab terasa kepekatan teh tu..Korang kena cuba tau..Memang lain dari yang lain..Promosi ni tamat 30 Jun 2016 ni..



Kami yang kekenyangan malam tu hahahaha..Semua happy sebab menu menu yang disajikan oleh Mr. Tuk Tuk memang sedap sangat sangat..Jemput datang ke cawangan terbaru Mr. Tuk Tuk di cawangan Sunway Pyramid ya..Segala details kak fink kongsikan di bawah ni..Mana tahu lepas ni nak bawa family cuba makanan Thai di sini pula kan..Highly reccomended!


Mr. Tuk Tuk Sunway Pyramid
Alamat: LG2.27 Sunway Pyramid (opposite Cold Storage)
Telefon: 03-5612 5738

Instagram: @mrtuktuk_my

selamat mencuba tau korang..



link within

 

Copyright © 2011 Reserved to Pinky Momma Design with love by CikBulat